Pariz, 03.08.2024 - Doček Done Vekić u Hrvatkoj kući u Parizu nakon što je u finalu teniskog turnira na Olimpijskim igrama Pariz 2024 osvojila srebrnu medalju. Na slici foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/ Damir SENČAR
13.8.2024., 08:40
LIJEPA STRANA MEDALJE

Donna 26.000 eura za srebro daruje Osijeku

Osječka će tenisačica nagradu preusmjeriti u Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, kao podršku ideji o senzornom parku

Iz Osijeka je krenula i u Osijek se uvijek vraća. I rado pomaže u svom rodnom gradu. Nakon najvećeg uspjeha u karijeri, osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, Donna Vekić nije puno dvojila što će učiniti s 26 tisuća eura nagrade koju dobiva od Vlade Republike Hrvatske za olimpijsko srebro. Donna će novac darovati u humanitarne svrhe, i to u - Osijek.

Za djecu i mlade

Donna je na veliku tenisku scenu stupila još kao tinejdžerica, sa 16 godina. Proglašavana je "čudom iz Osijeka", očekivalo se da će brzo stići na vrh, ali tenis je okrutan sport i ne ide to baš tako lagano. Osvojila je četiri WTA turnira, igrala u još devet finala, a onda ovog ljeta, s 28 godina, zaigrala najbolji tenis u životu. Nakon senzacionalnog polufinala Wimbledona, s trave All England Cluba došla je u rodni Osijek, gdje je nekako tiho ispraćena na parišku zemlju. No u Roland Garrosu se zauvijek upisala u anale hrvatskog sporta. Osvojila je srebrnu medalju u pojedinačnom dijelu turnira. Nakon tog srebra nije došla u Osijek slaviti uspjeh, spomenuli smo, tenis je opak sport i nema odmora. Nakon olimpijskog turnira čeka je američka turneja, a Donna je već na turniru u Cincinnatiju. Slavlje u Osijeku pričekat će do rujna.

HRVATSKA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ DONNA VEKIĆ
SLOBODAN KADIĆ

Sad je iz Amerike stigla vijest o tome kako svojih 26.000 eura zarade za olimpijsko srebro daruje u humanitarne svrhe. I ta vijest onima koji ju poznaju nije iznenađenje, jer osječka je tenisačica odavno posvećena humanitarnom radu. Jedna od njezinih najvrjednijih inicijativa jest suradnja s udrugama koje pomažu djeci i mladima. Donirala je i znatna sredstva za bolnice i organizacije koje pomažu djeci oboljeloj od najtežih bolesti, a uz to se aktivno uključuje i u prikupljanje novca za razne dobrotvorne projekte. Organizirala je nekoliko humanitarnih događaja, naravno i u svom rodnom gradu, a i glavna je inicijatorica projekta - javni tenski tereni. U suradnji s Gradom u Osijeku su izgrađena tri javna terena, a uskoro će biti i četvrti. Na svakom je različita podloga, onakva na kakvoj se igraju četiri Grand Slam turnira i potpuno su besplatna za korištenje.

Suradnja se nastavlja

- Pripadnost i bezrezervna podrška cijele Hrvatske, a posebno mog Osijeka i Osječko-baranjske županije, dali su mi neizmjernu snagu i čeličnu volju da mom gradu donesem medalju iz Pariza. Gdje god živjela i radila, Osijek je zauvijek moj prvi, jedini i pravi dom. Zato me raduje što se Osijek razvija iz dana u dan i što se bavi mladima. Grad Osijek prepoznao je projekt teniskih terena s Grand Slam podlogama i zbog njegove podrške sve je više osječke djece i mladih koji igraju tenis. Želim da se ova medalja upiše još dubljim značenjem i usreći one kojima je pomoć najpotrebnija.

AKO NE MOŽEŠ UDOMITI, BUDI KUM

Na društvenim se mrežama Azila često može vidjeti da se traže kumovi za novonađene pse. "To je suportivni program našeg Azila. Dali smo priliku ljudima koji ne mogu udomiti jer imaju pse ili nemaju uvjete, što je najkorektnije prema psima - ako nemaš uvjete za psa, nemoj o njemu ni razmišljati. No, na ovaj se način uvijek može pomoći. To je stvaranje posebne veze s jednim od pasa u azilu. Kad pas stigne u azil isti dan ga predstavimo na društvenim mrežama i onda tražimo ljude koji bi se htjeli pokumiti, kako kažu Slavonci. Donacijom od 10 eura mjesečno ljudi 'guraju' pse, to je kao neki džeparac tim psima i s tim novcem, evo možemo osigurati ampulicu svaki mjesec. Neki su psi u većoj potrebi, recimo naša Ksenija, oni mjesečno imaju po 300, 400, 500 eura veterinarskih troškova. Zato oni imaju više kumova", pojašnjava Ivana Crnoja.

U razgovoru s gradonačelnikom Ivanom Radićem o planovima i željama u razvoju grada posebno me se dojmila ideja izgradnje senzornog parka za djecu s teškoćama u razvoju. Stoga ću svoju nagradu preusmjeriti u osječki Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" i time podržati ideju o senzornom parku i potaknuti razvoj svakog djeteta u Osijeku - poručila je Donna.

Njezina je odluka oduševila i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića:

- Donni još jednom čestitam na borbenosti, ustrajnosti i snažnom sportskom duhu, koji su je doveli do olimpijskog srebra i sve nas učinili ponosnima. Zahvaljujem i što svojim sportskim uspjesima pronosi ime Osijeka diljem svijeta i što svojim javnim djelovanjem redovito pokazuje ljubav prema rodnom gradu. Ovom je gestom pokazala empatiju i prema djeci s teškoćama u razvoju. Dobro oblikovana dječja igrališta potiču razvoj svakog djeteta, stoga nas osobito veseli što će osječka djeca dobiti svoj prvi senzorni park. Park će njihov život učiniti ljepšim i dinamičnijim. Grad Osijek nastavit će razvijati partnerski odnos s našom najboljom tenisačicom, kao i sa svim uspješnim osječkim sportašicama i sportašima - poručio je gradonačelnik Osijeka.