BRUNO JOBST
4.8.2024., 17:47
KOLOVOŠKI SAJAM ANTIKVITETA

Za svakog ponešto: Od kolekcionarskih lula do šarenih narukvica za pse u Azilu

Imamo redovitog kupca koji uvijek pronađe barem dva, tri modela lula koje kupuje za svoju kolekciju - kaže Gushani

Posve je ugodno bilo provesti subotnje prijepodne na Sajmu antikviteta. Omiljeno okupljalište Osječana, ali sve više i njihovih gostiju, ponovno smo u mnoštvu čuli mađarskih i njemačkih govornika, u parku uz Školjku ni ovaj put nije iznevjerilo. Za svakog ponešto, premda jest vidljivo kako smo u srcu ljetne sezone, jer izostali su neki od redovitih izlagača, a ni posjetitelja nije bilo kao inače. Doduše, oni koji su znali što će kupiti, uranili su, obišli su sajam prije "sunjare".

BRUNO JOBST

Posvjedočit će nama tome i Driton Gushani koji na svome štandu, između ostalog, nudi i lule. "Imamo redovnog kupca koji uvijek pronađe barem dva, tri modela lula koje kupuje za svoju kolekciju. Jutros je poranio", kaže nam Driton, te svjedoči kako lule nisu posve izašle iz mode, u Njemačkoj je primjerice gotovo svuda dostupan duhan za lule.

Driton Gushani

Driton Gushani

BRUNO JOBST

U ovim našim izvješćima nastojimo uvijek dati i podršku malom poduzetništvu, ovaj put činimo to doslovno. Na sasvim uočljivom mjestu svoj improvizirani štand smjestile su se prijateljice Lena (11 godina) i Inga (13 godina), koje za jedan euro prodaju narukvice koje su same izradile.

Lena i Inga

Lena i Inga

BRUNO JOBST

"Ovo su ljeto u modi šarene narukvice, mi ih uglavnom radimo od perlica, a za izradu nam treba između pet i sedam minuta", kaže nam Lena. Njezina mama iz prikrajka im pruža podršku, jer osim što im ide prodaja, danas su izazvale i medijsku pozornost, osim našoj ekipi dale su izjavu i kolegama s lokalne televizije. Što će sa zaradom, pitamo. "Sve što zaradimo namijenjeno je za kupovinu hrane za pse u Azilu", odgovaraju obje uglas.

Razglednica Napretkove palače u Sarajevu

Na razglednici središnje gradske ulice u Sarajevu vidi se pročelje trokatne palače Hrvatskog društva Napredak sagrađeno između trokatnih kuća Finci i Salom. Ovaj je motiv razglednice poveznica, na neki način, Osijeka i Sarajeva jer je arhitekt koji je 1911. projektirao, a 1912./1913. u Sarajevu izgradio Napretkovu palaču godinu dana prije u Osijeku izgradio, također trokatnu, palaču Prve hrvatske štedionice. Autor je osječke i sarajevske reprezentativne trokatnice zagrebački arhitekt Dioniz Sunko.

Osječka je palača trokatna ugrađena uglovnica, a sarajevska je u niz ugrađena palača erkerima i drugim dekorativnim elementima gotovo identično riješenog pročelja. Napretkova palača bila je sjedište društvenog života sarajevskih Hrvata i Hrvata Bosne i Hercegovine, a u njoj je djelovala tiskara u kojoj su tiskana brojna djela čija je svrha bila podizanje razine nacionalne svijesti. Osim tiskare u zgradi je projektirana dvorana s galerijom za održavanje kazališnih priredbi i kinoprojekcije. U prizemlju su osmišljeni lokali, a u glavnoj i ostalim zgradama ovog stambeno-poslovnog kompleksa izgrađeno je sedamnaest stanova raznih veličina koji su služili za najam. Nad ulazom u Napretkovu palaču nalaze se alegorijske figure Prosvjete i Snage koje je izveo zagrebački kipar Robert Frangeš Mihanović, koji je bio autor i osječkog spomenika 78. pješačke pukovnije.

Razglednica Napretkove palače u SarajevuRubrika: AntikfanatikSnimio: Grgur Marko IvankovićOsijek, 3. kolovoza 2024./Sajam antikviteta

I ovo je izdanje Sajma antikviteta uspješno organizirala tvrtka Tržnica d.o.o. Osijek, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Grada Osijeka.

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST