Osijek, 24. 08. 2022, Sjenjak, nekretnine, trziste nekretnina, ilustracijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
8.8.2024., 18:58
ZA NEPUNIH 300 TISUĆA EURA

Grad kupio pet stanova od svojih osnovnih škola

Svi su stanovi, u različitim dijelovima grada, kupljeni po cijeni utvrđenoj procjembenim elaboratima stalnih sudskih vještaka

Grad Osijek s četiri je osnovne škole sklopio ugovor o kupoprodaji ukupno pet stanova u njihovu vlasništvu. Podsjetimo, Grad Osijek je osnivač, na određeni način i vlasnik, svih osječkih osnovnih škola.

Tako je od OŠ "Dobriša Cesarić" otkupljen stan od nepunih 30 kvadrata koji se nalazi na devetom katu zgrade na Sjenjaku 1, za iznos od 37.400 eura. Od OŠ "Grigor Vitez" otkupljena su dva stana, prvi je na Trgu bana J. Jelačića 27, na četvrtom je katu, ima 58 kvadrata, a cijena mu je 92,8 tisuća eura. Drugi je u Opatijskoj 57, stan se nalazi na prvom katu, ukupne je površine 48,92 kvadrata, po cijeni od 64.900 eura.

U zgradi u susjedstvu, u Opatijskoj 55, stan od 25 kvadrata na četvrtom katu Grad je kupio od OŠ Jagode Truhelke za kupoprodajnu cijenu od 33.300 eura. Naposljetku, tu je i stan OŠ Svete Ane na Vijencu Ivana Meštrovića 92, drugi kat, 32 i pol kvadrata, a kupoprodaja je realizirana u iznosu od 50 tisuća eura.

Svih je pet stanova kupljeno po cijeni utvrđenoj procjembenim elaboratima stalnih sudskih vještaka za građevinarstvo i procjenu vrijednosti nekretnina. Za očekivati je kako će i ti stanovi biti stavljeni u funkciju, tako da se povećava stambeni fond Grada Osijeka, stanova koji se daju u najam na temelju Liste kandidata.

No, prema godišnjem planu nabave stanova, najavljen je otkup još jednog školskog stana, također "Truhelkina", na Vijencu Ivana Meštrovića, površine nepuna 24 kvadrata, ali to za sada nije realizirano. Možda zato što je u svome proračunu Grad za ovu namjenu planirao 300 tisuća eura, a navedene su kupnje realizirane u ukupnom iznosu od 278 tisuća, što znači da možda nije bilo dovoljno sredstava za taj posjednji. To će se iščitati iz jesenskog rebalansa.

PREUREĐENI STANOVI U VRTIĆIMA

Kada su u pitanju stanovi ustanova čije je osnivač Grad Osijek, nešto je slično gradska administracija učinila i s domarskim stanovima u dječjim vrtićima, no s drugom namjenom.

U šest osječkih vrtića, redom to su Stribor, Kosjenka, Krijesnica, Maslačak, Jabuka i Jaglenac, nekadašnji domarski stanovi preuređeni su u sobe dnevnog boravka i potpuno opremljeni. Tim se novouređenim prostorima od prošle pedagoške godine koristi 120 djece.

Grad Osijek više-manje redovito na tržištu kupuje stanove. Prošla je godina bila iznimka, jer je realizirana investicija Grada kojom je u Tenji dovršena zgrada sa 68 stambenih jedinica. Riječ je zgradi s 30 garsonijera, po 15 je jednosobnih i dvosobnih stanova te 13 trosobnih stanova. Namijenjeni su za rješavanje stambenog pitanja socijalno ugroženih osoba. Investicija je realizirana u iznosu od 456 tisuća eura, od čega je trećina namaknuta od namjenskih sredstava prodaje gradskih stanova.

Nedavno smo izvijestili kako je prošle godine Grad Osijek prodao dva stana u svome vlasništvu za ukupnu cijenu od 191,3 tisuće eura. Izvješće o upravljanju stanovima kojima gospodari Grad Osijek za prošlu godinu našlo se na srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća.

Grad Osijek na dan 31. prosinca 2023. godine imao je u evidenciji naplate najamnine 708 stanova, od čega se za korištenje 580 stanova plaća slobodno ugovorena najamnina, a za 128 stanova zaštićena najamnina. Planirani je prihod od iznajmljivanja stanova u ovoj godini već spomenutih 300 tisuća eura.