Osijek, 16. 11. 2022, Djecji vrtic Osijek, uprava, intervju, ravnateljica Ana Mihaljevic, Djecji vrtic StriborSNIMIO BRUNO JOBST

Ravnateljica Ana Mihaljevic, Djecji vrtic Stribor

BRUNO JOBST
31.7.2024., 08:13
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Koje su gradske ustanove bile u minusu, a koje u plusu

Najveći višak prihoda u 2023. godini prikazao Dječji vrtić Osijek

Uz trgovačka društva, pretežito komunalne djelatnosti, Grad Osijek osnivač je i nekoliko ustanova čije je djelovanje u domeni odgoja i kulture. Iako kod potonjih nije imperativ u postizanju poslovanja s dobiti, i ova su društva dužna jednom godišnje pred vijećnicima Gradskog vijeća podnijeti izvješća o realizaciji svojih programa kao i financijskim rezultatima poslovanja. Ove je godine to bilo na sjednici Vijeća u srpnju.

U našem smo ogledu nešto veću pozornost poklonili Dječjem vrtiću i Kulturnom centru jer pred njima su od ove jeseni promjene koje će znatno unaprijediti njihovo djelovanje. Osijek će dobiti dva posve nova vrtića, treći je u izgradnji, a još se dva postojeća nadograđuju. Kulturni će centar realizacijom koncertne dvorane zaokružiti svoje mogućnosti, tek od tada moći će pokazati puni potencijal svoje ponude.

Dječji vrtić Osijek u 2023. godini ostvario je višak prihoda i primitaka u iznosu od nepune 61 tisuće eura (60.973,63 €), što uz preneseni višak prihoda iz 2022. godine od 119 tisuća eura čini ukupni višak od 180.218,02 eura. Kako stoji u izvješću, ustanova Dječji vrtić Osijek stabilno je poslovala u izvještajnom razdoblju te prihode poslovanja ostvarila planiranom dinamikom. Štoviše, tijekom izvještajnog razdoblja prihodi poslovanja ostvareni su sa 11,5 milijuna eura, što je u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine više dva milijuna eura. To se povećanje poglavito odnosi na veći broj upisane djece u pedagošku godinu 2022./2023. i 2023./2024. (njih 164). Zbog poznatih su razloga rasli i rashodi za plaće zaposlenih, oni su na razini prošle godine iznosili 8,3 milijuna eura.

Kulturni je centar u 2023. godini poslovao "s djelomično uravnoteženim prihodima i rashodima", godinu je zaključio s proračunskim minusom od 3,5 tisuća eura. Ukupan manjak KC-a, uključujući onaj iz godine prije, iznosi 8,5 tisuća eura.

Jedna od najpoznatijih gradskih ustanova je i Gradska i sveučilišna knjižnica, koja je u suvlasništvu Grada i Sveučilišta. Najveća je to knjižnica istočne Hrvatske, broji 567.033 svezaka knjiga i zapošljava 59 djelatnika.

- Cjelodnevnom otvorenošću pokušavamo zadovoljiti informacijske potrebe svih zainteresiranih stanovnika Osijeka i okolice, od kojih su 11.233 odlučila biti aktivnim članovima i koristiti neke od brojnih usluga koje Knjižnica pruža. Tijekom 2023. godine u Knjižnicu se upisalo 6947 korisnika, a kako članstvo vrijedi godinu dana od dana upisa, usluge Knjižnice koristilo je 8186 korisnika s važećim iskaznicama - navodi se u izvješću GISKO-a. Prošle su godine ostvarili 1,6 milijuna eura prihoda i primitaka, zaključno je godina završena s iskazanim manjkom od 7800 eura, ali uz preneseni višak prihoda iz 2022. godine ukupni višak prihoda u 2023. godinu iznosi 32 tisuće eura.

Među gradske ustanove pripadaju i Gradske galerije, koje su ostvarile proračunski manjak od 4,4 tisuće eura, no s prenesenim viškom iz 2022. godine on je smanjen na iznos od tri tisuće eura. Agencija za obnovu osječke Tvrđe prošlu je godinu zaključila sa 17,6 tisuća eura više prihoda od rashoda, a Pučko učilište plus od 38 tisuća eura.

Naposljetku, tu su i dvije institucije kulture, Dječje kazalište Branka Mihaljevića i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

Gornjogradski je teatar ostvarilo manjak od 289 tisuća, koji je umanjen viškom od 88 tisuća eura iz 2022. godine, tako da je iskazan ukupni manjak od 201 tisuće eura. I donjogradski je teatar prošlu godinu financijski završilo s minusom, i to od 12 tisuća eura, koji je, međutim, velikim dijelom pokriven viškom prihoda iz prošlih godina, a ostatak manjka od tri tisuće eura bit će pokriven poslovanjem u 2024. godini.