Osijek, 05. 08.2024, Kapelica mira, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvastskih branitelja. Vijenci i svijeće.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.8.2024., 13:56
DAN POBJEDE I 29. OBLJETNICA VRO OLUJA

Miletić: Oni koji su pali traju u nama koji živimo

Talapko: Nitko ne priječi da se i danas žrtvujemo za Domovinu i učinimo ju onakvom kakvu su je htjeli i oni koji su za nju dali svoje živote

Tradicionalnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Kapelice Kraljice mira, na Krunskoj utvrdi na lijevoj obali Drave u ponedjeljak su stanovnici Osijeka i Osječko-baranjske županije započeli obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Na taj su način počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom Domovinskog rata odala zaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije kao i izaslanstva brojnih udruga proizašlih it Domovinskog rata.

Osijek, 05. 08.2024, Streljana Pampas, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvastskih branitelja. Svečani program i sportske igre.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Velika žrtva

Zamjenik župana Josip Miletić u pratnji predsjednice Skupštine Osječko-baranjske županije Ivane Bagarić čestitao je Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svima koji su branili Republiku Hrvatsku.

-Ne smije se nikad zaboraviti velika žrtva hrvatskih branitelja, ali isto tako ni tisućljetni san hrvatskoga naroda o slobodi i neovisnosti koje su izvojevane velikom pobjedom u Domovinskom ratu. Oni koji su pali traju u nama koji živimo – kazao je zamjenik župana Josip Miletić ponavljajući riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana – "Sve i uvijek za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto.

U ime Grada Osijeka čestitku je uputio i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, naglasivši kako je naša zahvalnost prema žrtvi hrvatskih branitelja trajna.

- Posebnu počast odajemo svim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata, osobito onima koji nisu dočekali ono za što su se borili jer su u tom nastojanju dali najvrjednije što su imali, vlastiti život. Uvijek i u svakoj prilici ih se trebamo sjetiti, posebno u ove pobjedničke dane kada slavimo slobodu, neovisnost i vlastitu državnost, izvojevanu upravo zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi.

Da za sve hrvatske branitelje ne postoji značajniji dan i datum od ovoga ocijenio je Josip Talapko, predsjednik UHDDR-a Osječko-baranjske županije

Činimo danas sve da se zahvalimo svim braniteljima i na svim našim pobjedama koje su došle prije Oluje jer je Oluja bila samo cvijet na konačnom oslobađanju Hrvatske. Mnogi su branitelji prije 29 godina bili ovdje očekujući da će neprijatelj možda krenuti kao što su najavljivali. Tako da današnji dan slavi i Osijek koji je i nakon Oluje bio još šest mjeseci pod ratom gdje su ginuli i civili, rekao je Talapko prisjetivši kako je neprijatelj tada poslao Dravom bombu od 750 kilograma s ciljem da se sruši željeznički most i tako spriječi komunikacija Osijeka s Baranjom kako bi desantom napali grad.

Osijek, 05. 08.2024, Kapelica mira, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvastskih branitelja. Vijenci i svijeće.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Naglasio je također da su i ovdje, dok je trajala Oluja, bila intenzivna događanja koja su žrtvom, znanjem i zalaganjem uspjeli odraditi.

-Žrtva koja je iza toga stajala vječno je ugrađena u Hrvatsku a nas nitko ne priječi da se i danas svakodnevno žrtvujemo za Domovinu i da ju učinimo onakvom kakvu su je htjeli i svi oni koji su za nju dali svoje živote, zaključio je Talapko.

Sportski susreti

Nakon polaganja vijenaca obilježavanje Dana pobjede nastavljeno je na osječkoj Streljani Pampas gdje je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije organizirala sportske susrete i druženje hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i njihovih obitelji.

-Ovo su već 18. Sportski susreti za redom na kojima se branitelji, veterani, njihove obitelji i obitelji poginulih te građani Osijeka druže i tako obilježavaju Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja. Tako ujedno odajemo i počast svim poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, kazao je Jozo Bertanjoli dopredsejdnik Udruge dragovoljaca Grada Osijeka i član Organizacijskog odbora zadužen za koordinaciju svih aktivnosti.

Osijek, 05. 08.2024, Streljana Pampas, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvastskih branitelja. Svečani program i sportske igre.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Sporstkim igrama branitelja prethodio je kulturno umjetnički program na kojemu su nastupili članovi Hrvatskog pjevačkog društva Zrinski i Osječkog društva pjesnika.

Prigodnom programu i sportskim susretima kojim su se članovi Udruge prisjetili svih poginulih suboraca, izražavajući im na taj način poseban pijetet i trajnu zahvalnost.pridružio se i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić koji je naglasio da je ovo prava prilika da se svi skupa sjetimo slavnog vremena kada je oslobađana Hrvatska.

Preko stotinu prijavljenih natjecatelja borili su se za medalje, odnosno prva tri mjesta, u šahu, stolnom tenisu, pikadu, belotu i streljaštvu i to u dvije discipline veliki kalibar pištolj i revolver.

Osijek, 05. 08.2024, Streljana Pampas, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvastskih branitelja. Svečani program i sportske igre.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Najviše je prijavljenih natjecatelja bilo u šahu i stolnom tenisu te potom u pikadu i belotu a onda i streljaštvu. Tri puta više od natjecatelja bilo je onih koji su došli samo gledati, bodriti i kibicirati uživajući u druženju i rezultatski neizvjesnim i uzbudljivim natjecanjima. Svi su skupa na koncu uživali u cjelodnevnom druženju ali i kobasicama, pivu i bezalkoholnim pićima za okrijepu.