OSIJEK- 30.09.2022., brucoši useljavaju u Novi studentski dom u Campusu, nova akademska godina, studenti, studentski smještaj, slobodnjak.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
3.8.2024., 07:58
STUDENTSKI CENTAR OSIJEK

Cijene smještaja za studente iste, neće se mijenjati

U Zagrebu poskupljuje smještaj u studentskom domu, osječki, za sada, neće mijenjati cijene

Cijena smještaja u studentskim domovima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera neće se mijenjati, potvrdili su nam iz službe za smještaj studenata Studentskog centra Osijek, nakon što smo na tragu informacije da će zagrebački studenti ubuduće plaćati nešto skuplji smještaj, upitali očekuje li ista sudbina i osječke studente.

Ovakav je odgovor bio više-manje očekivan, s obzirom na to da je smještaj u osječkim studentskim domovima poskupio, i to osjetno, akademske godine 2022/23., kada je došlo i do 40-postotnog poskupljenja većine soba u studentskom domu u Osijeku. Studenti su očekivano bili nezadovoljni, a najčešći prigovori išli su u smjeru činjenice da se i u starom i u novom domu plaća ista cijena smještaja. Ta će se praksa nastaviti i sljedeće akademske godine, iako je riječ o osjetnoj razlici u kvaliteti smještaja. I sam rektor Sveučilišta i djelatnici Studentskog centra često uspoređuju novi paviljon u kampusu s hotelima visoke kategorije. Riječ je, naime, o najsuvremenijem studentskom paviljonu u Hrvatskoj, netopovršine više od 15.000 četvornih metara, a koji studentima osigurava smještaj visoke kvalitete prema europskim standardima.

OSIJEK- 28.02.2022., Campus, Novi studentski dom, Novi studentski paviljon, završna konferencija izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona, obilazak paviljona.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac

Paviljon ima 796 mjesta, u 404 sobe, od kojih je 10 za osobe s invaliditetom, zatim učionice, čajne kuhinje, fitness-dvoranu, praonicu i sušionicu rublja te 147 parkirnih mjesta za automobile. Zgrada je gotovo potpuno energetski samoodrživa, što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije poput sunčanih kolektora, no praksa s istom cijenom u ovom i u starom domu prema svemu sudeći nastavit će se i iduće akademske godine, što znači da jednokrevetna soba stoji 130, dvokrevetna 99, trokrevetna 70 eura, a dio će studenata slabijeg socijalnog statusa dom plaćati 50 eura.

LISTE 9. KOLOVOZA

Kapacitet studentskih domova u Osijeku ukupno je 1366 ležaja, a studentski dom u Požegi može primiti 110 studenata. Prijave na natječaj za studentski dom u Osijeku zaprimale su se do 26. srpnja, a privremene liste bit će objavljene 9. kolovoza.

Podsjetimo, nakon analize rashoda krajem lipnja 2022. godine Studentski centar je, uz pribavljenu suglasnost Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, odlučio podignuti cijenu smještaja jer je tijekom prethodnog razdoblja, kada je riječ o smještaju, poslovao s gubitkom od 1,5 milijuna kuna, tako da je, prema riječima tadašnje voditeljice PJ Smještaj studenata Studentskog centra, Ivane Herceg Mišković, uz poskupljenje energenata, usluga i sirovina poskupljenje smještaja bilo nužno.

Studentski centar ove je godine raspisao natječaje za tri studentska doma. Riječ je o Studentskom domu Vladimir Prelog, gdje su na ponudi sobe u istočnom i zapadnom paviljonu. Na istoj adresi, u Ulici kralja Petra Svačića, nalazi se i Studentski dom Lavoslav Ružička. Na natječaju za ovaj dom ponuđene su sobe u novom paviljonu. Uz smještaj u osječkim domovima isti Studentski centar raspisao je natječaj i za smještaj u Studentskom domu Dr. Franjo Tuđman u Požegi. Posljednji dan za dostavu prijave za smještaj u osječkim studentskim domovima bio je 26. srpnja, a za smještaj u Požegi 15. srpnja.