Osijek, 08. 09. 2022, Trg Ivana Pavla II. Strani turisti u Osijeku. Slobodnjak.snimio GOJKO MITIĆ

Osijek, 08. 09. 2022, Trg Ivana Pavla II. Strani turisti u Osijeku. Slobodnjak. snimio GOJKO MITIĆ

GOJKO MITIĆ
29.7.2024., 08:11
TURISTIČKE AMBULANTE NA 51 LOKACIJI U HRVATSKOJ

Turist može k liječniku i u Dom zdravlja u Osijeku

Pacijenti se javljaju zbog alergijskih reakcija, upale uha, vrućice, kašlja...

Strani turisti s područja Europske unije, kao i domaći turisti - osiguranici HZZO-a, mogu tijekom ljeta dobiti besplatnu zdravstvenu uslugu kod dodatnih timova u domovima zdravlja diljem Hrvatske. Uz pregled, liječnik im može izdati i recept za lijekove te uputnice.

Do 30. rujna

Navodi se to u objavi za medije Ministarstva zdravstva. Ministar Vili Beroš pojasnio je da je riječ o 51 lokaciji u domovima zdravlja, a predviđeno je da turističke ambulante rade do 30. rujna. Beroš ističe kako je to još jedna mjera koja će smanjiti pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, izvanbolničku hitnu medicinsku službu i objedinjene hitne bolničke prijeme.

- Strani turisti mogu kod navedenih timova dobiti zdravstvenu uslugu na teret zdravstvenog osiguranja na temelju Europske kartice zdravstvenog osiguranja, a domaći posjetitelji na temelju svoje zdravstvene iskaznice HZZO-a - dodao je ministar.

Turistička je ambulanta otvorena i u Osijeku, a nalazi se u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije (Park kralja Petra Krešimira IV/6), na sjevernoj strani, u suterenu.

Kako smo doznali u Ravnateljstvu Doma zdravlja OBŽ-a, ambulanta je dostupna turistima radnim danom, od ponedjeljka do petka od 14 do 18 sati, ali i izvan tog radnog vremena. To znači radnim danom i subotom od 7 do 15 sati, u svim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrije primarne zdravstvene zaštite ugovorene s HZZO-m. Subotom (od 15 do 20 sati), nedjeljom (od 8 do 20 sati), praznikom i blagdanom (od 8 do 20 sati) turisti se mogu javiti u ordinacije posebnog dežurstva Doma zdravlja Osječko-baranjske županije (lokacije dostupne na www.dzobz.hr).

RADE I U SPLITU, TROGIRU, MAKARSKOJ...

Od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marka Rađe doznaje se da trenutno na tom području rade ambulante za turiste u Supetru, Splitu, Trogiru i Makarskoj, dok bi uskoro trebala početi raditi ambulanta na Hvaru. “Kaštela su ostala bez ambulante jer jednostavno nema doktora ni medicinskih sestara koji bi tamo radili. Split radi u dvije smjene u ambulantama posebnog dežurstva na Mertojaku, u Trogiru i Makarskoj u sklopu Doma zdravlja, dok Supetar radi u ambulanti Obiteljske medicine dr. Helenke Drnasin. Sve su turističke ambulante označene radi bolje vidljivosti”, kazao je Rađa. Dodao je da ambulanta u Splitu, koja ima dva tima, radi ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom u jednoj smjeni, a petkom, subotom i nedjeljom u dvije smjene. Ambulanta u Supetru radi od srijede do nedjelje a na svim lokacijama nastoje se “pokriti” vikendi, jer tada ne rade ambulante obiteljske medicine.

U svem ostalom vremenu, koje nije obuhvaćeno navedenim, turisti se u hitnim situacijama mogu javiti na OHBP KBC-a Osijek i na hitan prijem OŽB-a Našice, pojašnjavaju u Ravnateljstvu Doma zdravlja OBŽ-a.

Mladi liječnik, dr. Andro Kurtić već nekoliko tjedna radi u supetarskoj ambulanti na otoku Braču, koju je odabrao jer mu ondje živi obitelj. Takvo je zaposlenje shvatio kao priliku za stjecanje potrebnog iskustva. "Posljednjih dana u ambulanti bilježimo porast broja pacijenata, pa tako imamo tridesetak pregleda dnevno. Mislim da će ta brojka rasti", kaže.

“Turisti se uglavnom javljaju zbog alergijskih reakcija na ubode insekata, reakcija na sunce, upale uha, visoke temperature, prehlade, kašlja. Koliko vidim, turisti su prepoznali važnost ovakvih ambulanti, jer u vrlo kratkom roku budu obrađeni dok bi na drugom mjestu vrlo vjerojatno dugo čekali", kazao je Kurtić.

Jedan dodatni privremeni tim, u kojem su liječnik i medicinska sestra, radi od 1. srpnja i u Novalji na otoku Pagu, u blizini plaže Zrće, popularnog okupljališta mladih. Ravnatelj doma zdravlja Zoran Vidas kazao je da su time puno dobili jer će se smanjiti pritisak na ostale ordinacije obiteljske medicine.

BRUNO JOBST

“Turističke ambulante prije nisu bile ugovorene s HZZO-om te su se usluge naplaćivale. S ovim smo dobili jako puno, ponajprije su se smanjile gužve i pritisak na ugovorene ordinacije, kamo su turisti išli kako ne bi platili neku uslugu", kaže Vidas i dodaje kako u srcu sezone znaju imati više od 100 pacijenata u jednoj smjeni, a sada očekuje i dodatno povećanje. Osim toga, već tri godine na Zrću imaju poseban punkt s jednim timom. "Oni mnogo toga riješe i tako olakšavaju izlaske na Zrće hitnoj medicinskoj službi, koja se može posvetiti ozbiljnijim slučajevima", zaključio je Vidas.

Desetak timova raspoređenih u pet turističkih ambulanti u Umagu, Poreču, Rovinju, Puli i Labinu na raspolaganju je do 15. rujna brojnim turistima na području Istarske županije. Tamo se svake godine tijekom ljeta broj ljudi udvostruči i svakodnevno boravi i do 400.000 ljudi.

U Istarskim domovima zdravlja navode kako turisti često traže liječničku pomoć, zbog čega se često stvaraju velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu pulske bolnice.

“U vrhuncu sezone u Istri ljetuje gotovo 600.000 turista, što je znatno opterećenje za zdravstveni sustav i za Istarske domove zdravlja i za Opću bolnicu Pula", kazao je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Nikola Žgrablić.

Plaće iz lokalnih izvora

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić ističe kako je HZZO osigurao besplatne preglede, ali ne i plaće liječnicima koji rade s turistima, pa su one osigurane iz lokalnih sredstava, odnosno iz turističke pristojbe.

Dodaje kako je dosad bio problem što su turističke ambulante postojale, ali su naplaćivale usluge, pa su svi dolazili tamo gdje ne moraju platiti, a to su liječnici obiteljske medicine. Taj je dio sada bolje riješen i veliki je korak k rasterećenju obiteljskih liječnika i hitne službe. n