ustupljena
30.7.2024., 20:05
SUMMER BRICKS CAMP

Djeca ušla u znanost i inženjerstvo

U Inovacijskom centru Antunovac održane su u srpnju višednevne aktivnosti Ljetnog STEAM kampa za djecu predškolske i školske dobi, koji je u suradnji s Općinom Antunovac provela organizacija Young Engineers Osijek & Đakovo.

To je, kaže općinski načelnik Davor Tubanjski, još jedna u nizu, u vrlo kratkom vremenu od svečanog otvaranja novog objekta, aktivnosti namijenjenih najmlađim stanovnicima. Djeci je tako omogućeno da na zabavan način uče o inženjerstvu i znanosti na praktičnim primjerima. Izradom modela automobila koji pokreće balon ispuštanjem zraka i izradom spinnera prikazana su i pojašnjena tri Newtonova zakona gibanja. Izradom modela miniautomobila djeci je dan uvid u rad motora, odnosno prijenos gibanja remenom te kako se gibanje automobila može usporiti ili ubrzati promjenom veličina pogonskih osovina.

U ljetnom kampu djeca su također imala priliku učiti o prijenosu preko pokretnih vrpca koje se koriste u tvornicama, zračim lukama, trgovinama i slično. Izgradila su vlastitu pokretnu vrpcu te uvidjela kako se remenski prinos koristi za pokretanje u istom i obrnutom smjeru, ovisno o položaju remena.

Za praktičan primjer sastavljen je i odometar – sprava koja služi za mjerenje udaljenosti između određenih točaka, s pomoću kojega su djeca samostalno izmjerila stolove i stolice u Inovacijskom centu Antunovac.

Također, djeca su na praktičnom primjeru stekla uvid u doba Rimskog Carstva, kada su Rimljani gradili katapulte i koristili ih u svrhu rušenja zidina utvrđenih gradova tijekom svojih osvajanja. Na taj je način djeci pobliže objašnjena kinetička i potencijalna energija.

Uz navedene sastavljene modele, djecu je u ovom ljetnom kampu dočekalo i sastavljanje modela iz zabavnih parkova te drugih modela s pomoću kojih su na zabavan način stekli i unaprijedili svoja znanja i vještine, a koje će im koristiti ne samo u obrazovanju nego i u praktičnoj primjeni, u brojnim životnim situacijama.

ustupljena
ustupljena