BRUNO JOBST
13.8.2024., 23:54
GDJE LJETUJU OSJEČANI?

Jadran je još uvijek in, raste interes za Egipat

Sedam polupansiona u hotelu na našoj obali stoji od 600 eura naviše

Hrvatska je među skupljim europskim ljetnim destinacijama, potvrđuju to brojna istraživanja, a cijene su od prošlogodišnjih više od 20 do 40 posto. Odnosi se to na hotele, apartmane, kampove, ali i gastronomsku ponudu u restoranima, koja je također poskupjela.

Hoteli popunjeni

Ljetuju li Osječani na Jadranu ili biraju inozemna (jeftinija) odredišta? U osječkim turističkim agencijama kažu da interesa za odlazak u srpnju i kolovozu na more u našoj zemlji ima, ali da zbog viših cijena broj putnika koji ljetuju na Jadranu opada. No zato raste zanimanje za destinacije poput Egipta ili Tunisa.

BRUNO JOBST

- Primjerice, za cijenu sedmodnevnog ljetovanja na Jadranu, a riječ je o polupansionu, možete ljetovati 14 dana u Egiptu. Riječ je o all inclusive usluzi, dakle u cijenu od, primjerice, 527 eura uključen je puni pansion, a za to putovanje zainteresirani su i mladi i stariji - kaže Mirela Vuk iz agencije Arriva travel.

Dodaje kako je unatoč visokim cijenama zanimanje za ljetovanje na Jadranu veliko i da su svi hoteli popunjeni. "Hoteli su i dalje traženi, a cijena sedmodnevnog ljetovanja u polupansionu po osobi iznosi od 600 eura naviše.

Najtraženije su destinacije Kvarner i makarska rivijera, a postoji interes i za zadarsku rivijeru jer su tamošnji hoteli imali akcijske cijene.

- Mi smo zadovoljni interesom Osječana za ljetovanja, ali naši su klijenti ogorčeni cijenama aranžmana u hotelima, smatraju da su one previsoke - zaključuje Vuk.

Bez obzira na skok cijena, putnička agencija Ora tours ima svoje stalne klijente koji ljetuju na Jadranu, ističe Nada Menalo.

- Sezona je dobra, mi smo zadovoljni, imamo kvalitetnu ponudu koja zadovoljava naše klijente i svi su hoteli koje nudimo popunjeni. Međutim, došlo je do promjene u načinu rezerviranja. Naime, ljudi sada puno ranije rezerviraju i iskorištavaju pogodnosti tog ranog bookinga, koji počinje već nakon Nove godine. To vam omogućuje da ljetujete jeftinije, da dobijete željeni termin i hotel. Svi znamo da su ove godine cijene na Jadranu poprilično visoke i smatram da je rani booking optimalno rješenje za one koji žele ljetovati - kaže Nada Menalo.

BRUNO JOBST

Najtraženija je destinacija, kaže naša sugovornica, sjeverni dio Jadrana, odnosno Kvarner. Konkretno, ove je godine kod njih najveći interes za hotel Park u Lovranu, a razlog je to što oni cijelo ljeto imaju akcijsku prodaju, zatim hoteli u Crikvenici, a taj je grad privlačan zbog dobre ponude, ali i blizine.

Nude i ljetovanje u Makarskoj i na južnom Jadranu, a i hoteli na toj destinaciji su popunjeni jer, kaže Menalo, Slavonci vole i taj dio naše obale.

Cijene pretjerane

Osječanka Vera već godinama ljetuje u Poreču. “Ove su godine cijene pretjerane, mogla bih reći, paklene. Apartman stoji od 80 do 100 eura, kuglica sladoleda je dva eura, pivo pet eura, a pizzu Margaritu ne možete pronaći ispod osam eura. Svi su gosti šokirani cijenama. Gužve nema i čini mi se da je zbog pretjeranih cijena ove godine sezona podbacila. Bila sam sa suprugom u Trstu, tamo je sve jeftinije nego u Poreču i Rovinju”, ogorčena je naša sugrađanka.

- Hoteli su dobro pupunjeni unatoč svemu. U medijima se puno piše da su hoteli poluprazni, međutim, mi smo sve naše hotele prodali, a najtraženiji su oni s tri i četiri zvjezdice. Sezona više ne počinje 1. srpnja i ne završava 31. kolovoza, ona počinje puno ranije, a traje cijeli rujan i prvu polovinu listopada. Stoga je preporuka svima koji planiraju godišnji odmor da naprave rezervacije u ranom bookingu, jer je to najbolje rješenje - savjetuje Nada Menalo.

Ove godine ni Arriva travel ni Ora tours nemaju organizirani prijevoz putnika u određene hotele, kao što je bilo proteklih godina.

Umirovljenici organizirano

Ipak, postoje zatvorene grupe putnika za koje agencije organiziraju prijevoz na Jadran. To su, primjerice, umirovljenici. "Mi već više od 20 godina radimo takve aranžmane. Konkretno, jedna grupa putuje 31. kolovoza i bit će u Makarskoj, u hotelu Biokovka, deset dana, do 9. rujna. Cijena je 650 eura, a plaća se u više rata", kaže Menalo.

Prošle je godine u tom aranžmanu putovala umirovljenica Marija, koja ima samo riječi hvale za organizaciju putovanja. Riječ je o hotelu s tri zvjezdice, smještaj je pristojan, hrana je izvanredna, a plaža odmah do hotela. "Miris mora i borova ono je što se ne može platiti. Smatram da je boravak na moru jedanput godišnje dobar i za zdravlje svih, a posebice nas umirovljenika, tako da sam odlučila i ove godine ljetovati s mojim umirovljenicima. U tih deset dana plivam, šećem uz more, čitam knjige, odmaram se, zaboravim na sve probleme i uživam. U našoj umirovljeničkoj grupi ima mojih poznanika i prijatelja, a neke sam upoznala i na prošlogodišnjem putovanju, tako da sam i u ovoj poznoj dobi stekla nove prijatelje", kaže Marija.