Pješačkom stazom ispred kafića prođe na desetke biciklista

Pješačkom stazom ispred kafića prođe na desetke biciklista

Ustupljena fotografija
30.7.2024., 08:13
RADIĆEVA: OPASNO ZA PJEŠAKE I KONOBARE

Vetengl: Neki su dan u sat vremena pješačkom stazom prošla 73 biciklista!

Slalomska vožnja biciklista među pješacima na pješačkim stazama, dakle, mjestima kuda se biciklisti ne bi smjeli kretati, nije u Osijeku nikakva novost. Još gore, uobičajeni su i naleti neopreznih biciklista na pješake. O takvim smo slučajevima već pisali, upozoravali, međutim, očito se ništa nije promijenilo. Da je tako, podsjetio nas je vlasnik kafića San Francisco u Radićevoj ulici, Borna Vetengl, s kojim smo prošlog tjedna obavili reprizu lanjskog razgovora koji smo bili vodili nakon što nas je poznati osječki turistički vodič Vlado Pest obavijestio da je svjedočio naletu biciklista na konobaricu ovog popularnog kafića nasuprot glavne tržnice. I to dok je obavljala svoj posao, izlazeći iz kafića na terasu koja se nalazi nasuprot njega. Tada je reagirala i policija, no, nažalost, i godinu dana poslije biciklisti i dalje onuda jure te bi se lako mogla ponoviti ista ili još gora priča.

“Neki su dan u sat vremena, znam jer sam sjeo i brojio, pješačkom stazom od raskrižja sa Školskom ulicom (upravo ondje nalazi se San Francisco, nap.a.) do raskrižja s Ulicom Hrvatske Republike prošla 73 biciklista! To su 73 prekršaja! Nitko, međutim, ništa ne poduzima, iako je prošle godine naša djelatnica ozbiljno nastradala nakon naleta biciklista. Morala je na Hitnu", ljutitim nam je tonom otkrio razmjere ovog problema ugostitelj Vetengl.

I osobno smo se uvjerili koliko je frekventan biciklistički promet u tom dijelu Radićeve ulice. U otprilike pola sata, koliko smo vezano uz ovaj problem razgovarali s vlasnikom San Francisca, pokraj te je ugostiteljske terase prošlo 30-ak biciklista, mnogi od njih velikom brzinom. Vetengl kaže da je više puta upozoravao policiju, a snalazi se i sam, pa je tako ispred ulaza stavio stol koji zapravo služi kao prva crta obrane od biciklista, jer konobarima daje malo više manevarskog prostora ako im se na putu nađu neodgovorni bicikisti. Oni se međutim nalaze svakodnevno te su često i bahati kada ih se upozori da ne bi smjeli onuda juriti.

Primjer kako to rade u drugim zemljama

Primjer kako to rade u drugim zemljama

Ustupljena fotografija

“Na kulturan im način kažem da ovuda ne smiju prolaziti biciklom, a njihovi su odgovori: A gdje da vozim? ili Gdje piše da ovuda ne smijem voziti?' Piše vam u zakonu, odgovaram im, a zakone koji se odnose na promet kao sudionici u njemu morate poznavati. Klinci, međutim, ne znaju. Ne biste vjerovali, ali zaista nemaju pojma. Čude se kada im to kažem", govori Vetengl.

Konobarica Timea Polešak već je tri puta imala bliski susret s biciklistima, jedan, najteži, već je spomenut u ovom tekstu. Tada je završila na Hitnoj, a mogla bi i opet ako se nešto napokon ne promijeni. Ili ona ili netko drugi. Nije ovo jedina kritična točka u gradu.

“Izlazila sam iz lokala s tacnom u ruci i jednostavno me je pokupio, to je bio djelić sekunde, što dovoljno govori o brzini kojom se biciklist kretao. Svakodnevno se bar nekoliko puta nađem u situaciji koja, samo zahvaljujući mom pojačanom oprezu, ne završi kobno. Još je dobro dok nemam gužvu, no kada imam puno posla, ne stignem puno misliti io tome ima li ili nema biciklista i stalno se osvrtati", govori nam Timea te dodaje da su biciklisti često neuljudni nakon što ih upozori da ne smiju juriti ispred lokala, po pješačkoj stazi.

Iako je ovo problem koji, prema našem mišljenju, može i treba rješavati isključivo policija, u Austriji, otkrio nam je Vetengl, na lokacijama poput one kod kafića postavljaju znakove upozorenja koji biciklistima i vozačima romobila zabranjuju prolazak pokraj ugostiteljske terase, ili ih bar natjeraju na pojačan oprez.
I. Alilović n