OSJEČKI VESLAČI VETERANI, SVJETSKO PRVENSTVO BRANDENBURG

OSJEČKI VESLAČI VETERANI

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
22.7.2024., 19:25
IKTUSOVI VETERANI POZIVAJU:

Pomozite nam da odemo na Svjetsko prvenstvo!

Ukupni troškovi za putovanje i natjecanje u Njemačkoj za troje osječkih veterana veslača iznose tri tisuće eura

U Njemačkoj, u gradu Brandenburgu, od 11. do 15. rujna održat će se Svjetsko veteransko prvenstvo u veslanju. I grad Osijek imat će svoje predstavnike na toj važnoj veslačkoj smotri, u njemačkom lučkom gradu na rijeci Havel, udaljenom 70 km od Berlina.

Oni su Anamarija Sanseović, Branimir Pekić i Mario Staščik, veterani veslači Veslačkog kluba (VK) Iktus i marljivo se pripremaju za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

- Osječanima, ali i diljem Hrvatske, dobro su poznati naši narančasto-crni kombinezoni u kojima Dravom veslamo mi veslači VK Iktus. No, osim naše djece i mladih, a riječ je o uspješnim kadetima, juniorima i seniorima, boje našeg kluba ponosno branimo i mi, aktivni veterani - kaže naša sugovornica Anamarija Sanseović.

Ona, kao i njezini kolege Branimir i Mario, najstariji predstavnici VK Iktus, veslanjem se uspješno bave već duže od 30 godina. Iako im je često bilo teško, naporno su trenirali i dalje treniraju po svim vremenskim uvjetima, čak i za vrijeme nedavnog toplinskog vala, kada se temperatura ne termometru opasno približavala 40 stupnjeva.

- Borimo se sa suncem, kišom, vjetrom, valovima, i to je za nas posve normalno, a posebice kada se pripremamo za domaće i međunarodne veteranske regate. Iako imamo veliku želju za sudjelovanjem na Svjetskom prvenstvu, moram istaknuti da sve troškove odlaska, putovanja, smještaja i sudjelovanja, mi veslači plaćamo sami. Tu ubrajamo i startnine za trke, najam čamaca i još mnogo toga, stoga bi nam bilo kakva financijska potpora dobro došla - kaže Anamarija Sanseović.

ANAMARIJA SANSEOVIĆ, OSJEČKI VESLAČI VETERANI, SVJETSKO PRVENSTVO BRANDENBURG

ANAMARIJA SANSEOVIĆ

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Anamarija Sanseović, veslačica veteranka

Voljeli bismo kada bi nam netko pomogao da odemo u Brandenburg, na Svjetsko veteransko prvenstvo u veslanju, kako bismo tamo predstavljali grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Troškovi za Brandenburd nisu mali. Svaki veslač veteran trebao bi izdvojiti 1000 eura, te bi ukupni troškovi za njih troje iznosili oko tri tisuće eura. Stoga se nadaju da će im pomoći sponzori, osječke tvrtke, odnosno svi oni kojima je stalo da i naši Osječani nastupe na Svjetskom veteranskom prvenstvu u veslanju u Brandenburgu. Na ponos svih nas Osječana i mladih osječkih veslača kojima i ovi veslači veterani mogu biti uzor, jer veslanje je ljubav njihova života.

- Iako imam 49 godina, puno obveza na poslu (Anamarija je zaposlena kao medicinska sestra, nap.a.) i životnih problema, od veslanja ne želim odustati, jer ja, kao i Branimir i Mario, živim za veslanje, a Iktus je naš drugi dom - kaže Anamarija, dodajući kako bi bilo lijepo da im netko pomogne, jer odlazak na Svjetsko prvenstvo za svakog je sportaša izniman događaj koji se pamti cijeli život.

Na kraju, ali ništa manje važno, pripremajući se za još jedan trening, uoči nadolazećeg Svjetskog prvenstva, Anamarija poručuje: "Molimo skuteraše i vozače motornih čamaca da budu milostivi prema nama veslačima, jer u našim je čamcima jako teško, ali i rizično na valovitoj Dravi". 

Mi seniori veslači živimo za veslanje

- Uz djecu i mlade i mi seniori veslači predstavljamo naš grad i Osječko-baranjsku županiju, veslajući više od 30 godina za naš klub, VK Iktus. Najveći nam je problem financiranje, jer novca nema, tako da se moramo sami snalaziti. Stoga nam je svaka pomoć dobrodošla, jer troškovi nastupa i putovanja u Brandenburg nisu mali i teško ćemo ih sami iz vlastitih sredstava pokriti. Mi seniori veslači živimo za veslanje, a natjecanja su nam i dalje važna - kaže Anamarija.