Policija savjetovala kupače i ostale na Kopikisrpanj 2024.
PU OBŽ
30.7.2024., 21:03
KAKO VODITI BRIGU O SIGURNOSTI I SPRIJEČITI KRAĐE

Policija savjetovala kupače, redare, spasioce i volontere

Kupačima savjetuju da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Športskim objektima d.o.o. Osijek - Rekreacijskim centrom Copacabana proteklog su vikenda na popularnoj Kopiki provodili aktivnosti iz preventivnih projekata "Zajedno u zaštiti osobne imovine" i "Zajedno više možemo".

Aktivnosti su to usmjerene na savjetovanje spasilaca, redara i volontera o sigurnosti na bazenima te sprječavanju krađa i teških krađa, a posebice sprječavanje moguće pojave kaznenih djela seksualnih delikata na štetu djece.

Bazeni su mjesta na kojima se vodi briga o sigurnosti kupača, iako se kupači trebaju odgovorno ponašati i prema sebi i prema drugima. S obzirom na to da se na većini kupališta u rijekama, bajerima, jezerima, pa čak i u bazenima građani kupaju na vlastitu odgovornost, ponekad i bez ikakvog nadzora, radi vlastite sigurnosti nužno je pridržavati se minimalnih uvjeta kod kupanja na takvim vodama, a koji mogu povećati sigurnost na kupalištu. Policijska uprava osječko-baranjska tako savjetuje kupače da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, koriste uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba, ne skaču u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, ne ulaze u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, ne plivaju neposredno nakon obroka, ne izlažu se predugo jakom suncu i ne ulaze u hladnu vodu vrući te da izbjegavaju plivati sami. Također, iz policije podsjećaju da djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe, da valja imati stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi te da neplivači ili osobe koje slabije plivaju obvezno koriste pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača. Ako u vodi opazite nekoga u opasnosti, odmah mu pokušajte pomoći ili potražite pomoć te pozovite 112 ili 192.

“Kako biste se zaštitili od kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u automobile, savjetujemo da dolaskom na kupalište zatvorite i zaključajte sva vrata i prozore na automobilu te da zaključate krovnu kutiju na automobilu. Ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu u automobilu (prijenosno računalo, mobitel, torbica i sl.), kao ni ključeve i dokumente. Ako spremate stvari u prtljažnik, prethodno provjerite promatra li vas tko. Alarm u automobilu može spriječiti provalu", nabrajaju iz policije.

ZAŠTITA OD KRAĐE

Kako biste se zaštitili od kaznenih djela krađe na kupalištu, policija savjetuje:

- ne nosite novčanike i vrijedne predmete na kupalište (mobitel, prijenosno računalo, novčanik);

- nepotrebne stvari i predmete ostavite kod kuće;

- nosite samo onoliko novca koliko vam je stvarno potrebno;

- ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora;

- ako se kupate u društvu, neka uvijek netko čuva stvari.

Budući da nisu rijetke krađe bicikala na kupalištima, iz PU savjetuju kupače da bicikl prema mogućnostima uvijek ostave pod nadzorom, na predviđenom mjestu ako postoji. "Poduzmite mjere osiguranja bicikla, zaključajte ga za čvrsti objekt uporabom kvalitetnijeg lokota. Nemojte zaključavati bicikl za kotač i slične dijelove koji se lako skidaju i odvajaju s bicikla", naglašavaju.

Policijski službenici upozoravali su roditelje s djecom na to kako je jako važno ne ostavljati djecu bez nadzora u zatvorenom vozilu, što je grubo zanemarivanje i zlostavljanje djeteta i obilježavanje je kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Dijete se ne smije ostavljati u vozilu ni pri umjereno visokim temperaturama ni "samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore". 

Policija savjetovala kupače i ostale na Kopikisrpanj 2024.
PU OBŽ
Policija savjetovala kupače i ostale na Kopikisrpanj 2024.
PU OBŽ
Policija savjetovala kupače i ostale na Kopikisrpanj 2024.
PU OBŽ