Osijek, 16. 07. 2024., Mackamama - Bikara, GPP, tramvaj - obuka, buduci vozaci, reportazaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
24.7.2024., 12:26
POTPISAN UGOVOR

Završetak tramvajskog preporoda: GPP-u i Osijeku dodatnih 22,5 milijuna eura

RADIĆ: Grad Osijek predat će prijavu i za nabavu novih niskopodnih električnih autobusa

GPP-u, odnosno Gradu Osijeku, dodijeljeno je dodatnih 22,5 milijuna eura koji će biti iskorišteni za drugu fazu, odnosno dovršetak projekta "Modernizacija tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka".

U Zagrebu, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u srijedu su ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisali Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, te Goran Pajnić, direktor tvrtke Gradski prijevoz putnika Osijek, u nazočnosti gradonačelnika Ivana Radića. Njime se dodjeljuju nepovratna sredstva u iznosu od 22,5 milijuna eura za drugu fazu projekta, odnosno nastavak njegove provedbe u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.

Direktor Pajnić podsjetio je kako projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka obuhvaća modernizaciju 9,5 km pruge i 9,5 km kontaktnog voda, modernizaciju dviju i izgradnju jedne ispravljačke stanice, izgradnju podzemne kabelske mreže i modernizaciju 23 tramvajska stajališta. Sve je to pretpostavka za dolazak niskopodnih tramvaja, kojih je u planu čak dvadeset.

Zagreb, 24- srpnja 2024., potpisivanje ugovora za nastavak projekta modernizacije tramvajske infrastrukture
GRAD OSIJEK

Cilj je projekta povećanje broja korisnika gradskog prijevoza, što će pridonijeti daljnjem razvoju grada te poboljšanju životnog standarda građana Osijeka.

- Grad Osijek uvijek ističem kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u kratkom vremenu uspio uključiti sve oblike prometa u investicijski ciklus koji se realizira, pa je u tom smislu i ovaj ugovor koji smo sada potpisali. Čestitke GPP-u koji uspješno provodi ovaj projekt i gradonačelniku Radiću koji je prepoznao da uz izvor europskih sredstava može riješiti puno toga u svome gradu i Osijek u tome doista prednjači - rekao je nakon potpisivanja ministar Butković, te pobrojio projekte koji se iz domene njegova resora realiziraju u Osijeku, kao i na širem području osječke aglomeracije.

Osijek, 16. 07. 2024., Mackamama - Bikara, GPP, tramvaj - obuka, buduci vozaci, reportazaSNIMIO BRUNO JOBST
S BIROA U TRESKU

Prolaznici se oduševili “što tramvaj opet vozi”. No to zapravo budući vozači prolaze obuku

- Modernizacija tramvajske infrastrukture jedan je od najvećih projekata koje u ovom trenutku provodimo u Osijeku, ukupno je vrijedan 45 milijuna eura. Današnjim smo potpisivanjem ugovora osigurali sredstva za njegovu realizaciju do kraja, bit će gotov do proljeća iduće godine, a počeli smo ga u proljeće 2022. godine - rekao je Radić te najavio kako će se Osijek kandidirati i za nove niskopodne električne autobuse. Prethodno je Osijek nabavio 20-ak novih autobusa, tako se može govoriti o najvećim ulaganjima u javni gradski prijevoz na području grada Osijeka u proteklih 15 godina.

Izmještanje tračnica na kolnički trak

Potpisivanju ugovora u Zagrebu nazočio je i Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta. Ne bez razloga, jer Strossmayerova ulica u kojoj se dovršava projekt modernizacije tramvajske infrastrukture državna je cesta, a u srijedu GPP-u dodijeljena sredstva bit će iskorištena upravo za nastavak projektnih radova na toj važnoj osječkoj prometnici, od Kanižlićeve pa do Svilajske. Kako smo ranije najavljivali, cijela će Strossmayerova ulica u veliku rekonstrukciju, a najveća je novost da će se tramvajske tračnice prebaciti iz pješače zone na kolnički trak.

Iz Hrvatskih cesta saznali samo kako su za navedeno ishodili lokacijsku dozvolu i u izradi je glavni projekt. Do kraja ove godine realizirat će se natječaj za izvođača radova, te će biti zatraženo izdavanje građevinske dozvole. Početkom jeseni, predvidivo u rujnu, GPP i Hrvatske ceste potpisat će ugovor o suradnji kojim će dodijeljena sredstva biti iskorištena u okviru projekta modernizacije tramvajske infrastrukture. 

OOsijek, 24. 07. 2024, Strossmayerova ulica dio od Kanižlićeve istok, do Croduxove benzinske kod bivše Mare na zapad, dio koji će radove izvoditi Hrvatske ceste.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Budući da je riječ o sredstvima iz europskih izvora, potpisivanju je nazočio i Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a, koji je također potvrdio izvrsnu suradnju s Gradom Osijekom, te je dodao kako je Osijek procvjetao zahvaljujući dijelom i europskim fondovima, što se može vidjeti na svakom koraku, posebice na prometnoj infrastrukturi.

Ovom prigodom tako su spomenuti realizirani projekti podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, južna obilaznica i obnova glavne zgrada na Željezničkom kolodvoru. Mnogi su u realizaciji, od terminala za rasute terete riječne Luke Osijek, putničkog terminala Zračne luke Osijek, uskoro će biti i završen dio Slavonike do mađarske granice.

- Govorimo o suradnji i ulaganju više od 100 milijuna eura samo u ove tri godine između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Osijeka - zaključio je gradonačelnik Radić.