Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklom

Obiteljski album
24.7.2024., 09:37
PUTNICA: Daliborka Veber, DESTINACIJA: Split

Vlakom do Splita za 14 sati, biciklom po njemu 12 sati, pa opet vlakom 14 sati u Osijek

Budući da volimo pitomija mjesta uz obalu, na ovaj smo način ipak upoznali najbolje od Splita a da u njemu nismo morali ni prespavati

Prije nekog vremena ugledali smo reklamu na društvenim mrežama pod nazivom Vlakom na more. Malo smo pročitali o tome, poprilično nezainteresirano, dok nismo došli do dijela u kojem piše "prijevoz bicikla", i tu se počela rađati ideja. Suprug je u našoj obitelji zadužen za planiranje i istraživanje ponuda, a ja sam ona koja mu se pridruži i uvijek kaže: "Zašto ne?"

Brzina nije vrlina

Tog smo vikenda imali nešto slobodnog vremena i plan je brzo ugledao svjetlo dana. Rezervirali smo karte dva dana ranije. Iako u vlaku nije bilo gužve, ipak se nismo usudili krenuti na put bez rezervacije. Cijena je povratne karte po osobi 47,42 eura, spavaća kola su 13 eura po osobi, a cijena (povratna) za bicikl 3,98. Spakirali smo se vrlo brzo, natrpali osnovne stvari u ruksake i bisage bicikala (ručnik za plažu, ležaljku, nešto osobnih stvari potrebnih za dva dana) i u petak navečer poslije posla krenuli iz Bilja, gdje živimo, lagano do Željezničkog kolodvora u Osijeku.

O AUTORICI I FILOZOFIJI PUTOVANJA NJEZINE OBITELJI

Živim sa suprugom, dvije kćerke i dvije bake u obiteljskoj kući u Bilju, nedaleko od Osijeka. Ljetni godišnji odmor, kao i većina naših prijatelja, iskoristimo tako da idemo na more. Godinama smo ljetovali u apartmanima, dok su djeca bila mala, mijenjali smo mjesta svake godine i tražili naše mjesto gdje će nam se sve poklopiti. Uvijek smo, prolazeći pokraj kampova, gledali postavljene šatore, lampice, kamp-prikolice i ljude koji opušteno sjede uz more I uživaju. Prije deset godina odlučili smo da ćemo to biti mi. Iako nismo imali prijašnjih iskustava, istražili smo što nam je sve potrebno da bismo mogli otići na deset dana s djecom šatorom u kamp i nikada, baš nikada, nismo požalili! Djeca su uz nas naučila sve poslove vezane uz postavljanje šatora, o stvarima koje treba nositi, o način na koji treba postaviti sve da bi nam bilo praktično i udobno, tako da sada već polako one počinju samostalno ići na izlete s prijateljima i kampiraju.

Obvezno na more vozimo bicikle i nama i djeci, idemo na izlete, u nabavu, navečer do grada, u susjedna mjesta i kampove, a auto pokrećemo samo kad je prijeko potrebno. Moram se pohvaliti da smo svih ovih godina puno naših prijatelja i rodbine okrenuli baš ovom načinu ljetovanja, ne zato što smo ih nagovarali, nego su vidjeli naše fotografije i poželjeli iskusiti takav način odmora, a mi im pomognemo savjetima koliko god možemo. Djeca nam rastu, odrastaju, neće zauvijek ići s nama na izlete i putovanja, ali za sada uživamo u njihovu društvu i trudimo se učiniti i njima zanimljivima naše zajedničke dane.

Ondje smo, uz pomoć konduktera, utovarili bicikle u utovarni prostor na za to predviđene nosače i uzbuđeno krenuli prema našim spavaćim kolima. Do tada nismo putovali vlakom na taj način, a i posljednji put kad smo uopće putovali željeznicom bilo je prije 20-ak godina. Spavaća su kola u pristojnom stanju, uredna i čista, ali malo zastarjela. Nama taj dio nije zasmetao. Primjedba je jedino na nemogućnost korištenja utičnice za punjenje, postoji u vagonu, ali se ne može koristiti. Klime u spavaćim kolima nema, iako ne mogu reći da nam je bilo vruće. Naime, prozori se mogu otvoriti i u hodniku i u kolima tako da je bilo ugodno za spavanje, čak smo se noću morali malo i pokriti.

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklom
Umjesto razglednice
Foto: Obiteljski album

Neugodno nas je iznenadilo to što u vlaku ne postoji restoran, a s obzirom na to da je putovanje dugo, mislim da je to velika pogreška. Ipak, navečer smo od konduktera dobili svatko po paketić (boca hladne vode, slatko pecivo, slani štapići), što smo doživjeli kao lijepu gestu. Kad se ide na takav dug put, svakako treba spakirati dovoljno tekućine i nešto hrane, jer se usput ne staje na stajalištima osim da se putnici ukrcaju, pa se ništa usput ne može ni kupiti.

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album

Bicikli putuju vlakom

Putovanje je prošlo u najboljem redu, krenuli smo iz Osijeka u 19.50, a u Splitu smo bili oko 10 sati, upoznavši laganom vožnjom sve dijelove Lijepe Naše kojima smo prolazili. Ako se odlučite putovati vlakom, to ima svojih prednosti, ali brzina nije jedna od njih. Međutim, u našoj se obitelji početkom odmora smatra trenutak kad krenemo na put, tako da vrijeme koje provedemo zajedno u autu, vlaku, autobusu nije bačeno vrijeme, nego ono koje provodimo skupa, onda to dobiva sasvim drugu dimenziju.

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album
Obiteljski album

Splitski šušur

U Splitu smo proveli cijeli dan, u obilasku Marjana, lokalnih plaža, starog dijela grada, pili smo kavice, jeli u restoranu... Ma, guštali smo u svemu što nam se svidjelo usput! U Splitu je neprestano gužva, promet je gust, ali prednost vožnje biciklom je u tome da taj krkljanac za nas ne vrijedi. Postoje staze prilagođene vožnji, možeš doći do plaža na koje se autom ne može prići. Automobilom je problamatično naći i slobodno parkiralište, a bicikl parkiraš u blizini ručnika, okupaš se i ideš dalje.

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album
Obiteljski album

Split živi neki svoj život, užurban, prepun turista i događaja, a mi smo jedan lijepi dan bili dio tog šušura i ludila, iako ni suprug ni ja nismo ljubitelji prevelike gužve i preferiramo mirnija i pitomija mjesta. Do navečer smo uživali u šetnji gradom uz more i onda se uputili prema željezničkoj stanici. Krenuli smo iz Splita u 22.30, a kako smo bili umorni, pošteno smo se naspavali i u Osijek stigli u podne.

Vrijeme za sebe i nas

Naša mala kratka avantura ostat će nam dugo u sjećanju zato što nije bilo previše pakiranja, priprema i planiranja, nego je to bilo spontano putovanje kojim smo zadovoljili znatiželju, isprobali nešto novo i uživali u svakom trenutku.

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklomUmjesto razgledniceFoto: Obiteljski album

Daliborka i Siniša Veber putovali su u Split vlakom i biciklom

Obiteljski album

Nadam se da smo nekome pomogli svojim iskustvom, pa će možda poželjeti putovati na način koji smo mi odabrali. Ponekad dojuriti nekamo u što kraćem vremenu nije prioritet, nego, jednostavno, treba uzeti vrijeme za sebe i iskoristiti ga na najbolji mogući način. To me prije mnogo godina naučio jedan mladi par iz Španjolske kad su me pitali za najbolji put do Zagreba, a ja sam ih uputila na autocestu. Ona se samo nasmijala i objasnila mi da su sve autoceste u cijelom svijetu jednake i da se na njima nema što vidjeti. Rekla mi je, oni žele vidjeti prirodu i zemlju u kojoj se nalaze, pritom im nije bitno hoće li putovati malo duže. Često ih se sjetim, pa pokušajte i vi, poput Siniše i mene, usporiti, a to ćete u vlaku svakako moći. Festina lente (u prijevodu: Žuri polako) navodno je bila omiljena izreka rimskog cara Augusta. Je li je se pridržavao car Dioklecijan čiju smo palaču vidjeli u Splitu nije mi poznato, ali nama se sviđa. Kod nas bi se reklo: laganini.