GOJKO MITIC
2.8.2024., 07:00
TRAGOM DOJAVE ČITATELJA IZ RETFALE

Vlasnici ne čiste izmet za svojim psima, koji se istovare na pješačku stazu i dječje igralište

Javio nam se neki dan čitatelj iz Retfale ogorčen ponašanjem dijela naših sugrađana koji ne čiste iza svojih kućnih ljubimaca. Vokabularu kojim se obrušio na takve bezobzirne pojedince nije mjesto u javnom prostoru, no čovjeku je očito prekipjelo. Kako i ne bi, nije ovo usamljen slučaj. Primjerice, ako prolazeći Reisnerovom ulicom zavirite kroz razbijene prozore nekadašnje Tvornice žigica, vidjet ćete da se unutra krije divlji deponij plastičnih vrećica sa psećim izmetom.

GOJKO MITIC

Naš nas je čitatelj zamolio neka prošetamo i možda snimimo pojedince "čiji se psi istovare uz pješačku stazu i dječje igralište kod streljane na Pampasu", napominjući kako vlasnici manjih pasa još i pokupe izmet, a onima "koji vodaju labradore, njemačke ovčare, bulove, belgijce i slične velike pasmine koje se olakšaju ko krave", prema njegovoj ocjeni, gadi se počistiti iza svojih ljubimaca. Sve je začinio opaskom da kod igrališta na Pampasu "ima više izmeta nego trave", apeliravši na komunalne redare neka pod hitno poduzmu nešto.

GOJKO MITIC

Mi smo, naravno, otišli i na ovaj ne baš ugodan terenski zadatak te smo se uvjerili kako ljutnja našeg čitatelja nije bez povoda. Unatoč ploči na kojoj je ispisano upozorenje da je pristup psima na igralište zabranjen, ondje bi komunalni redari uistinu mogli ispisati mnoštvo kazni, pod uvjetom da prekršitelje (a to nipošto nisu psi, nego njihovi vlasnici) uhvate, pravničkim rječnikom rečeno, in flagranti.

GOJKO MITIC

Možda vlasnici kućnih ljubimaca nisu svjesni da je novom Odlukom o komunalnom redu Grada Osijeka, koja je stupila na snagu negdje u ovo vrijeme prošle godine, za ovakav prekršaj zapriječena novčana kazna od solidnih 150 eura.

Naime, Člankom 94. Odluke zabranjeno je dovoditi životinje na prostore dječjih igrališta, nije dopušteno puštanje životinja na površine javne namjene osim onih koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vođenje pasa na površinu javne namjene dopušteno je samo na povodcu, a vlasnik, odnosno posjednik životinje dužan je očistiti površinu javne namjene koja je onečišćena otpacima njegove životinje. Novčanom kaznom u iznosu od 150 eura kaznit će se svaka fizička osoba koja počini navedene prekršaje.

Na potezu su komunalni redari.