Osijek, 28. 01. 2021, Kante i kontejneri za komunalni otpad pred zgradama. Ulica Kardinala Alojzija Stepinca. Pojedini starnari i zgrade zakljucavaju svoje kante da im padobranci ne bi bacali otpad u njihove kante.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
9.8.2024., 08:00
KANTE SMRDE, SUSJEDI SE LJUTE

Unikom nudi uslugu pranja spremnika, no rijetko ju traže

Ljeto je, a osim brojnih karakteristika tog godišnjeg doba kojima se uvijek radujemo i u kojima uživamo, postoje i neke negativne. Jedna od njih zasigurno je neugodan miris koji se širi iz zelenih spremnika za otpad u koje građani često ubacuju ostatke voća i povrća koji su uzročnici neugodnih mirisa, iako su im na dispoziciji i spremnici i(li) vreće za biootpad.

Koriste li se Osječani Unikomovom uslugom pranja spremnika za otpad? - upitala nas je prije nekoliko dana jedna naša čitateljica koja nam se požalila kako u njezinu susjedstvu u središtu grada sve češće i intenzivnije osjeća neugodan miris koji se širi iz kanti koje, prema njezinoj ocjeni, njihovi vlasnici nikako ili slabo održavaju.

Kaže, spremnici su puni kora od lubenice koje trunu i šire nesnosan smrad, a dolazi i do pojave crva, stoga se pita zašto takav otpad dodatno ne umotaju u vrećice ako ga već ne bacaju u kante koje su za njega namijenjene.

Od direktora Unikoma Igora Pandžića doznali smo kako usluga pranja spremnika za otpad uistinu postoji, no građani ju ne koriste.

“Sukladno čl. 17. Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada u Gradu Osijeku, korisnici javne usluge dužni su zadužene spremnike za otpad prati i održavati u čistom stanju, a prema potrebi dezinficirati i deratizirati. Na zahtjev korisnika javne usluge spremnike će oprati davatelj javne usluge uz naplatu. Iako Unikom nudi uslugu pranja spremnika, upita za ovu uslugu jako je malo i možemo reći da korisnici sukladno navedenoj Odluci sami održavanju i čiste svoje spremnike. U kolektivnom stanovanju uslugu pranja najčešće obavlja tvrtka koja održava i čisti stambene zgrade. Na blagajni Unikoma korisnici mogu kupiti biorazgradive vreće za spremnike za biootpad, te i na taj način održavati spremnike čistim i urednim", ističe u odgovoru na naš upit direktor Unikoma Igor Pandžić.

Prema Unikomovu Cjeniku izvanrednih usluga, pranje plastičnog spremnika za otpad obujma 120 litara stoji 3 eura s PDV-om, spremnika od 240 litara 3,50, spremnika od 1100 litara 7,50 te spremnika od 5 i 7 m3 37,50 eura.

Iako ćete na internetu pronaći brojne savjete kako se riještiti neugodnog mirisa iz spremnika za otpad, od kojekakvih eteričnih ulja, kuglica i sl., čini nam se da je i dalje najbolje rješenje održavanje vodom i deterdžentom.