Osijek, 18. 07. 2024., Ulica Lorenza Jagera 7, Evangelisticka crkva; obnova; fasada; krov; sufinanciranjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
19.7.2024., 20:20
GRAD SUBVENCIONIRA OBNOVU

Na redu Royal i evangelička crkva

Visoko se uzdižući, izgledom poput rakete, građevinska skela "omotala" je zvonik evangeličke crkve u Jägerovoj ulici. Zasigurno se s njezina vrha vidi skela koja pak na korzu skriva radove na obnovi pročelja hotela Royal. Zajedničko je objema da služe u obnovi fasade i krovišta koji se sufinanciraju iz proračuna Grada Osijeka kako bi se privatne vlasnike i institucije potaknulo na obnovu.

Program je to koji se približava svojoj desetoj godini realizacije, do sada su prijavljena ukupno 44 objekta. Posljednji je među njima zgrada u Ulici Otokara Keršovanija na kućnom broju 12, a zahtjev su podnijeli suvlanici. Ta zgrada nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, no nalazi se unutar kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH, na Listu zaštićenih kulturnih dobara, što joj je osiguralo subvenciju u iznosu od 13,2 tisuća eura. Namjera je suvlasnika obnoviti ulici okrenuto pročelje i sanirati krovište.

Nešto prije na listi prijavitelja našli su se i vlasnici spomenutog hotela Royal i Evangelička crkvena zajednica.

Grad Osijek sredstva za ovaj program sufinacniranja osigurava iz izvora spomeničke rente. Prva je fasada obnovljena na taj način ona Državnog odvjetništva u Kapucinskoj ulici, a prva zgrada u privatnom vlasništvu ona na početku Europske avenije. 

Osijek, 18. 07. 2024.,Kapucinska ulica, Hotel Royal; obnova; fasada; krov; sufinanciranjeSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST