Osijek, 27. 07. 2022, Udruga za terapijsko jahanje MOGU sudjeluje u medjunarodnom programu MAGIS Europe 2022 susretu mladih katolika. Volonteri iz MAMIS-a u udruzi MOGU.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.8.2024., 16:55
NAKON PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA

Grad Osijek sa 161.560 eura podržava projektne aktivnosti 87 udruga građana

Nešto više od 160 tisuća eura Grad Osijek dodijelit će udrugama čiji su projekti i programi prošli na javnom natječaju objavljenom početkom godine. Uobičajena je to procedura, udruge prijavljuju projekte/programe koje će realizirati tijekom godine, gradska ih povjerenstva, prema vrijedećem pravilniku, vrednuju i donose odluku o odobravanju sredstva, koju zaključno potvrđuje gradonačelnik. Planirani je raspon sredstava za (su)financiranje prema ovom natječaju od 500 do 10.000 eura.

Sada, nakon objave, vidljivo je kako se taj raspon kreće od 560 eura, koliko je dobila udruga Josipovac za projekt “Kreativko”, do sedam tisuća, što je najveći iznos, koliko je odobreno Udruzi za terapiju i aktivnosti pomoću konja Mogu za projekt naziva “Imati podršku je velika stvar”. Obje su te udruge među ukupno 69 udruga čije je djelovanje u domeni ljudskih i manjinskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva, zaštite potrošača, okoliša, zaštite zdravlja, pružanja psihosocijalne pomoći... ukratko, humanitarnog djelovanja.

Među udrugama su i Gradska liga protiv raka, Udruga gluhoslijepih osoba, Šokačka grana, Udruženje izviđača Slavonski hrast, Hrvatsko društvo umjetnika “Adolf Waldinger”, Matica slovačka, Udruga računovođa i financijskih djelatnika...

Osijek, 01. 03. 2023, GC Novi grad, Svaciceva ulica, Sokacka grana, projekt - Sokacki suveniri, pjesma, zbor, vezenje svilom, slinganje, zlatovez, heklanje, strikanje, oslikavanje, sivanje, modna revijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pojedinačno izdvojit ćemo dva projekta, prvi je onaj Kluba navijača Bijelo-plavi, “Grafiti za očuvanje - uređenje zanemarenih prostora i edukacija adolescenata”, koji će Grad sufinancirati s dvije tisuće eura, a drugi je onaj Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika za Međunarodnu izložbu inovacija, prototipova i poslovnih planova, sufinancira se s 1500 eura.

Drugo je područje djelovanja ono udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Ovdje će se dodijeliti 32 tisuće eura za aktivnosti 18 udruga. Pojedinačno najviše, 3600 eura, dobiva USPDR “Orao” za projekt “Da se ne zaborave 2024. godine”. Iznos od 3500 odnosno 3400 eura dodijelit će se Udruzi veterana 106. brigade i UDVDR-u OBŽ-a. Slijedi 11 projekata koji će biti sufinancirani iznosom od tisuću do 2500 eura, među njima izdvajamo Projekt poboljšanja kvalitete življenja obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja te onaj Udruge djece poginulih i nestalih branitelja - “Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja”. Iznosom od 600 eura, što je najniži iznos u ovom dijelu liste, sufinacirat će se Malonogometni turnir “Tri kornera - penal” u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata - ogranak Olimpija.

Šest projekata udruga vezanih uz nasljeđe Domovinskog rata, zbog slabije ocijenjenih projekata, našlo se na rezervnoj listi, ako netko od (prvo)plasiranih projekata ne ispuni propisane obveze, tada će oni biti predloženi za dopunu objavljene liste.

No za projekte iz humanitarnog djelovanje takve rezerve ne postoje, ondje je jasno nabrojeno kojih 18 projekata nije skupilo potreban broj bodova za sufinanciranje.

Ukupan je iznos koji će podijeliti 87 udruga 161.560 tisuća eura. Sa svima njima Grad Osijek sklopit će ugovor o (su)financiranju programa/projekata najkasnije 30 dana od donošenje odluke.