popovac velika gospa 2023
IVICA GETTO
13.8.2024., 23:39
Svetište Marije Lurdske u Popovcu

Jedino marijansko svetište u Baranji

Tradicionalna proslava svetkovine Velike Gospe u marijanskom svetištu Lurd u Popovcu održat će se u četvrtak, 15. kolovoza, s početkom programa u 9.30, kada će se vjernici okupiti ispred katoličke crkve sv. Josipa u Popovcu. Svečana procesija krenut će u 9.45 do svetišta Marije Lurdske u Popovačkom brdu, a u 11 sati održat će se svečana misa.

Kao i uvijek, posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda domaćih baranjskih proizvoda, no ovo marijansko svetište, jedino takvo u Baranji, naglasak stavlja na duhovni aspekt tog velikog crkvenog blagdana, stoga svi oni koji dolaze u Popovac znaju da ondje na blagdan Velike Gospe nema kirbajskog ozračja i repertoara.

Velika gospa popovac 2021

- Kao i svake godine, u suradnji sa Župnim uredom, proslavljamo svetkovinu Velike Gospe. To je posljednjih desetak godina postala tradicija, a hodočasnicima koji nas pojećuju nudimo ono što je i bit ove svetkovine - molitvu i duhovnu obnovu u prirodi. Bit će jedna misa, a nakon nje Općina Popovac osigurala je okrepu u šatoru s ponudom tradicionalne baranjske kuhinje - najavljuje načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, koji kaže i kako ove godine u Popovcu očekuju oko 1000 hodočasnika.

- Svake godine upozoravamo na činjenicu da je ovo jedino marijansko svetište u Baranji i jedino mađarsko svetište na području Baranje. Vrlo je lijepo i samo mjesto Popovac, a prostor na kojem će se održati misa može se koristiti i u bilo koje drugo doba godine, uz najavu Općini Popovac - ističe Kontak.

Velika gospa popovac 2021

Inače, jedino baranjsko marijansko svetište datira još od vremena Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik, župe čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve s ciljem povratka lokalnih momaka s raznih bojišta. Zemljište na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine poslije sagrađena je špilja po uzoru na Lourdes i uređeno je svetište. Obilježavanje Velike Gospe iznenada je prekinuto u vremenima nakon Drugog svjetskog rata, a nakon mirne reintegracije Baranje Općina Popovac, u suradnji s Crkvom, nastavila je višegodišnju tradiciju.

Klulturni turizam 2024
GS