Ustupljena fotografija
26.7.2024., 08:07
LJETO U KNJIŽNICI

U dvorištu GISKO-a vlada prijateljstvo i kreativnost

Od izrade narukvica prijateljstva i lepeza, do svjetlećih riba, čitanja i razgibavanja

Svake godine, tijekom ljetnih mjeseci, dvorište Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek postaje mjesto sklapanja novih prijateljstava i razmjene iskustava između članova zajednice. Ljetni su praznici počeli nizom pričaonica i kreativnih radionica, koje su za cilj imale u djece potaknuti razvoj socijalnih i motoričkih sposobnosti, ojačati njihovo fizičko zdravlje, potaknuti njihovo samopouzdanje i samopoštovanje te ih osamostaliti za životne izazove koji se pred njima nalaze.

Ustupljena fotografija

Program pod nazivom "Ljeto u knjižnici" u srpnju je počeo kreativnom radionicom na kojoj su djeca izrađivala narukvice prijateljstva od konca. Vezanjem dvostrukih čvorova koji tvore nizove u četiri različite boje, uz malo truda i upornosti, polaznici su izradili šarene narukvice koje su s veseljem zavezali oko ruke, a neki su svoje rukotvorine odlučili pokloniti svojim najboljim prijateljima. Većina je djece pokazala dodatan interes za učenje pletenja pletenice te su tom tehnikom izradili još pokoju narukvicu.

Na drugoj, vrlo zahtjevnoj kreativnoj radionici, izrađivale su se voćne lepeze od starih kalendara i papira u boji, tehnikom rezanja, presavijanja i lijepljena. Djeca su pokazala dosljednost i ustrajnost, a trud se u konačnici isplatio, jer su se razveselili svojim prekrasno izrađenim lepezama, koje su im omogućile rashlađivanje na visokim temperaturama.

Ustupljena fotografija

Na radionicama modeliranja 3D olovkama kreirale su se svjetleće ribe i bića s morskog dna, a polaznici su razvijali preciznost i grafomotoričke sposobnosti.

Ove su godine u program bili uključeni i korisnici stariji od tri godine, za koje su priređene pričaonice s kreativnom i sportskom radionicom. Prva priča koja se čitala naglas, višestruko je nagrađivana slikovnica Riba duginih boja, autora Marcusa Pfistera, koja nosi poruku o zajedništvu i dijeljenu. Shvativši poruku te priče, djeca su nesebično podijelila školjke i perle, a potom su se usredotočila na izradu nakita.

Ustupljena fotografija

Druga je slikovnica, Mara i sport, autora Aleixa Cabrere bila poticaj na podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću i stjecanju zdravih životnih navika, koje će djeca prakticirati kasnije u životu. Sportska je radionica uključivala vježbe razgibavanja, poligon s preprekama, kuglanje i školicu, a za sve one koji se još nisu odlučili koji bi sport trenirali, izložene su i knjige u kojima su mogli saznati više o različitim vrstama sportskih aktivnosti.

U kolovozu korisnici mogu očekivati kreativne radionice koje će biti namijenjene djeci starijoj od šest godina, a na kojima će se izrađivati mirisne slike i cvjetne mandale, dok će se za korisnike starije od tri godine održavati pričaonice, na kojima će djeca moći saznati više o olimpijskim igrama i cvijeću.