Osijek, 02. 08. 2024., Ulica K. P. Svačića, potez Vukovarska - Cara Hadrijana, Knifer, Kniferova ulicaSNIMIO BRUNO JOBST

 Ulica K. P. Svačića, potez Vukovarska - Cara Hadrijana
 

BRUNO JOBST
3.8.2024., 08:01
NA PRIJEDLOG AUKOS-a

Dijelu Svačićeve ulice u Osijeku dat će ime po Kniferu

Ovog travnja obilježena je 100. godišnjica rođenja uglednog Osječanina, vrsnog likovnog umjetnika prepoznatljivih motiva

Grad Osijek provodi internetsko javno savjetovanje o prijedlogu prema kojemu bi se dio Ulice kralja Petra Svačića, na potezu od Vukovarske do Hadrijanove, preimenovao u Ulicu Julija Knifera. Savjetovanje je otvoreno do 30. kolovoza.

Inicijalni prijedlog o ovome stigao je u lipnju od Akademija za umjetnost i kulturu. Podsjećaju kako je 23. travnja obilježena 100. godišnjica rođenja ovog uglednog Osječanina, njegova rodna kuća nalazi se stotinjak metara od sjedišta Akademije - Svačičeva 1f, te bi se na ovaj način Grad Osijek dostojno uključio u obilježavanje ove vrijedne obljetnice. Ovaj prijedlog upućen je Gradu Osijeku, koji za takve situacije ima formiran Odbor za utvrđivanje prijedloga za imenovanje ulica i trgova, koji je odmah na prvu naišao na komplikaciju. Naime, Zakonom o naseljima utvrđeno je da ime naselja, ulice i trga određuje odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave po prethodno pribavljenom mišljenju vijeća mjesnog odbora, odnosno drugog oblika mjesne samouprave koji se nalazi na području na kojem se određuje ili mijenja ime naselja, ulice i trga.

KNIFEROVI MEANDRI OD OLOVKE DO ULJA

Julije Knifer jedan je od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Studirao je slikarstvo početkom pedesetih na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a krajem pedesetih bio je jedan od osnivača i istaknuti član grupe Gorgona, kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Osnovni i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti je od šezdesetih prošlog stoljeća meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama - od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala.

Dva vijeća

U ovom slučaju pokazalo se kako zapadni dio Svačićeve, uz Olt, pripada Gradskoj četvrti Tvrđa, a istočni, od kampusa i studentskog doma, pripada Gradskoj četvrti Donji grad, tako da se moralo zatražiti, od njihovih vijeća, mišljenje o (pre)imenovanju. Očekivano tu nije bilo dileme, prvo je Vijeće Gradske četvrti Tvrđa 28. lipnja, a tri dana poslije, 1. srpnja, i Vijeće Gradske četvrti Donji grad dostavilo pozitivno mišljenje o ovome.

Osijek, 02. 08. 2024., Ulica K. P. Svačića, potez Vukovarska - Cara Hadrijana, Knifer, Kniferova ulicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Potom je gradski Odbor razmatrao ovu inicijativu te sredinom srpnja donio Zaključak o utvrđivanju Prijedloga Odluke o preimenovanju dijela ulice u naselju Osijek. No ni tu nije kraj, zakonski je propisano da imena naselja, ulica i trgova moraju biti usklađena s prethodno pribavljenim mišljenjem Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za standardizaciju geografskih imena, pa je zatraženo i njihovo mišljenje. Naposljetku Prijedlog Odluke o preimenovanju dijela ulice u naselju Osijek, Gradskoj četvrti Tvrđa i gradskoj četvrti Donji grad "Ulica kralja Petra Svačića" u "Ulicu Julija Knifera" upućen je i na savjetovanje s javnosti u trajanju od 30 dana.

Iz Grada Osijeka pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje na način da svoje prijedloge i mišljenja dostavljaju preko obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici Grada Osijeka (savjetovanja-s-javnoscu/savjetovanja-u-tijeku).

Osijek, 02. 08. 2024., Ulica K. P. Svačića, potez Vukovarska - Cara Hadrijana, Knifer, Kniferova ulicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pokriven trošak

Ono što je važno znati je kako će Grad Osijek financirati nastale troškove fizičkim i pravnim osobama koje imaju prebivalište ili boravište odnosno sjedište na području ulice koja se preimenuje. Pravo na naknadu troškova nastalih zbog preimenovanja ulice imaju fizičke osobe koje imaju prebivalište ili boravište na području na koje se promjena odnosi i pravne osobe koje imaju poslovnu adresu na području na koje se promjena odnosa. Troškovi koji će biti pokriveni, za pravne i fizičke osobe, su trošak izrade i postave pločice s kućnim brojem. Za fizičke osobe tu je i trošak promjene osobne iskaznice u redovnom postupku, a za pravne osobe trošak registracije promjene poslovne adrese (troškovi javnog bilježnika i troškovi sudske pristojbe).

Nakon završetka javnog savjetovanja Grad Osijek će objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću iz kojeg će biti vidljivo koji su prijedlozi građana usvojeni, a koji ne s obrazloženjem.

Posljednju odluku kojom će biti zaključena ova procedura donijet će vijećnici Gradskog vijeća Grada Osijeka.