Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika održao konferenciju za novinare o stanju suzbijanja komaraca u Osijeku i prigradskim naseljima

Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika održao konferenciju za novinare o stanju suzbijanja komaraca u Osijeku i prigradskim naseljima

Tomislav Prusina
31.7.2024., 19:44
VISOKA UČINKOVITOST tretmana

Stanje s komarcima je zadovoljavajuće

Stanje s komarcima na području grada Osijeka i prigradskih naselja relativno je zadovoljavajuće, zadovoljni smo i provedenim tretmanima, koji pokazuju visoku učinkovitost, ocijenio je u srijedu zamjenik osječkog gradonačelnik Dragan Vulin na konferenciji za novinare iznoseći aktualnosti vezane uz posljednje provedene mjere suzbijanja komaraca.

- Brojke nisu nula, komaraca ima, kao što se može i očekivati, ali stanje je relativno zadovoljavajuće i dobro se nosimo u njihovu suzbijanju ove sezone. Ako ne bude novih visokih vodostaja Drave i Dunava, praktički smatram da ćemo do kraja sezone adulticidnim tretmanima, a po potrebi i larvicidnim, održavati stabilno stanje - poručio je Vulin.

S posljednjim danom srpnja Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je 129 preporuka, koje su i provedene, za što je ukupno utrošeno 928.000 eura.

Vulin navodi da je provedeno 20 uglavnom adulticidnih tretmana sa zemlje, a budući da treiranje Klise i Cvjetnog nije imalo učinkovitost veću od 50 posto, bilo je ponovljeno.

- Provedeno je i nekoliko larvicidnih tretmana na području Cvjetnog naselja i Pampasa, isključivo kanalska mreža, čija je učinkovitos bila viša od 50 posto - dodao je zamjenik gradonačelnika podsjetivši kako je od ove godine uvjet natječaja s izvođačem larvicidnih tretmana bio takav da ako je obavljeni larvicidni tretman niži od 50 posto učinkovitosti, Grad Osijek kao naručitelj nije dužan izvođaču platiti takve tretmane.

Brojke pokazuju da je učinkovitost posljednjih tretmana bila relativno visoka. U Tvrđavici je iznosila 98 posto, a više od 90 posto bila je i u Nemetinu, na Jugu 2, u Josipovcu, Podravlju i Retfali, a više od 80-postotna učinkovitost postignuta je na Iktusu, Halaševu, u Višnjevcu i na Pampasu. Najniža je učinkovitost od 64 posto izmjerena u Sarvašu.

Prema Vulinovim riječima, radi se o relativno niskom broju zabilježenih jedinki komaraca u klopkama.

- U većini mjesta ona je manja od 100, što je, ako znamo da je u početku na nekim naplavljenim područjima bilo i više od 20.000 jedinki, a da je rekord ove sezone zabilježen u Kopačkom ritu s 31.000 jedinki uhvaćenih u klopku, zaista niska brojnost - podsjetio je Vulin najavljujući kako za sada nema novih izdanih preporuka, no da će, čim one dođu, biti obavljeni tretmani.

Važnim je također istaknuo da je Grad Osijek i ove godine dobio dopuštenje resornog Ministarstva zaštite okoliša za larvicidno tretiranje biološkim sredstvima komaraca na području Parka prirode Kopački rit.

- Valja, međutim, razlikovati podatak da cijelo područje PP-a Kopački rit ima jedno zaštićenije područje koje se naziva Posebni zoološki rezervat i koji je najbliži gradu Osijeku i naseljenim područjima. Za taj dio imamo dopuštenje larvicidnih tretmana uz posebne uvjete zaštite okoliša. Tretman se mora obavljati od obale do 200 metara u unutrašnjost i kada je razina Dunava iznad 300 centimetara, što je opravdano jer se ličinke komaraca upravo i nalaze na obali. Sukladno dopuštenju provodimo i sve moguće moritoringe o utjecaju tretmana na ostale životinjske i biljne vrste u PP Kopački rit u suradnji s NZJZ-om OBŽ i Odjelom za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera - zaključio je Vulin.