U dijelu Kolodvorske ulice Vodovod uklonio sva stablaOsijek, 29. srpnja 2024.Snimio: Ivan Alilović
IVAN ALILOVIĆ
29.7.2024., 20:46
DIO KOLODVORSKE BEZ DRVOREDA

Vodovod: Za svako uklonjeno pet novih stabala

Prošloga tjedna, zbog rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbne mreže, u retfalačkoj Kolodvorskoj ulici, na dijelu od Kozjačke do Prenjske, uklonjen je drvored. S obzirom na prirodu radova,to je, tvrde u tvrtki Vodovod-Osijek d.o.o., bio neizbježan preduvjet za njihovu realizaciju, no dobra je vijest da će ova ulica nakon završetka radova dobiti novi drvored.

“Zbog radova na rekonstrukciji i izgradnji vodoopskrbne mreže u Kolodvorskoj ulici i sustava odvodnje od Kozjačke do Prenjske ulice bilo je nužno ukloniti postojeći drvored. Nakon završetka radova Vodovod će za svako uklonjeno stablo (većinom čempresi) posaditi pet novih stabala (sadnice "kanzan" japanske trešnje)", stoji u odgovoru iz Vodovoda na naše pitanje zašto su uklonjena stabla.

Podsjetimo, riječ je o velikom projektu "Osijek 4", čiji je cilj rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje, smanjenje gubitaka, modernizacija komunalne vodne infrastrukture, unaprjeđenje upravljanja i kontrole sustava te povećanje pouzdanosti i sigurnosti u pružanju vodnih usluga javne vodoopskrbe i odvodnje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.840.682,86 eura, od čega su 80 % EU sredstva. Realizacijom projekta rekonstruirat će se 18,1 km vodoopskrbne i 3,7 km kanalizacijske mreže, a izgraditi 4,3 km vodoopskrbne i 1,15 km kanalizacijske mreže, a obavezan je rok završetka svih radova kraj 2025.

Projekt Osijek 4 sastoji se od pet komponenti: rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku od Rokove do Županijske, u Gundulićevoj ulici u Osijeku od Županijske do Radićeve, u Gundulićevoj ulici u Osijeku od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dijelu Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca, u Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici u Osijeku, te u Višnjevcu.