Povrće i voće uranilo, a zbog toga i zimnica
Odlična je ponuda, kupila sam krumpir, meso i ribiz, ali,nažalost, nisam pronašla maline - otkrila nam je Laura
Klimatske promjene utjecale su i utječu na puno toga, čini se i na to kada će građani početi pripremati domaću zimnicu. Naime, zbog sve većih prosječnih temperatura povrće i voće dozrijeva sve ranije, u što smo se mogli uvjeriti pri odlasku na najveću osječku tržnicu u petak, gdje nam je pozornost odmah privukao natpis "Super grožđe iz Erduta", ali i velike količine paprike svih vrsta.
- Ove je godine zbog klimatskih promjena i povrće i voće uranilo gotovo mjesec dana. Ljudi već sada traže papriku za ajvar, a ona obično dozrijeva u rujnu. Vidjela sam na televiziji kako su proizvođači zimnice iz Baranje, ne znam iz kojeg mjesta, već sada počeli praviti ajvar. Sve je uranilo i brzo ćemo ostati bez svega domaćeg, to će biti jedna od posljedica klimatskih promjena - upozorila je gospođa Marija, koja na tržnici prodaje voće i povrće s njiva u Čemincu i Erdutu, dok je naš fotoreporter Bruno Jobst nemilice zobao slasne bobice grožđa misleći da će ostati neprimijećen.
- Ti, molim te, prekini! Još jedanput dođi, pa ćeš dobiti batina! - bilo je posljednje upozorenje, uz veliku dozu smijeha, jer ovih se dvoje dobro poznaju.
Zaključak je bio kako nam ne preostaje ništa drugo nego se prilagoditi ekstremnim vremenima.
- Kažu da bi sljedeća zima trebala biti prava pravcata, no ja čisto sumnjam, mi zimu nismo imali godinama. Kada smo posljednji put vidjeli snijeg osim na slikama? - dodala je sliježući ramenima, a mi smo se zaputili dalje kako bismo provjerili kakva je općenito ponuda na tržnici u ovo vrijeme.
Jako dobra, rekli bismo, puno je sezonskog voća i povrća neodoljivog izgleda i, još važnije, mirisa i okusa, a kada je tako, ne nedostaje ni kupaca.
- Odlična je ponuda, kupila sam krumpir, meso i ribiz, ali, nažalost, nisam pronašla maline, čini se kako su prošle - otkrila nam je Osječanka Laura, koja je stanku na poslu iskoristila kako bi kupila namirnice za ručak.