Osijek, 01. 08. 2024, Javne slavine u Gradu Osijeku, koje su u nadležnosti UO za komunalne djelatnosti Grada. Slavina na Trgu Slobode, jedina koja ne radi.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
1.8.2024., 18:37
U OSIJEKU SEDAM JAVNIH SLAVINA

Neispravna javna slavina s pitkom vodom na Trgu slobode

U vrijeme velikih vrućina Grad Zagreb objavio je interaktivnu kartu na kojoj se mogu pronaći najbliže gradske javne slavine s pitkom vodom. Hrvatska ih metropola ima ukupno 166, a ta nas je informacija potaknula da doznamo koliko je takvih slavina u gradu Osijeku.

Sudeći prema odgovoru Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, stanovnicima grada Osijeka interaktivna karta po uzoru na zagrebačku nije potrebna, jer sve lokacije na kojima se slavine nalaze vrlo se lako mogu naučiti napamet, s obzirom na to da ih je na području grada sedam, a jedna od njih, ona na Trgu slobode, nije u funkciji. Dakle, sa šest javnih slavina s pitkom vodom raspolaže grad na Dravi, a riječ je o slavinama na Šetalištu kardinala Franje Šepera (nalazi se na početku biciklističke i staze za trčanje, kod spomenika Picassu, na promenadi), Šetalištu Joze Petovića (Sjenjak), u Ulici Ivana Gorana Kovačića (kod starog studentskog doma), na Ivaninu trgu (Vijenac Ivana Meštrovića) te dvjema slavinama na Šetnici hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (lijeva obala Drave).

Osijek, 01. 08. 2024, Javne slavine u Gradu Osijeku, koje su u nadležnosti UO za komunalne djelatnosti Grada. Slavina na Šetalištu kardinala Franje Šepera, Zdenac.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Iz ovog je popisa vidljivo kako veći dio grada nema javnu slavinu s pitkom vodom. Središte je grada pokriveno dvjema slavinama, s tim da jedna trenutno nije u funkciji, a one nedostaju u Retfali, Donjem gradu, Bosutskom naselju, na Jugu 2, u prigradskim naseljima Višnjevac, Josipovac, Tenja, Brijest... Premalo je to za grad veličine Osijeka, stoga bi bilo dobro pri planiranju unaprjeđenja gradske infrastrukture i kvalitete života u Osijeku razmisliti i o ovoj problematici.

Inače, zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju u sklopu redovitog monitoringa obavlja Služba za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.