OSIJEK- 12.06.2021., reporaza iz Kopackog rita, Park prirode Kopacki rit, Baranja, prirodne ljepote.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
21.7.2024., 20:47
ODOBRILO MINISTARSTVO

Borba protiv komaraca odsad i u Kopačkom ritu

Borba protiv komaraca u Osijeku ulazi u novu fazu. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije dalo je Gradu Osijeku dopuštenje za provođenje istraživanja na području Posebnog zoološkog rezervata "Kopački rit". To istraživanje uključuje i larvicidno tretiranje komaraca!
Grad Osijek otvorio je stoga javni poziv za dostavu ponuda tko može prikupljati, a potom i laboratorijski analizirati prikupljene uzorke, ali i istraživati indikatorske organizme i brojnost komaraca prije i nakon larvicidnih tretmana. Svima je poznato kako je ključ uspješne borbe protiv komaraca na tom području u Kopačkom ritu. Suradnja sa susjednim općinama tako da Grad osigurava pretežiti dio sredstava potrebnih za provođenje larvicidnih i aviotretmana dala je rezultate, ali najveća je koncentracija komaraca ipak na području Kopačkog rita, koje je sve do sada bilo izostavljeno. Za zaokruženje uspjeha borbe bilo je potrebno zaći i na to područje, jasno, uz poštovanje uvjeta zaštite prirode.
Resorno je ministarstvo stoga u svome odobrenju Gradu dalo jasne naputke kako postupati u tom istraživanju. Ono je dopušteno isključivo na području rubne zone Rita, ulazeći u njegov južni i zapadni dio najviše 200 metara od njegove granice prema unutrašnjosti. Larvicidno je tretiranje dopušteno isključivo tijekom poplava Dunava, kada se bilježi vodostaj između 300 i 500 cm. Tretiranje je dopušteno isključivo na tržištu odobrenim biocidnim pripravcima.
Nadalje, tretiranje komaraca potrebno je najaviti svim korisnicima prostora i provoditi u dogovoru s JU Park prirode Kopački rit. U vrijeme i nakon tretiranja potrebno je pratiti širenje larvicidnog pripravka u vodenom okolišu, a po završetku izraditi izvješće.
Dopuštenje vrijedi do 31. prosinca ove godine.