33. OBLJETNICA POGIBIJE PRIPADNIKA PRVE GARDIJSKE BRIGADE

33. OBLJETNICA POGIBIJE PRIPADNIKA PRVE GARDIJSKE BRIGADE

OBŽ
25.7.2024., 17:11
33. OBLJETNICA POGIBIJE PRIPADNIKA PRVE GARDIJSKE BRIGADE

U Erdutu odana počast šestorici poginulih Tigrova

Udruga ratnih veterana 1. GBR Tigrovi obilježila je u Erdutu 33. godišnjicu pogibije šest pripadnika Prve gardijske brigade - Tigrovi. Poginuli su pripadnici Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Mirko Rmožan i Željko Pavić.

Najpriije je služena misa u u župnoj crkvi svetog Josipa zaručnika BDM u Dalju, a onda je održana i komemoracija na mjestu pogibije suboraca na spomen-obilježju kod bivšeg odmarališta osječkog Vodovoda u Dalju.

Darko Katuša, predsjednik Udruge, podsjetio je kako je ovo jedno od prvih stradavanja Tigrova u Domovinskom ratu, kada je tzv. JNA s 24. na 25. srpnja u dva sata topnički djelovala po nekadašnjem objektu Vodovoda.

- Tada je ovdje bilo stotinjak Tigrova koji su došli da bi napravili red, odnosno čuvali granice mlade hrvatske države. Nažalost, velikosrpski nam je agresor tim potezom rekao što nas čeka u stvaranju Hrvatske i da je to početak krvavog rata - izjavio je Katuša.

Dožupan Josip Miletić također je odao počast junacima. "Ovdje je palo šest pripadnika Tigrova koji su dali najviše što se moglo dati za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Tisućljetni je san našeg naroda o neovisnosti, nažalost, protkan i žrtvama. Važno je da se nikada to ne zaboravi i neće se zaboraviti, jer oni koji su pali traju u nama koji živimo. Obiteljima poginulih izražavam sućut i zahvalnost - kazao je Miletić.