Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
28.7.2024., 22:59
51. KOLONIJA KIPARA NAIVACA ERNESTINOVO

Tijardović: Želja nam je promovirati mlade umjetnike

u Galeriji "Petar Smajić" otvorena je izložbe skulptura Mate Tijardovića pod nazivom "Ne zaboravi zavičaj".

Saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u ernestinovačkom Parku skulptura svečano je otvorio 51. Koloniju kipara naivaca Ernestinovo na kojoj će ove godine nastupiti 16 kipara i 7 likovnih umjetnika.

Tom prigodom Ivanović je posebno zahvalio Mati Tijardoviću na svemu što čini za Slavoniju, Baranju i Srijem, za Hrvatsku, da na toj karti prepoznatljivosti, kada je u pitanju naivna umjetnost, Osječko-baranjska županija bude prva i najjača.

Zahvalio se i svim kiparima i slikarima koji su došli sudjelovati u 51. Koloniji kipara naivaca i pozvao ih da svoja djela ostave u fundusu Kolonije kao što su to činili i umjetnici prije njih.

Zamjenik župana Josip Miletić ocijenio je da ernestinovačka kolonija ima pola stoljeća dugu tradiciju, ali da se i dalje želi promovirati mlade umjetnike te je zahvalio svima onima koji već godinama sudjeluju na njoj i ne daju da tradicija ode u zaborav.

- Svakako je važno njegovati slavonske običaje i tradiciju i to će OBŽ činiti i u narednom razdoblju dajući snažnu potporu ovoj manifestaciji, ali i drugima koji čuvaju tu našu tradiciju, poručio je Miletić.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora. Načelnica opčine Marijana Junušić i zamjenik župana Josip Miiletić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo istaknula je kako Kolonija predstavlja temelj i bit postojana Općine Ernestinovo koja je kolijevka naivnog kiparstva i središnje okupljalište kipara naivaca već više od pola stoljeća.

- Podarila nam je trajni pečat prepoznatljivosti kako u Hrvatskoj tako i u svijetu čime se posebno dičimo, istaknula je Junušić.

Otvorenju su nazočili i saborska zastupnica Nataša Tramišak i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora. Mato Tijardović.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

U sklopu svečanog otvorenja i programa 51. Kiparske kolonije u Galeriji "Petar Smajić" otvorena je izložbe skulptura Mate Tijardovića pod nazivom "Ne zaboravi zavičaj". Njome predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić" Tijardović obilježava 60 godina izlaganja, a većina izloženih radova je iz njegovog ranijeg umjetničkog razdoblja.

- Radi se o mojih prvih 30 radova koje ne prodajem već čuvam samo za izložbe. Motivi radova su dalmatinski i slavonski. Djetinjstvo sam proveo u Dalmaciji tako da sam kao motiv svojih radova uzimao običaje Dalmacije i Slavonije, jedno sam s drugim povezao. Najviše radim sakralne motive, imam oko 30 križnih puteva koji se nalaze u Hrvatskoj i inozemstvu. U Osijeku sam radio ulazna vrata Kapucinske crkve, pojasnio je Tijardović.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora. Koloniju je otvrio Goran Ivanović Lac.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Po završetku svečanog otvorenja ovogodišnje 51. kiparske kolonije održan je koncert Četiri tenora.

U programu Kolonije za ponedjeljak predviđena je Izložba skulptura Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" na lokacija Galerije Petar Smajić u vremenu od 8 do 23 sata i Mala akademija umjetnosti – dječja umjetnička akademija Likovne udruge Petar Smajić u vremenu od 9 do 18 sati.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Od 21 sat u Parku skulptura predviđen je koncert Blues & Metal festa.