Osijek, 23. 07. 2024, Drava kod Osijeka, cilj na osječkoj Copacabani i kamp kod katakombi. Međunarodna regata Mura - Drava - Dunav.snimio GOJKO MITIĆ

 

 

GOJKO MITIĆ
25.7.2024., 07:26
U KAMPU SA SUDIONICIMA REGATE MURA - DRAVA - DUNAV

Od neznanaca postali prijatelji. Misija regate povezati ljude koji žive uz Dunav i njegove pritoke

Zastajali smo i bili vrhunski primljeni u Murskom Središću, Legradu, Pitomači, Sopju, Podravskoj Moslavini, Belišću i Osijeku. Ostaje nam još Aljmaš - otkriva Ivica Ranogajec

Sudionici 1. međunarodne regate Mura - Drava - Dunav (MDD Tour), koja je krenula 12. srpnja iz austrijskog mjesta Murau, 380 kilometara uzvodno od ušća Mure u Dravu, u utorak su poslijepodne stigli u Osijek, gdje su se zadržali do danas (četvrtak), kada su nastavili put nizvodno prema Aljmašu, mjestu susreta s velikom TID regatom (Tour International Danubien), koja je pak započela na Dunavu u njemačkom Ingolstadtu te će nastaviti plovidbu Dunavom do krajnjeg odredišta u Rumunjskoj.

Mušketiri s veslima

Prije nego što su nastavili putovanje, 40-ak entuzijasta koji su posljednja dva tjedna kajacima i kanuima putovali iz Austrije do Osijeka, prolazeći kroz područje koje se naziva Europskom Amazonom, posjetili smo u kampu koji su podignuli na lijevoj obali Drave, kod katakombi, gdje nas je dočekao Ivica Ranogajec, strastveni kajakaš iz Josipovca, o čijim smo putovanjima već pisali na Glasovim stranicama.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranje, Christoph Honc - idejni začetnik regateSNIMIO BRUNO JOBST

Christoph Honc

BRUNO JOBST

Otkrio nam je kako je u regati na nekim dionicama sudjelovalo i po 60 veslača, a ukupno je u prvoj međunarodnoj regati Mura - Drava - Dunav sudjelovalo 85 veslača iz osam zemalja: Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Švicarske i Nizozemske. Oni koju su plovili od starta u Austriji do cilja u Osijeku prešli su 480 kilometara, a najdulja pojedinačna dionica na tom putu iznosila je 68 km.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranje, Ludmilla Prankl - AustrijaSNIMIO BRUNO JOBST

Ludmilla Prankl

BRUNO JOBST

- Iz Hrvatske je u regati sudjelovalo 15 veslača, od kojih pet Osječana. Želio bih istaknuti kako su značenje ove regate prepoznali načelnici gradova i općina u Hrvatskoj koji su odabrani za lokacije kampova. Zastajali smo i bili vrhunski primljeni u Murskom Središću, Legradu, Pitomači, Sopju, Podravskoj Moslavini, Belišću i Osijeku, a tradicinalno vrhunski doček regata TID i MDD Tour bit će u četvrtak, 25. srpnja, u Aljmašu - otkrio nam je Ivica te odmah prešao na bit cijele ove priče.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranje, Ivica Ranogajec - organizatorSNIMIO BRUNO JOBST

Ivica Ranogajec

BRUNO JOBST

- Misija je regate povezati ljude koji žive uz Dunav i njegove pritoke. Mi koji smo bili sudionici od neznanaca smo postali veliki prijatelji. Družeći se s domaćinima, stvorili smo nova prijateljstva na svim mjestima u kojima smo boravili. Od prvih stidljivih kontakata do srdačnih rastanaka kod odlazaka iz mjesta u kojima su nam domaćini pokazali svoju veliku gostoljubivost. Zahvaljujem svima koji su pokazali veliko srce i otvorili vrata za buduću suradnju. Od svih sudionika dobivali smo samo komplimente za ovakav odnos domaćina prema nama koji smo došli kako bismo upoznali ljude i krajeve Lijepe Naše - ističe jedan od petorice osječkih sudionika MDD Toura.

Na putu su imali manjih poteškoća, no brzo ih je otklonila mušketirska deviza "svi za jednoga, jedan za sve".

- Imali smo nekoliko izvrtanja u Austriji, čak i jedan lom kajaka, no zahvaljujući fantastičnoj austrijskoj ekipi sve smo uspjeli brzo riješiti. Mene i još trojicu izvukli su iz rijeke nakon što smo se prevrnuli u brzacu, a polomljeni su kajak uspjeli osposobiti za nastavak puta - opisuje nezgodu koja se dogodila na austrijskom dijelu regate, u hirovitim brzacima Mure.

Osijek, 23. 07. 2024, Drava kod Osijeka, cilj na osječkoj Copacabani i kamp kod katakombi. Međunarodna regata Mura - Drava - Dunav.snimio GOJKO MITIĆ
REGATA MURA - DRAVA - DUNAV

Josipovčanin Ivica Ranogajec kajakom je prešao više od 500 km, a očekuje ga još najmanje tisuću

Ovo iskustvo, kao i činjenica da se na ovakvim putovanjima sve vrijeme boravi na otvorenom te izlaže suncu, a često i kiši, više je nego jasna poruka kako ona nisu za svakoga.

- Bilo je naporno. Za sudjelovanje u ovakvim regatama preduvjet je dobra tjelesna kondicija i dobro zdravstveno stanje. To se čak i traži u uvjetima za sudjelovanje u regati, potrebno je od liječnika pribaviti potvrdu da ste zdravstveno sposobni za takav napor - napominje Ivica, kojemu ovo nije najduža regata. Prošle je godine sudjelovao u dijelu TID regate od Ingolstadta do Vukovara, kada je u 34 dana prešao 1100 kilometara.

TID regata održava se od 1956. godine, sa startom u Ingolstadtu, a ciljem na ušću Dunava u Crno more. Ove će godine taj cilj zbog više sile ipak biti nešto bliže, u rumunjskom gradu Brăili.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Ove godine cilj TID regate neće kao inače biti Crno more, s obzirom na to da organizator zbog rata u Ukrajini nije htio preuzeti odgovornost za plovidbu u dijelu gdje Dunav znači granicu između Rumunjske i Ukrajine - zaključio je Ivica, koji se nakon susreta sa sudionicima ove legendarne regate u Aljmašu vraća u svoj Josipovac, no uvjereni smo kako će se brzo javiti sa svoje najdraže Drave.

Europska Amazona

U kampu kod katakombi susreli smo u srijedu prijepodne Ludmilu Prankl, iskusnu kajakašicu iz Austrije. U MDD Tour uključila se u Bad Radskersburgu, a nama je otkrila kako je plovidba bila jako lijepa, s posebnim osvrtom na prirodne ljepote Mure i Drave.

- Putovala sam s čovjekom iz Njemačke kojeg nisam otprije poznavala, pa je i to bio izazov. Inače plovim u kajaku, no ovaj sam se put odlučila za kanadski kanu. Puno sam proputovala na ovaj način i raduje me činjenica da na ovom putu nisam primijetila otpad u rijekama. Nije bilo plastičnih boca i slično, što sam znala primijetiti u više drugih područja, no ne i na ovoj regati Murom i Dravom - otkrila nam je Ludmila.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Njezina sunarodnjakinja Magda u 40-im je godinama najmlađa članica ekipe. Ovakva putovanja podrazumijevaju puno slobodnog vremena, a tko ga ima više od umirovljenika.

- Put je bio zaista prekrasan, i Mura i Drava prekrasne su rijeke, ne nazivaju bez razloga cijelo područje uz njih Europskom Amazonom. Bilo je tako mirno i tiho, prepustiti se i uživati u zvuku rijeke i kajaka najbolji je dio ove priče - ističe Magda, koja se s Ludmilom nakon susreta s TID regatom u Aljmašu vraća u Austriju.

Osijek, 24. 07. 2024., Katakombe, kajak, kajakaši, regata, kajak regata, regata Mura-Drava-Dunav, kampiranjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Christoph Honc, iskusni kajakaš iz Austrije, idejni je začetnik i glavna faca u regati, kako je naglasio Ranogajec ("On me spašavao iz vode"). Naime, Christoph je prošle godine s manjim brojem kolega već prešao ovu dionicu, nakon čega se rodila ideja o prvoj službenoj regati Mura - Drava - Dunav.

- Zadovoljan sam kako je sve prošlo, sve pohvale našim hrvatskim kolegama i domaćinima. U svakom trenutku plovilo nas je 50-ak, a organizacija kampova cijelim putem bila je odlična. Zahvaljujem svim našim domaćinima u Hrvatskoj i radujem se novim susretima - poručio je Christoph, prije nego što će njega i ostatak ekipe osječki sveučilišni profesor njemačkog jezika Vlado Obad povesti u razgled Osijeka. n