Educos Gimnazija Osijek Ustupljena fotografija

Educos Gimnazija Osijek

Ustupljena fotografija
27.7.2024., 08:09
NAKON UPISA U SREDNJE ŠKOLE

Najbolji izabrali smjer farmaceutski tehničar

Prosječan broj bodova upisanih na smjeru farmaceutski tehničar iznosi 79,12. Prvi na listi imao je 81 bod, zadnji 76,56

Smjer farmaceutski tehničar Medicinske škole Osijek ovoga su ljeta upisali najbolji učenici Osječko-baranjske županije, s prosječnim brojem bodova 79,12 (broj bodova prvog na listi bio je 81, a broj bodova zadnjeg 76,56).

Kako izgleda top-lista

Promjena je to na vrhu ljestvice gledano posljednjih nekoliko godina u Osječko-baranjskoj županiji, jer su do sada najbolji učenici upisivali gimnazije. Ipak, i ove godine, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, koje je objavio portal srednja.hr, nakon farmaceutskog tehničara na sljedeća tri mjesta slijede prirodoslovno-matematičke gimnazije. Na drugom je mjestu taj program EDukOS - privatne srednje škole s pravom javnosti, na trećem III. gimnazije Osijek, a na četvrtom Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, koja je lani bila na samom vrhu.

Na petom mjestu s prosječnim brojem bodova upisanih 75,88 smjer je tehničara za računalstvo Elektrotehničke i prometne škole Osijek, nakon kojeg se na popisu nalaze još četiri gimnazije, od opće (EDukOS), klasične (Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku) do ponovno prirodoslovno-matematičke (Gimnazija A. G. Matoša Đakovo). Na devetom se mjestu našao opći smjer đakovačke Gimnazije A. G. Matoša, a na desetom još jedan strukovni smjer, tehničar za mehatroniku Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

osijek, 31 kolovoza 2021, 11,30 sati, tvrđa, III gimnazija, matematička, srednja školasnimio zdenko pušić
Zdenko Pušić

Iz ove su liste izostavljeni jedan sportski i jedan umjetnički program zbog drukčijeg bodovanja u tim smjerovima, kao i smjer opće gimnazije na mađarskom jeziku Prosvjetno-kulturnog centra Mađara jer taj smjer upisuje manje od deset učenika.

Medicinska škola Osijek godinama je jedna od najpoželjnijih strukovnih škola u Hrvatskoj, a njezina ravnateljica, koju smo kontaktirali na tragu informacije da su smjer farmaceutski tehničar ove godine upisali najbolji učenici OBŽ-a, nije krila ponos nakon još jedne potvrde izvrsnog statusa ove škole.

- Ponosna sam na sve naše programe, a ponajviše na naše učenike. Uglavnom su nam najbolji učenici u farmaceutskim razredima, a treba naglasiti da s jednako izvrsnim ocjenama i završavaju srednjoškolsko obrazovanje te su vrlo uspješni i na upisima na fakultete - bila je prva reakcija ravnateljice Dravinski, koja je napomenula kako je taj uspjeh učenika refleksija jednako izvrsnog nastavnog kadra koji ih uči i odgaja.

Osijek, 06.04.2022, Medicinska skola Osijek, proslava 75 godina, ravnateljica Sanja Dravinski, Vulin, Miranda Glavas-KulSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Nastavni kadar

- Pokazali smo i dokazali da možemo, jer nije problem upisati odlične učenike, nego trebamo imati i vrhunski nastavni kadar koji će to iznijeti i učenicima i njihovim roditeljima, koji su povjerenje za obrazovanje poklonili našoj školi, dati ono što oni doista zaslužuju. Uvijek naglašavam, i kod dolaska, u prvom razredu, ali i kada ispraćamo učenike, trudit ću se koliko god budem mogla da taj kadar uvijek bude vrhunski i za sada nam to polazi za rukom. Ponosna sam kao da je riječ o mojoj vlastitoj djeci, i na farmaceutske tehničare, ali i na sve druge programe, ne bih ih htjela izdvajati, jer svakome je njegovo dijete kao najveća vrijednost uspješno, no farmaceuti svakako zauzimaju mjesto koje zaslužuju - ističe ravnateljice Medicinske škole Osijek.

Ovaj smjer svake druge godine upisuje jedan razred od 24 učenika, a od ove je godine Medicinska škola Osijek dobila i konkurenciju u Vukovaru. Naime, od jeseni će u Ekonomskoj školi Vukovar započeti obrazovanje za novi smjer - farmaceutski tehničar/tehničarka, no rezultati upisa i popunjevanje razreda potvrđuju kako se to nije odrazilo na osječku Medicinsku školu.

- Zbog činjenice da se u nedalekom Vukovaru pokreće smjer farmaceutski tehničar bila sam spremna na to da ćemo imati slabiji odaziv za taj smjer u našoj školi, no ipak smo, vjerujem baš zbog kvalitete obrazovanja koju pružamo, uspjeli zadržati status koji smo imali - zaključila je ravnateljica Medicinske škole Osijek Sanja Dravinski. n