Osijek, 31. 07. 2024, Kopika, Drava, kupanje, jutro na Dravi, plaža, kupači, kupač, Ivana MedićSNIMIO BRUNO JOBST

Ivana Medić
 

BRUNO JOBST
1.8.2024., 07:58
DRUGO LICE KOPIKE - JUTARNJE

Na Dravi sam već u 6.45, uz omiljenu kavu jedino su mi društvo likovi iz knjiga

Volim taj nevjerojatan pogled prema katedrali, Tvrđi, mostu, središtu grada... Na jednoj obali priroda, na drugoj urbanitet

Osječka Copacabana, kažu, najveća plaža u kontinentalnoj Hrvatskoj, ima svoje dvije krajnosti. Jednu, puno primjetniju, viđamo u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima kada je Kopika, kako svoju omiljenu dravsku plažu nazivaju Osječani, nalik na mravinjak koji je osobito atraktivan promatran s pješačkog mosta, a koliko je napučena otkriva i oblak pješčane prašine koji nastaje pod nogama stotina, a vikendima i tisuća kupača. Posljednjih se godina Kopika pretvorila i u središte društvenog života u večernjim satima, zahvaljujući sve većem broju beach barova koji nude raznovrsne glazbene programe, koktele i druge sadržaje.

Osijek, 31. 07. 2024., Kopika, Drava, jutro na Dravi, Ivana MedićSNIMIO BRUNO JOBST

Ivana Medić
 

BRUNO JOBST

Mir i tišina

S druge strane, kao sušta suprotnost, stoji "jutarnja" Kopika, odabir onih pojedinaca koji prednost daju miru i tišini, uživanju u pogledu kakav ima malo koja plaža. Prije nego što će sunce zagrijati njezin pijesak do točke kada treba ili skočiti u rijeku ili se skloniti u hlad, ondje ćete susresti zanesenjake koji kontempliraju promatrajući tok rijeke, vlasnike pasa koji koriste blagodat prazne plaže kako bi se njihovi ljubimci osvježili u Dravi i, naravno, kupače koji vole zaplivati, što je često nemoguće u poslijepodnevnim satima, kada napučenost rijeke dopušta jedino namakanje u plićaku.

Na plaži svakodnevno u jutarnjim satima uživa i operna solistica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, miljenica publike Ivana Medić, Međimurka koja još od studija na Akademiji živi u Osijeku, koji ju je na prvu osvojio, stoga nastoji iskoristiti sve njegove prednosti i ljepote, a popularna se pješčana plaža na Dravi svakako ubraja u red najvećih.

- Ovdje sam svakodnevno od 6.45, u vrijeme kada nema gotovo nikoga, jedino su mi društvo uz omiljenu kavu likovi iz knjiga - otkrila nam je Ivana, koju smo na Kopiki zatekli prije pola devet.

- Žao mi je ne iskoristiti ovu ljepotu koja krasi Osijek, stoga sam svaki dan ovdje, čak i dvaput dnevno, no najdraže mi je doći ujutro, kada nema nikoga. Volim i taj nevjerojatan pogled prema katedrali, Tvrđi, mostu, središtu grada... Na jednoj obali priroda, na drugoj urbanitet. Ništa mi ne može zamijeniti taj jutarnji mir uz Dravu, ma poslušajte samo koja je to tišina - oduševljeno će Ivana.

Osijek, 31. 07. 2024, Kopika, Drava, kupanje, jutro na Dravi, plaža, kupači, kupač, Ivana MedićSNIMIO BRUNO JOBST

Ivana Medić
 

BRUNO JOBST

Dodaje kako će iduće godine biti 20 godina kako živi u Osijeku, a ljubav prema najdražoj plaži rodila se davno, dok su joj djeca, sin Borna (13) i kćerka Karla (11), bila mala.

- Dolazila bih biciklom, jedno bih dijete stavila naprijed, drugo iza na bicikl, i lagano smo iz Retfale odlazili svaki dan na Dravu. Tada još nije bilo ovih kafića na plaži niti je Kopika bila uređena kao danas, ali svejedno sam ju jako zavoljela. Žao mi je, kao što sam već rekla, ne iskoristiti ono što imamo ovdje. Pravu dragocjenost - odlučna je.

Sa širokim osmijehom dodaje kako je ovo ljeto još ljepše od prethodnih jer ove godine svoj godišnji odmor kod nje provodi sestra Martina, koja također dobro poznaje slavonsku metropolu s obzirom na to da u njoj studirala.

- Sestra i ja koristimo svaki trenutak da se družimo jer se tijekom godine ne uspijevamo viđati onoliko koliko bismo to htjele - kaže.

Note sa strane

Odmor joj posebno godi nakon duge i sadržajne sezone u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i drugih angažmana izvan matične kazališne kuće.

- Već 2. rujna počinjemo s novom sezonom, a najprije ćemo spremiti dvije jednočinke, Sestru Angelicu i Plašt. Zapravo sam jedva dočekala da mi počne godišnji odmor, službeno je to bilo nakon što smo 18. srpnja održali Simfo-rock koncert u Đakovu. Jedva sam čekala maknuti note sa strane i posvetiti se obitelji, djeci, suprugu Tomislavu i samoj sebi, ljetu, odmoru, prijateljima... To je nešto što mi je uistinu trebalo, jer cijele sam sezone bila prilično aktivna, radili smo jako puno, puno sam pjevala i izvan svog kazališta, tako da mi je baš potreban odmor - priznala je Ivana. 

Ivana Medić

JUTRA NA DRAVI

Žao mi je ne iskoristiti ovu ljepotu koja krasi Osijek, stoga sam svaki dan na Dravi, čak i dvaput dnevno, no najdraže mi je doći ujutro kada nema nikoga. Moja sestra Martina provodi godišnji u Osijeku, pa zajedno uživamo u njegovu ljetnom izdanju.


Martina Horvat

MIRNI GRAD

Za vrijeme studentskih dana živjela sam u Osijeku i jako sam ga zavoljela. Uvijek mu se vrlo rado vraćam, pogotovo zato što je ovdje moja sestra Ivana i moji nećaci. Ovo sam ljeto odlučila zamijeniti uzavreli asfalt i zagrebačke gužve mirnim gradom na Dravi.

Martina Horvat i Ivana Medić
 

Martina Horvat i Ivana Medić, sestre

Martina Horvat i Ivana Medić, sestre

ustupljena

IZ ŠVICARSKE U RODNI GRAD

Pozdravili smo se s Ivanom Medić i produžili dalje primijetivši labradora koji neumorno trči za lopticom koju je u rijeku bacao njegov vlasnik.

Riječ je o Frani Barišiću, umirovljeniku sa švicarskom adresom koji svake godine proljeće i veći dio ljeta provodi u rodnom Osijeku.

- Toronto (ime smeđeg labradora, nap. a.) i ja ovdje smo svako jutro tijekom četiri mjeseca, koliko boravimo u Osijeku. Lijepo je na Dravi, a ujutro možemo uživati obojica - rekao nam je gospodin Frano.

Osijek, 31. 07. 2024, Kopika, Drava, kupanje, jutro na Dravi, plaža, kupači, kupač, Frano Barišić - umirovljenik iz ŠvicarskeSNIMIO BRUNO JOBST

Frano Barišić - umirovljenik iz Švicarske
 

BRUNO JOBST