Osijek, 18. 07. 2024, Upisi na fakultete. Fakultet gradjevinarstva i arhitekture u Osijeku, FGAOS. snimio GOJKO MITIĆ

Fakultet gradjevinarstva i arhitekture u Osijeku, FGAOS
 

GOJKO MITIĆ
20.7.2024., 09:04
UPISI NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Među najpopularnijim studijima našli su se “vječni klasici”, ali i jedan tek pokrenuti

Građevina, Arhitektura i urbanizam, Medicina, Farmacija, Logopedija, Kineziologija, Matematika i računarstvo, Psihologija, Kultura, mediji i menadžment neki su od redovitih studija na kojima su odmah popunjena sva mjesta

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku za akademsku godinu 2024./2025. u Republici Hrvatskoj ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste objavljene u srijedu, 17. srpnja, na mrežnoj stranici postani-student.hr. U odnosu prema prošloj godini pravo je upisa ostvarilo 1901 kandidat manje.

Prvi izbor

Ukupno 32.285 prijavljenih kandidata (1532 kandidata više nego prošle godine) moglo je birati između 1313 studija na kojima je ukupna upisna kvota 41.174. Najveći je interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) vladao za studije Gluma (ADU, Zagreb), Fizioterapija (Split), Sestrinstvo (izvanredni, Zagreb), Kriminalistika (MUP, Zagreb), Grafički dizajn i vizualne komunikacije (Rijeka). Na ovoj se listi, odmah iza navedenih studija, našlo i Sestrinstvo Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, koje je popunilo svoju upisnu kvotu od 20 studenata.

EKONOMSKI FAKULTET UPISALO 190 STUDENATA
Zadovoljni su, još 70 mjesta očekuje kandidate ujesen

Prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan osječkog Ekonomskog fakulteta, kaže da nisu popunili upisnu kvotu, ali nisu nezadovoljni. "Kvota je 260 studenata, u ljetnom smo roku upisali 160 redovitih i 30 izvanrednih studenata, ukupno 190 brucoša. Kad se uspoređujemo s drugim fakultetima, na 14. smo mjestu u RH, a u pitanju prvog izbora, tu smo na 11. mjestu u Hrvatskoj", kaže dekan Crnković. Dodaje da su ove godine rezultati državne mature loši, a na to, smatra, ima utjecaja i to što je riječ o "koronageneraciji". S obzirom na to da nisu položili neke ispite državne mature, otpalo je dosta učenika koji su željeli upisati fakultet, pa će morati ići na jesenski rok mature, a potom i na 2. rok upisa na fakultet.

- Trebat će provesti analizu toga što se dogodilo na državnoj maturi. Mi na EFOS-u svakako idemo na jesenski rok, za koji imamo još 70 slobodnih mjesta. S obzirom na brojne upite budućih studenata u našoj studentskoj referadi, a zovu nas neprestano, potpuno sam siguran da ćemo popuniti našu kvotu u jesenskom roku i da ćemo u novu akademsku godinu 2024./2025. krenuti s planiranom kvotom - zaključuje dekan Crnković.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su studiji Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet u Zagrebu), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (FER, Zagreb), Poslovna ekonomija, stručni (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Pravo (Pravni fakultet u Zagrebu) i Medicina (Medicinski fakultet u Zagrebu).

Osijek, 18. 07. 2024, Upisi na fakultete. Fakultet gradjevinarstva i arhitekture u Osijeku, FGAOS. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Nakon objave konačnih rang-lista ostala su slobodna 17.634 mjesta. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studije u jesenskom roku započet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studije na kojima je ostalo mjesta (prijave će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program) i trajat će do 18. rujna 2024. godine, kada će biti objavljene i konačne rang-liste - poručuju iz AZVO-a.

U Osijeku kao lani

Kada je riječ o fakultetima i studijskim programima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, možemo reći - sve je isto k'o i lani; najpopularniji su studiji uglavnom popunjeni već u ljetnom upisnom roku, ili je na njima ostalo samo nekoliko slobodnih mjesta.

Među fakultetima koji su odmah u ljetnom upisnom roku popunili sve ili većinu svojih studijskih programa nalaze se: Građevinski i arhitektonski fakultet, koji je popunio studijske programe Građevinarstvo (120/120) i Arhitektura i urbanizam (40/40); Medicinski fakultet Osijek sa studijima Medicina (70/70), Farmacija (izvodi se u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, 36/35) i Medicinsko laboratorijska dijagnostika (35/35); Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek sa studijima Učiteljski studij (70/70), Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (redovni 60/60, izvanredni 40/40), Logopedija (41/40), Edukacijska rehabilitacija (redovni 35/35, izvanredni 22/30).

NA FOOZOS-u ZADOVOLJNI UPISIMA
Na Logopediji za svako mjesto 21 zainteresirani

Više od 300 brucoša upisalo se u ljetnom roku na Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS). "Ostala su nam slobodna tri mjesta na sveučilišnom prijediplomskom studiju Edukacijska rehabilitacija (izvanredni studij u Osijeku) te 10 mjesta na izvanrednom sveučilišnom preddiplomskom studiju Rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Slatini", kaže dekanica, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, ne krijući zadovoljstvo rezultatima upisa.

- Popunili smo sve redovite studije, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Edukacijska rehabilitacija, Logopedija i Učiteljski studij te izvanredni studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Interes je kandidata bio izuzetno dobar, posebice za Logopediju, gdje se 21 kandidat prijavio za jedno mjesto, kao i za Učiteljski studij i Rani i predškolski odgoj. U odnosu prema ostalim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, najbolje smo popunjeni, imamo najviše brucoša, a kada na jesenskom roku popunimo preostala slobodna mjesta, bit će doista velika brojka upisanih studenata na naš fakultet - kaže dekanica Berbić Kolar. Bolji su i u odnosu prema drugim učiteljskim fakultetima u Hrvatskoj, kao što su Gospić, Slavonski Brod, Pula, gdje je upisano (pre)malo studenta, primjerice u Slavonskom Brodu u ljetnom su roku upisana samo tri studenta.

Sva su mjesta popunjena i na studiju Kineziologija (60/60) Kineziološkog fakulteta Osijek, gdje je na istom, ali izvanrednom studiju, ipak ostalo 27 slobodnih mjesta (4/30). Popunjen je i studij Matematika i računarstvo (54/54) na Fakultetu primijenjene matematike i informatike, a na smjeru Matematika ostalo je 13 slobodnih mjesta (26/39). Fakultet elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija popunio je 160 od 162 upisna mjesta na redovnom studiju Računarstva, a na smjeru Elektrotehnika ostalo je jedno slobodno mjesto za jesenski upisni rok.

Na redovnom studiju Ekonomija i poslovna ekonomija Ekonomskog fakulteta Osijek ostalo je 106 slobodnih mjesta (159/265), a na izvanrednom 71 mjesto (29/100). Slična je situacija i na Pravnom fakultetu Osijek, na čijem su temeljnom studijskom programu Pravo ostala 72 slobodna mjesta na redovnom studiju (83/155) i 33 mjesta na izvanrednom, a na studiju Socijalni rad ostalo je tek pet slobodnih mjesta (60/65). Na Filozofskom fakultetu tradicionalno su posve ili gotovo popunjeni studiji Psihologija (41/40), Engleski jezik i književnost (80/81), Informatologija, dvopredmetni (30/30) i jednopredmetni (27/31) i Pedagogija, dvopredmetni (30/39).

Fizika nepopularna

Dobro su popunjeni i svi studijski programi na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek, među kojima se ističe Kultura, mediji i menadžment (redovni 41/40, izvanredni 25/25).

Zanimljivo, čini se da malo tko želi biti fizičar, pa je tako na sveučilišnom Odjelu za fiziku pravo upisa na studij Fizika ostvarilo samo troje kandidata (3/25). 

 

 

MERI FLATSCHER: ARHITEKTUROM SPAJAM INTERESE I KREATIVNOST

Meri Flatscher, donedavno učenica III. gimnazije, postala je studentica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Medri Flatcher, buduća studentica arhitekture i urbanizma2024.Ustupljena fotografija

Meri Flatscher

Ustupljena fotografija

Na tom je fakultetu upisala svoj prvi izbor, studij Arhitektura i urbanizam, jedan od najprestižnijih u ukupnoj ponudi.

“Poprilično se dugo nisam mogla odlučiti što ću studirati, željela sam donijeti pravu odluku s obzirom na svoje interese i ambiciju da mi izabrani studij omogući rast i razvoj kreativnosti. Shvatila sam da će mi arhitektura pružiti sve to i otvoriti mi široko obzore, zbog čega sam bila odlučila ozbiljno se pripremiti za prijamni, koji je bio 1. srpnja. Išla sam na pripreme, a kako sam pohađala doista izvrsnu gimnaziju, moje su ambicije imale čvrste temelje. Matematička je gimnazija zahtjevna škola, no trud nam se isplatio, jer, koliko mi je poznato, većini je učenika pošlo za rukom upisati svoj prvi izbor", kaže Meri.

Naglašava kako je sve četiri srednjoškolske godine bila vrlo dobra učenica, te da je ispite državne mature uspješno riješila. "Nisam bila pod pritiskom famoznog prosjeka 5.0, iako cijenim trud svih onih koji su ga postigli. Učila sam, njegovala svoje dodatne interese, priredila sam se za maturu i za prijamni, pa sad jedva čekam jesen da se posvetim studiju koji me doista zanima i od kojega puno očekujem", otvorena je Meri.

Do tada želi maksimalno iskoristiti ovogodišnje ljeto, za koje joj stariji kažu da je najljepše u životu.

 

IAN SRČNIK: AKADEMIJA OTVARA SPEKTAR MOGUĆNOSTI

Osječanin Ian Srčnik našao si je ljetni posao, kako je to činio i prethodna dva, no naći će vremena i za dokoličarenje i zabavu jer to dolikuje ljetu nakon mature, a prije polaska na fakultet.

Ian Srčnik, budući student Akademije za umjetnost i kulturu2024.

Ian Srčnik

U njegovu slučaju preciznije je reći na akademiju, još preciznije Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je upisao svoj prvi izbor - studij Kultura, mediji i menadžment. Dvojio je između Akademije i Ekonomskog fakulteta, ali zaključio je kako prvi izbor više odgovara njegovim afinitetima, planovima, ambicijama i interesima. Osim toga, budući da mu je otac u medijskom poslu, može se reći da bi se na Iana mogla primijeniti ona o jabuci i stablu. No, iako je povremeno radio s tatom, roditelji su uvijek poticali njegovu samostalnost, pa je ovu važnu odluku donio sam.

“Pohađao sam Opću gimnaziju i prezadovoljan sam tom školom. Prva sam tri razreda postigao vrlo dobar uspjeh, a četvrti odličan, tako da sam bez problema položio ispite državne mature, čak i matematiku, koja mi nikada nije bila omiljeni predmet. I moji su prijatelji upisali ono što su i priželjkivali, što je sjajno jer smatram da je važno studirati ono što te doista zanima i čime bi se volio baviti kada diplomiraš. Za studij Kultura, mediji i menadžment mislim da nudi širok spektar mogućih poslova nakon stjecanja diplome, a vjerujem da ću tijekom studiranja prepoznati i neke dodatne perspektive. Jako se veselim studiranju i studentskom životu”, kaže Ian. 

 

LAURA KUFNER: NE MORAŠ BITI 5.0 DA BI UPISAO MEDICINU

Kao i mnogi učenici III. gimnazije iz prethodnih generacija, pa ni njezina nije iznimka, Laura Kufner davno je počela sanjati o bijeloj kuti i stetoskopu.

Laura Kufner, bduuća studentica Madicine2024.

Laura Kufner

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Neko je vrijeme alternativa bila biologija, no studij medicine ipak je bio i ostao njezin prvi izbor. Svoj je san ispunila upisavši se na Studij medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a odustavši od istog studija u Rijeci i Splitu, gdje je također prošla. Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu nije prošla na prijemnom ispitu, o čemu samokritično kaže kako se za njega i nije dovoljno pripremila.

“Mislim da sam u Matematičkoj gimnaziji dobila izvrsnu podlogu za studij medicine i namjeravam mu se potpuno posvetiti. Budući da sam bila vrlo dobra učenica, rekla bih da sam dobar primjer kako uspjeh 5.0 nije imperativ za upis na visoko kompetitivne i najpopularnije studije. Ne omalovažavam one koji su taj prosjek postizali cijelo svoje školovanje jer su se itekako potrudili, ali nije realno očekivati da baš svi budu 5.0. I zašto bi? Doduše, bila sam izvrsna na ispitima državne mature, za koje sam prošla i dodatne pripreme za biologiju, kemiju i fiziku, koje su preduvjet za upis na studij medicine. Drago mi je što ću ostati u Osijeku, smatram da je dobar grad i za studentski život", kaže Laura.

Ljeto će, kako se simpatično izrazila, provesti - posvuda. “Idem na more, ma bit će me posvuda”, kaže kroz osmijeh buduća studentica medicine.

 

VLATKA PINTARIĆ: NA FARMACIJU ZBOG KEMIJE, ALI I POSLA

Od osnovne je škole voljela kemiju, pa se i kao gimnazijalka nastavila natjecati iz kemije, biologije i hrvatskog jezika.

Vlatka Pintarić, buduća studentica farmacije2024.

Vlatka Pintarić

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Uvijek je bila odlikašica, no za polaganje ispita državne mature pohađala je pripreme iz matematike, kemije i biologije, ponajprije zbog toga što joj je, kaže, to pomoglo da bolje organizira vrijeme za učenje.

“Studij farmacije, moj prvi izbor, spaja nekoliko mojih interesa i iskreno vjerujem da sam pametno odlučila. Osim toga, kako je riječ o deficitarnom zanimanju, gledajući u budućnost, vać sada znam da neću imati poteškoća naći posao. Oduševilo me je kada je studij farmacije pokrenut i u Osijeku, jer ne moram zbog njega ići u Zagreb. Veselim se studiranju i uopće me nije strah, mislim da imam dobre radne navike, a studirat ću ono što me uistinu zanima i vjerujem da će ispuniti moja očekivanja", kaže Vlatka Pintarić, koja je završila III. gimnaziju. Slaže se sa svojim školskim kolegicama Meri i Laurom da ih je ta škola izvrsno pripremila za izazove studiranja bez obzira na kojem fakultetu.

Vlatka već radi preko Studentskog servisa i rado bi i tijekom studija radila povremene poslove. "Ipak, svjesna sam da je Farmacija zahtjevan studij, pa ću vidjeti mogu li naći vremena za posao. Studij će mi biti na prvom mjestu", odlučna je Vlatka.

Planira i na more, kaže, svi joj govore da je ljeto nakon mature jedno od najbezbrižnijih u životu, pa će se i Vlatka pobrinuti za lijepe uspomene na ovu veliku životnu prekretnicu.