Osijek, 09. 08. 2024., Tržnica; ponuda; voće; povrćeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
10.8.2024., 07:38
OPG-ovci OKRIVLJUJU KLIMATSKE PROMJENE

Povrće i voće uranilo, a zbog toga i zimnica

Odlična je ponuda, kupila sam krumpir, meso i ribiz, ali,nažalost, nisam pronašla maline - otkrila nam je Laura

Klimatske promjene utjecale su i utječu na puno toga, čini se i na to kada će građani početi pripremati domaću zimnicu. Naime, zbog sve većih prosječnih temperatura povrće i voće dozrijeva sve ranije, u što smo se mogli uvjeriti pri odlasku na najveću osječku tržnicu u petak, gdje nam je pozornost odmah privukao natpis "Super grožđe iz Erduta", ali i velike količine paprike svih vrsta.

Osijek, 09. 08. 2024., Tržnica; ponuda; voće; povrćeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Ove je godine zbog klimatskih promjena i povrće i voće uranilo gotovo mjesec dana. Ljudi već sada traže papriku za ajvar, a ona obično dozrijeva u rujnu. Vidjela sam na televiziji kako su proizvođači zimnice iz Baranje, ne znam iz kojeg mjesta, već sada počeli praviti ajvar. Sve je uranilo i brzo ćemo ostati bez svega domaćeg, to će biti jedna od posljedica klimatskih promjena - upozorila je gospođa Marija, koja na tržnici prodaje voće i povrće s njiva u Čemincu i Erdutu, dok je naš fotoreporter Bruno Jobst nemilice zobao slasne bobice grožđa misleći da će ostati neprimijećen.

Osijek, 09. 08. 2024., Tržnica; ponuda; voće; povrćeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Paprike su trenutačno najtraženije

Obilazeći tržnicu, zabilježili smo kako se kreću cijene sezonskih proizvoda. Paprike stoje od 0,40 do 0,70 eura za komad, ovisno o vrsti i kvaliteti, a kilogram ovog trenutno najtraženijeg povrća stoji od 2 do 2,50 eura. Kilogram jako lijepe rajčice pokraj koje je istaknuto kako dolazi direktno s njive stoji 2 eura, no to se povrće može pronaći i za 1,50, 1,20, pa i za 1 euro, ali u tom slučaju riječ je o rajčici koja je namijenjena za kuhanje. Grožđe, ono najkvalitetnije i najukusnije, stoji od 3 do 4 eura, a šljive, koje su trenutno također aktualne, 1,50 eura po kilogramu. Cijena lubenice iznosi 0,60 eura, breskve su od 2 do 3 eura, a ribiz i kupine prodaju se po cijeni od 2 eura za pakiranje od 250 grama ili 4 eura za dvostruko veću količinu.

- Ti, molim te, prekini! Još jedanput dođi, pa ćeš dobiti batina! - bilo je posljednje upozorenje, uz veliku dozu smijeha, jer ovih se dvoje dobro poznaju.

Zaključak je bio kako nam ne preostaje ništa drugo nego se prilagoditi ekstremnim vremenima.

- Kažu da bi sljedeća zima trebala biti prava pravcata, no ja čisto sumnjam, mi zimu nismo imali godinama. Kada smo posljednji put vidjeli snijeg osim na slikama? - dodala je sliježući ramenima, a mi smo se zaputili dalje kako bismo provjerili kakva je općenito ponuda na tržnici u ovo vrijeme.

Osijek, 09. 08. 2024., Tržnica; ponuda; voće; povrćeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Jako dobra, rekli bismo, puno je sezonskog voća i povrća neodoljivog izgleda i, još važnije, mirisa i okusa, a kada je tako, ne nedostaje ni kupaca.

- Odlična je ponuda, kupila sam krumpir, meso i ribiz, ali, nažalost, nisam pronašla maline, čini se kako su prošle - otkrila nam je Osječanka Laura, koja je stanku na poslu iskoristila kako bi kupila namirnice za ručak.