osijek, 9 veljače 2024, 8,30 sati, kbc, ohpb, onkologija, dnevna bolnica, dr ilijan tomaš, novinar tomislav prusinasnimio zdenko pušić
Zdenko Pušić
12.8.2024., 08:02
ŽUPANIJA PRIHVATILA IDEJU VIJEĆNIKA

Sufinanciraju prijevoz onkoloških bolesnika

Osječko-baranjska županija pokriva polovinu troška prijevoza onkoloških bolesnika, ostatak je na gradovima, tj. općinama

Naravno da dajemo puno podršku realizaciji projekta organiziranog prijevoza onkoloških bolesnika na terapiju - odgovorili su jednako na naš upit Katica Andraši uime osječkog Mammae kluba i Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

Javni poziv

Reakcija je to i na inicijativu, a potom i realizaciju projekta kojim se onkološkim pacijentima, stanovnicima Osječko-baranjske županije, nastoji osigurati prijevoz na terapije u Kliniku za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Inicijativa je to koja je iznimno brzo doživjela realizaciju. Krajem prošle godine na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnik Samir Haj-Barakat podnio je inicijativu za pokretanje projekta "Besplatni prijevoz onkoloških pacijenata". Njime se želi olakšati liječenje onkološkim pacijentima koji žive na području županije, i to osiguravanjem besplatnog prijevoza od njihova kućnog praga do ulaza u Kliniku za onkologiju KBC-a Osijek, kao i povratak kući nakon terapije. Riječ je o pacijentima koji ne trebaju sanitetski prijevoz.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, prihvatio je prijedlog, te ga odmah u siječnju predstavio na koordinaciji gradonačelnicima i načelnicima općina.

- Neki pacijenti ne trebaju sanitetski prijevoz, ali nemaju mogućnost javnog prijevoza. Ovo bi u svakom slučaju bio oblik nadstandarda, no želja nam je to organizirati - istaknuo je tada Lukić. Poštujući sprecifičnost svake od lokalnih zajednica, nije se ovom prigodom ni tražilo ni nametalo jedinstveno rješenje u realizaciji.

Stoga je ovog ljeta Županija raspisala javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje programa jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije. Planirana su sredstva županijskog proračuna u iznosu do 50 tisuća eura, odnosno pokrivat će se polovina troška provedbe projekta.

Prema procjenama kojima raspolažu u županijskoj upravi, na području Osječko-baranjske županije je oko 1500 onkoloških bolesnika.

- Pacijentima koji idu na kemoterapiju nije problem doći na trepiju, iako je i tu uvijek pitanje ranijeg dolaska kako bi se našao parking. Problem je u tome u kakvom će stanju pacijent biti nakon kemoterapije. S druge strane, tu je i pitanje povratka, jer nije uvijek dostupan javni prijevoz. Mi smo u tom dijelu, kroz naš klub, imali razumijevanje određenog broja taksista s kojima smo imali suradnju. Drago mi je što se ovaj prijedlog realizira jer smo se i mi, na osnovi iskustva drugih gradova, zauzimale za takvo što i u Osijeku - ističe Katica Andraši.

Osijek, 25. 03. 2023, Trg A. Starcevica, Dan narcisa, rano otkrivanje raka dojke, MAMMAE - klub zena ljecenih na dojci, HZJZ, Lions club Gea, Katica Andrasi - MAMMAESNIMIO BRUNO JOBST
B. JOBST/ARHIVA

Načelnik Strizivojne svjestan je da teška bolest, nažalost, ne zaobilazi ni urbane ni ruralne sredine.

Na dobrobit stanovništva

- No posve je jasno kako je u našoj općini, a i u drugima, sve više samačkih kućanstava i da je samcima prijevoz od kuće na terapiju i natrag nepremostiv problem, pa oni zbog toga odustaju od terapije. Stoga dajemo podršku ovom projektu, jer se on, kao i mnogi drugi, provodi na dobrobit našeg stanovništva - rekao je načelnik Jakobović.

Nešto slično već se realizira na području Općine Ernestinovo, gdje je projektom koji realizira Crveni križ omogućen prijevoz (svih) pacijenata starijih od 65 godina ili teško bolesnih do KBC-a Osijek. Da bi ostvarili pravo na prijevoz, korisnici mogu nazvati na broj SOS telefona minimalno tjedan dana prije.

Od prošle godine Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je u suradnji s gradskim prijevoznikom i tamošnjim Kliničkim bolničkim centrom pokrenuo uslugu besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika. Pacijenti se za besplatni prijevoz naručuju preko koordinatora za naručivanje te klinike, a preporučuje se da se prijave 24 sata prije. Prijevoz se osigurava kombijem ili osobnim vozilom.