Osijek, 24. 08. 2022, Sjenjak, nekretnine, trziste nekretnina, ilustracijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
22.7.2024., 19:32
STANOVI U VLASNIŠTVU GRADA

Najamnina u naplati za 708 stanova, za 128 zaštićena

Grad Osijek obavio nužne i korisne radove na adaptaciji 74 stambene jedinice

Grad Osijek na dan 31. prosinca 2023. imao je u evidenciji naplate najamnine 708 stanova, od čega za korištenje 580 stanova plaća se slobodno ugovorena najamnina, a za 128 stanova plaća se zaštićena najamnina.

Nova lista

Do kraja prošle godine na snazi je bila Odluka o utvrđivanju konačne Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam koja je stupila na snagu danom objave 14. prosinca 2021. godine i primjenjivala se za razdoblje od dvije godine. Njom je bila utvrđena konačna Lista kandidata za davanje gradskih stanova u najam na kojoj su se nalazila 163 potencijalna najmoprimca za odgovarajući stan. Prema utvrđenom redu prvenstva na Listi kandidata dodijeljeno je 70 stanova, i to 16 garsonijera do 26 kvadrata, 8 garsonijera od 26 četvornih metara i više, 16 jednosobnih stanova, 17 dvosobnih stanova i 13 trosobnih stanova. Navodi se to u izvješću koje je pripremio Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, Odsjek za gospodarenje nekretninama Grada Osijeka, predstavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije ljetne stanke.

Navodi se također da je izvan Liste kandidata dodijeljen i jedan dvosoban stan u najam osobi koja je u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju, uz preporuku Centra za socijalnu skrb.

Za potrebe utvrđivanja nove Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam, gradonačelnik je 16. svibnja 2023. raspisao Natječaj koji je trajao do 15. lipnja 2023. godine i na koji je prispjelo 140 zahtjeva za uvrštavanje na Listu kandidata.

Nakon razmatranja prispjelih zahtjeva i provedenog propisanog natječajnog postupka, Grad Osijek donio je Odluku o utvrđivanju konačne Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam koja je stupila na snagu danom objave 15. prosinca 2023. godine i u primjeni je za razdoblje od sljedeće dvije godine.

Na Listi za davanje gradskih stanova u najam uvršteno je 105 kandidata za davanje u najam odgovarajućeg stana, i to 40 kandidata za garsonijere površine do 26 kvadrata, 11 kandidata za garsonijere od 26 četvornih metara i više, 20 kandidata za jednosobne stanove, 22 kandidata za dvosoban stan i 12 kandidata za trosoban stan.

Na prijedlog nadležnog upravnog odjela, Odsjeka za gospodarenje nekretninama, sukladno odredbama Odluke o davanju gradskih stanova u najam i Zakona o najmu stanova za potrebe prijelaza prava i obveza najmoprimca, usklađenja i obnove ugovora u najmu stanova, gradonačelnik je donio 19 rješenja o sklapanju ugovora o najmu stana, te je izdano sedam suglasnosti za korištenje stana osobama koje nisu navedene kao članovi obiteljskog domaćinstva u ugovoru o najmu stana.

Najniža visina mjesečnog najma stana je 26,43 eura za stan površine 26 četvornih metara, a najviša 81,11 eura za stan od 64,11 četvornih metara.

OSIJEK- 23.08.2022., Stanovi u blizini Campusa budu odmah iznajmljeni, velika potražnja za stanovima, ilustracija.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac

Lani je Grad Osijek obavio nužne i korisne radove na adaptaciji 74 stambene jedinice, čija vrijednost iznosi 77.158,75 eura, izrađeno je 12 energetskih certifikata za stanove, izdano je devet suglasnosti najmoprimcima za izvođenje radova u stanu, te je obavljeno 125 kontrola korištenja stanova, bilo u okviru obavljanja redovite kontrole ili u postupanju prema prijavama suvlasnika stambene zgrade ili pak drugih osoba.

Pravni postupci

Odsjek za gospodarenje nekretninama u okviru svoje nadležnosti izdao je 45 potvrda o kupnji, korištenju stanova na području Grada Osijeka i povratu amortizacije, a evidentirana su četiri nova postupaka pred Općinskim sudom u Osijeku i dva upravna postupka vezana uz povrat imovine sukladno Zakonu o naknadi u kojima Grad Osijek aktivno sudjeluje kao stranka u postupku.

Visina zaštićene najamnine utvrđuje se na temelju Uredbe o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine.

U prošlogodišnjem je razdoblju u naplati najamnine za korištenje gradskih stanova fakturirano 324.854,33 eura, a za fakturirana potraživanja naplaćeno je 305.837,89 eura, odnosno naplaćeno je za potraživanja koja su fakturirana u izvještajnom razdoblju i u prijašnjim godinama 333.022,89 eura. Postotak naplate za fakturirana potraživanja u tom je izvještajnom razdoblju 91 posto.

PRODANA DVA

Za potrebe prodaje tri nekretnine u vlasništvu Grada Osijeka, 28. rujna 2023. godine objavljen je natječaj za prodaju stambenih objekata, nakon čega je 25. listopada 2023. godine donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na temelju koje su sklopljena dva ugovora o kupoprodaji nekretnina za ukupnu kupoprodajnu cijenu u iznosu od 191.379,84 eura.

Radi naplate duga najamnine poslano je 437 opomena, a pred Općinskim sudom u Osijeku pokrenuta su dva ovršna postupaka na temelju vjerodostojne isprave. Za stanove prodane sukladno odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih ratnih vojnih invalida i dragovoljaca iz Domovinskog rata, fakturirano je u izvještajnom razdoblju 29.842,87 eura, a naplaćeno za potraživanja koja su fakturirana u izvještajnom razdoblju i u prijašnjim godinama 30.180,81 eura odnosno za potraživanja koja su fakturirana samo tijekom prošle godine naplaćeno je 29.181,11 eura. Tako je postotak naplate za potraživanja koja su naplaćena u cijelom razdoblju čak 98 posto.