saponia, faks, linija za punjenje tekućih deterdženata, lipanj 2023.
DARIO KUŠTRO
23.7.2024., 16:38
GOSPODARSTVO U OBŽ-u

Među prvih pet izvoznika

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u posljednje četiri godine bilježi stalni rast

Uoči ljetne stranke u Osječko-baranjskoj županiji održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o gospodarskim pokazateljima na području županije za 2023. godinu te šest mjeseci ove godine.

Rast obrta

Pokazatelji su bolji nego i jedne godine prije, osječko-baranjski su gospodarstvenici, prezentirao je to obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, prošle godine ostvarili ukupne prihode u iznosu od 5,54 milijarde eura, što je čak 63 posto više nego 2022., koja je bila rekordna. Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u posljednje četiri godine bilježi stalni rast.

- Polovinu je ostvarenih prihoda ostvarila poljoprivreda i prerađivačka industrija. Naše je gospodarstvo zadržalo dobre izvozne rezultate, svrstali smo se među pet najuspješnijih županija. Ukupni su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 1,62 milijarde eura, uvoz je roba i usluga na razini 762 milijuna eura, što znači da je ostvaren pozitivan saldo od 300 milijuna eura - izvijestio je Lukić. Prošle je godine ukupno 12 županija zabilježilo veći izvoz od uvoza.

Financijsko je izvješće za prošlu godinu podnijelo 6609 poduzetnika, što je 188 više nego 2022. godine, a bilježi se i ozbiljan rast broja obrtnika. Krajem lipnja ove godine bilo je aktivno 6506 obrta, 629 više nego prošle godine. Sve se to odrazilo i na broj zaposlenih.

- Taj je broj krajem lipnja iznosio 94.676 zaposlenih, što je 2129 osoba više nego u lipnju prošle godine. Broj je nezaposlenih krajem lipnja iznosio 11.773 osobe, 1111 osoba manje nego u lipnju 2023. godine. Uz najavljena zapošljavanja možemo očekivati da će se taj broj u sljedećim mjesecima spustiti i ispod deset tisuća - rekao je Lukić.

SUFINANCIRANJE I ZA IZGRADNJU

Lukić je podsjetio i na mjeru kojom se nastoji omogućiti ljudima i ostanak ovdje, pomaže se u stvaranju doma, pa je uz sufinanciranje kamata na kredite kupljeno više od 600 nekretnina. “Iduće godine mjeru ćemo proširiti na način da ćemo pomoći ne samo kupnju nego i kroz sufinanciranje izgradnje kuća”, najavio je župan Lukić.

Ocijenio je kako županijsko gospodarstvo pokazuje stabilan rast i razvoj, u Županiji su usmjereni k poticanju poduzetništva, a aktivnim mjerama su partneri poduzetnicima u stvaranju pozitivnog gospodarskog okruženja. Za potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, potpore za informiranje i obrazovne aktivnosti, potpore za promotivne aktivnosti te potpore za savjetovanje i mentoriranje poduzetnika u planu je 361 tisuća eura.

Župan Mato Lukić o pozitivnim gospodarskim rezultatima u Osječko-baranjskoj županijiOsijek, 23. srpnja 2024.Foto: OBŽ/ustupljena
Ustupljena fotografija

Primjerice, na javni poziv za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja do sada je pristiglo 40 prijava, riječ je o potporama za nabavu strojeva i opreme, kupnju, izgradnju i rekonstrukciju poslovnog prostora, investicijsko i tekuće održavanje poslovnog prostora te nabavu računalne opreme i licenciranih programa. Potpora iznosi do 50 posto opravdanih troškova, najviše do pet tisuća eura. Posebna je pozornost usmjerena na poduzetništvo mladih, žena i početnika kako bi im pomogli u pokretanju vlastitoga posla. Tu su i dva programa kreditiranje putem HBOR-a, Županija iz svoga proračuna subvencionira kamate, odobrene su subvencije za 73 poduzetnička kredita.

Aktivne mjere

Kako bi privukli investitore, u Županiji nastoje pomoći i u osiguravanju potrebnih radnika. Župan Lukić podsjeća na pokrenute programe školovanja na fakultetima i u srednjim školama kako bi se osigurali kvalificirani radnici, primjerice, za potrebe tvrtke Jabil koja u Osijeku gradi pogon. No nije samo Osijek u fokusu zanimanja za ulaganja.

osijek, 8 studeni 2023, 12,00 sati, ulica bartola kašića, osijek koteks, građevinari, radovi, intrazonska cesta, izgradnja, gradonačelnik osijeka ivan radić, press, osijek rekorder u privlačenju sredstava iz eu fondova, novinar dario kuštrosnimio zdenko pušić
Zdenko Pušić

- Interesa ne nedostaje, imamo otvorenih pisanih prijedloga potencijalnih investitora, neki od njih su druga ili i treća generacija ljudi koji su otišli iz Hrvatske, no dok ne bude konkretnih dogovora, nije fer da s njima izlazimo u javnost - rekao je zaključno župan Mato Lukić.