Aljmaš, 01. 08. 2024., Svetište Aljmaš, Aljmaš, Gospa od Aljmaša, gospa, detalji, totali, ilustracijeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
9.8.2024., 11:43
ALJMAŠKA GOSPA OD UTOČIŠTA

Veliki znak nade za vjernike, koji svjedoče čudesnim događajima

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta, mnogi od njih u Aljmaš, najveće i najpoznatije marijansko svetište u ovom dijelu Hrvatske. Velečasni, dr. Tomislav Ćurić za aljmaškog je župnika i upravitelja svetišta Gospe od Utočišta imenovan 30. kolovoza 2022.

- Svetište Gospe od Utiočišta ovdje egzistira već 320 godina, najposjećenije je u istočnoj Hrvatskoj, godišnje Gospi hodočasti od 150 do 180 tisuća ljudi. Samo za Veliku Gospu posjeti nas 70.000. Ovo je vjernicima jako važno mjesto, imaju posebnu empatiju prema ovome svetištu zato što je ono bilo uništeno u Domovinskom ratu, a neobično je to što je Gospa preživjela rušenje crkve. Cijela je crkva bila srušena, a Gospin je kip ostao gotovo neoštećen - što je bio veliki znak nade da je Gospa na ovome mjestu htjela biti i ostati kako bi ovdje okupljala svoje štovatelje i brojne hodočasnike. Prošla je velik put do Ajlmaša, prvo su oci isusovci zamislili da svoj misionarski rad posvete Blaženoj Djevici Mariji i osnuju svetište u Lugu, u Baranji, međutim, kako su na te prostore nadrli kalvini, postojala je opasnost da se obeščasti Gospin kip, pa je onda, kaže predaja, isusovac stavio Gospin kip u čamac, povio ga u bijelo platno i rekao: “Gospo, gdje se zaustaviš, ondje će biti tvoje svetište. Gospa se zaustavila ovdje, na obali Dunava uz Aljmaš, na ušću Drave u Dunav. Isusovac uzima Gospin kip, stavlja ga u središte mjesta, zazvoni na crkveno zvono, pa se okupiše ljudi. On im ispripovijeda što se dogodilo i upita: Hoćete li joj, Aljmašani, pružiti utočište? Oni rekoše da hoće. pa im on reče kako ju od toga dana imaju pravo nazivati Gospom od Utočišta. Ja, osobno, doživljavam, od kada sam došao za upravitelja svetišta, da je ovo sveto mjesto u kojem svjedočimo brojnim čudesnim događajima koji su se zbili po zagovoru Gospe, puno ozdravljenja i drugoga... Osjeti se dodir sa svetim, crkva nikada nije prazna, dolaze iz svih krajeva svijeta, a mi ih otvorena srca primamo. Svjesni smo toga te smo u ove dvije godine realizirali čak 16 projekata, što može vidjeti svatko tko nas uveseli svojim dolaskom - uputio nas je vlč. Ćurić.
Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut, na čijem se administrativnom području Aljmaš nalazi, spominje ga kao važnu destinaciju vjerskog turizma.

- Kada spominjemo vjerski turizam na našem području, aljmaško je marijansko svetište definitivno najveće i najposjećenije, vjernici cijele godine dolaze u Aljmaš. Ovaj prostor ima veliko značenje za vjernike, a mi smo se kao Općina Erdut fokusirali na to da se vjerski turizam podigne na višu razinu, sve pratimo i podupiremo. Imamo na području općine velik broj crkvi, koje su i kulturno-povijesna znamenitost, među njima su ponajprije aljmaško svetište te Manastir Presvetog Uspenja Bogorodice u Dalj Planini i Patrijaršijski dvor. Svi imaju svoju bogatu povijest i tradiciju, zbog čega im poklanjamo puno pažnje. Turizam nam je iznimno važan, a vjerski turizam njegov je sastavni dio, tako da želimo povezati sve kvalitetne turističke pptencijale u atraktivan turistički proizvod. Mislim pritom i na turističku infrastrukutru, koja je ovdje napravljena kako bi gostima boravak bio ugodan, zanimljiv i raznovstan. Naravno, ovih kolovoških dana doći će nam velik broj hodočasnika, prvo u aljmaško svetište, 15. kolovoza, a onda u Dalj Planinu, 18. i 19. kolovoza, kada se odvija preobraženje. Ljeto je, dakle, vrijeme kada imamo mnogo gostiju, pa im nastojimo prezentirati i druge segmente turističke ponude, poput gastronimije, vina i druge ponude lokalnih OPG-ova. Uistinu se imamo čime pohvaliti - odlučan je općinski načelnik Jugoslav Vesić.

Klulturni turizam 2024
GS