Osijek, 23. 07. 2024., Portanova, sezonsko sniženje, sezonska sniženja, ljetno sniženje, popust, popusti, popust - odjeća, obuća, kozmetikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
26.7.2024., 10:06
Moglo bi i niže

Ljetno sezonsko sniženje: Jedni gledaju, drugi kupuju, treći čekaju...

Ponuda je već probrana, pa na kraju sniženja, kad cijene dodatno padnu, treba imati sreće i naletjeti na svoj broj

Sezonska sniženja već se tradicionalno provode dva puta godišnje, ljeti i zimi. Ljetno sniženje počelo je 1. srpnja i traje do kraja kolovoza ili do isteka zaliha. Propisano je to Pravilnikom o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, koji je usklađen s europskim direktivama o boljoj zaštiti potrošača.

Moglo bi i niže

Iako su najveća sniženja u kolovozu, i u srpnju su trgovine odjeće, obuće, modnih dodataka, kozmetike, kućanskih aparata i drugih proizvoda pune kupaca. Uvjerili smo se u to i sami. Provjerili smo što se nudi u osječkim trgovinama, po kojim cijenama i što kažu kupci. Većina je kupaca zadovoljna, jer proizvode koji im trebaju mogu kupiti po sniženim cijenama. Neki su pak došli, kako kažu, informativno, jer većinu si odjeće i obuće kupuju na web-shopovima.

Osijek, 23. 07. 2024., Portanova, sezonsko sniženje, sezonska sniženja, ljetno sniženje, popust, popusti, popust - odjeća, obuća, kozmetikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

S druge pak strane trgovci nam kažu da kupci više gledaju robu nego što je kupuju. Ipak, dodaju, Osijek je postao trgovačka meka, jer u naš grad u kupnju dolaze kupci doslovce iz cijele Slavonije i Baranje, ali i susjednih zemalja, primjerice iz Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije. I sami smo se u to uvjerili kada smo u jednoj trgovini čuli kupce kako govore mađarskim jezikom.

Sreli smo i skupinu učenica (koje nismo smjeli fotografirati bez dozvole njihovih roditelja). Rekle su nam da slobodno vrijeme za vrućih ljetnih dana provode u trgovačkim centrima, jer su oni ugodno rashlađeni, pa si i kupe ponešto (odjeću, kozmetiku) ili se počaste sladoledom.

Obratite pozornost na nepravilnosti i prijavite ih

Udruge za zaštitu potrošača upozoravaju kupce da je tijekom kupnje na sniženjima važno obratiti pozornost na moguće nepravilnosti koje se mogu pojaviti. Naime, kako bi se spriječili propusti, u Hrvatskoj je uveden Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, usklađen s europskim direktivama o boljoj zaštiti potrošača. Pravilnik izrijekom propisuje i da se tijekom sezonskog sniženja “redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju jasno, vidljivo i čitljivo”. Ako trgovac ne proda sve proizvode za vrijeme sniženja, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha. No takvu prodaju trgovac ne smije oglašavati kao sezonsko sniženje.

Sve uočene nepravilnosti vezane uz sezonska sniženja, osobito lažno oglašena sniženja, kupci mogu prijaviti Tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata - osobno, pisanim putem na adresu Državnog inspektorata ili putem online obrasca za podnošenje prijave na poveznici https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83.

Što se sve može kupiti na sezonskim sniženjima? Primijetili smo moderne ljetne sandale koje su prije sniženja stajale 29.99 eura, a sada im je cijena 19.99 eura. Uz njih dobro ide ljetni ceker, kojemu je cijena snižena s 19.99 eura na 14.99 eura.

U potrazi za artiklima sa sniženim cijenama sreli smo Mirelu Kesar i Josipa Markuša te ih zapitali za mišljenje o sezonskim sniženjima. Naši su nam ljubazni sugovornici rekli da preferiraju online kupnju, no ipak se rado prošetaju trgovinama i za vrijeme ljetnih sezonskih sniženja.

- Sniženja bi definitivno trebala biti veća - smatra Josip. Cijene su još previsoke, a ja preferiram kupovati kada trgovci znatnije spuste cijene - dodaje Mirela. Brat i sestra Josip i Mirela nisu od onih kupaca koji podliježu impulzivnoj kupnji, "radije kupujemo kad nam nešto treba", kažu naši sugovornici.

Josip Markuš i Mirela Kesar

Josip Markuš i Mirela Kesar

BRUNO JOBST

Osječki je sveučilišni profesor Slavko Petrinšak iskoristio prvi dan godišnjeg odmora za obilazak trgovina. "Kupio sam traperice i jedne ljetne hlače", pokazuje nam kupljenu odjeću naš sugovornik. "Uživam u kupnji, a osjećaj je još bolji jer sam našao ono što sam tražio. Nisam se želio puno opterećivati cijenama, no primijetio sam da su sada, za vrijeme sniženja, one nešto niže. Tek u kolovozu bit će prava sniženja, ali je pitanje bi li odjeća koju sam odabrao do tada već bila prodana", kaže Petrinšak.

Slavko Petrinšak

Slavko Petrinšak

BRUNO JOBST

Dio je ponude već probran, uvjerili smo se i sami, tražeći određene tenisice. Naime, robne marke i broja koji nam treba nema, a trgovkinja nas uvjerava da je taj model i broj rasprodan posvuda.

Trendovski i klasično

Posebno su popularne ljetne haljine, koje se najbolje prodaju, a cijene im se kreću od 20 eura naviše. "Kupila sam tri haljine po sniženoj cijeni od 20 eura", kaže nam Osječanka Tatjana. Dodaje da i nije sigurna trebaju li joj baš sve tri, ali toliko su joj se svidjele da im nije mogla odoljeti. Traženi su i kupaći kostimi, koji se mogu pronaći sniženi i do 50 posto. Studentica Gita kupila je kožne papuče poznate modne marke čija je cijena snižena za 20 eura, dva grudnjaka (koja nisu bila na sniženju), bijelu dugačku suknju za 19.99 i bluzicu bez bretela crvenog pepita-uzorka za samo 9.99 eura. Njezina mama Sanja na sniženjima, kaže, uvijek kupuje "klasike koji neće plesati samo jedno ljeto". Ovaj je put kupila laneni sako za 26 eura, uz zaključak kako joj se čini da bi u internetskim trgovinama mogla bolje proći, no od onih je koji vole opipati materijal i isprobati kako joj odjeća i obuća pristaju prije nego što provuče karticu. Gita ističe kako je u Zagrebu, gdje studira, ponuda bolja, no roba je, kaže, već poprilično probrana, pa na kraju sniženja, kada cijene dodatno padnu, treba imati sreće i naletjeti na svoj broj.

Osijek, 23. 07. 2024., Portanova, sezonsko sniženje, sezonska sniženja, ljetno sniženje, popust, popusti, popust - odjeća, obuća, kozmetikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Na sniženju kada je o obući riječ dominiraju sandale, japanke i natikače (cijene su niže od 20 do 60 posto), dosta je dječje odjeće, potom laganih ljetnih košulja i bermuda i za žene i za muškarce.

No, uz ljetne artikle, uočili smo i priličnu količinu nove robe iz kolekcije jesen-zima, primjerice cipela, košulja dugih rukava, hlača, sakoa i vestica. Zapazili smo također da u trgovinama poznatih brendova u Zagrebu ili Pečuhu primjerice nije jednaka ponuda robe kao u Osijeku.