Osijek, 10. 07. 2024., Antikvarijat Stakleni grad, srednjoskolski udzbenici, udzbenici, otkup udzbenika, prodaja udzbenika, Inga VuksanovicSNIMIO BRUNO JOBST

Antikvarijat Stakleni grad

BRUNO JOBST
18.7.2024., 11:17
ŠKOLSKE KNJIGE ZA SREDNJOŠKOLCE

Osječki antikvari prodaju i kupuju udžbenike posvuda

Vrhunac potražnje za rabljenim udžbenicima očekuje se idući mjesec * Izdavači poskupljuju udžbenike

U potrazi za udžbenicima mnogi će se roditelji srednjoškolaca i ove godine okrenuti prema antikvarijatima, koji ih nude po osjetno nižim cijenama od onih u knjižarama. Vrhunac potražnje očekuje se idući mjesec, a kupoprodaja zahvaljujući modernim alatima nikada nije bila jednostavnija i transparentnija. I oni koji žele prodati rabljene udžbenike antikvarijatima i oni koji ih kupuju mogu to vrlo lako učiniti i u samo nekoliko klikova.

Nekoliko klikova

- Najviše knjiga otkupljujemo preko interneta, gdje nam se prodavatelji mogu javiti, a mi ćemo im odgovoriti ponudom za otkup. Za udžbenike koje otkupljujemo plaćamo od 50 do 70 posto naše cijene, a otkup obavljamo preko dostavnih službi, što kupcima najviše odgovara - otkriva Inga Vuksanić, suvlasnica osječkog antikvarijata Stakleni grad.

Na isti se način odvija i prodaja, svi udžbenici iz ponude Staklenog grada uvijek su dostupni na mrežnim stranicama ovog antikvarijata u Županijskoj ulici, a cijene su transparentno istaknute. S obzirom na to da ponuda varira, preporučljivo je reagirati na vrijeme, pogotovo u svjetlu činjenice da u ovaj antikvarijat upiti stižu iz cijele Hrvatske.

KNJIŽARE VEĆ SPREMNE, RODITELJI NEGODUJU ZBOG POSKUPLJENJA

Iako roditelji i učenici mahom kreću u obilaske knjižara tek nakon Velike Gospe, istražili smo već sada kakvo je stanje na tržištu školskih knjiga. Zaključili smo da gužvi (još) nema, ali (već) ima udžbenika, a oni kojih nema, mogu se naručiti.

S obzirom na to da Grad Osijek financira udžbenike, a od nadolazeće školske godine i radne bilježnice, mape za tehničku kulturu i ostale materijale za osnovce, zanimalo nas je što kupci traže.

- Srednjoškolci i njihovi roditelji još ne razmišljaju o kupnji udžbenika za sljedeću školsku godinu. Očekujemo ih tek u drugoj polovini kolovoza, kada dolaze s popisima školskih knjiga i radnih bilježnica. Međutim, mi smo već spremni. Imamo sva izdanja udžbenika za srednje škole u izdanju naše matične kuće, Školske knjige. Što se tiče ostalih izdavača, i te školske knjige stižu i bit će na vrijeme u našoj knjižari - kaže Rebecca Arambašić, voditeljica poslovnice Školske knjige u Osijeku.

Trenutačno se u toj knjižari rade predbilježbe za komplete udžbenika za osnovne škole za kupce iz drugih slavonskih gradova i općina.

Što se tiče cijena srednjoškolskih udžbenika, one će se vjerojatno mijenjati. Udžbenici i radne bilježnice bit će nešto skuplji u odnosu prema prošloj godini, no konačne cijene još nisu pozate, one ovise o pojedinom nakladniku.

Uz narudžbu i kupnju u knjižari, udžbenici za srednjoškolce bit će raspoloživi i u web shopu knjižare.

U knjižari smo zatekli nekoliko kupaca, roditelja i djece, koji su nam rekli da razgledaju školske torbe, pernice i bilježnice, a za kupnju će se odlučiti kad prouče cijene.

Pitali smo i roditelje srednjoškolaca što misle o ponudi i cijenama školskih knjiga u antikvarijatima i knjižarama. Majka Maja Celing Celić, čija kći Maša najesen kreće u prvi razred III. gimnazije, kaže: "Još ne znamo kako ćemo kupiti knjige za našu Mašu. Taj nam zadatak predstoji preko ljeta. Obići ćemo antikvarijate i knjižare, raspitati se kod starijih učenika i vidjeti što nam je cjenovno povoljnije. Prednost bismo dali starim, rabljenim udžbenicima, a ono što ne nađemo, kupit ćemo u knjižari". Naša sugovornica smatra da je svaka cijena iznad 20 eura za udžbenik previsoka. "Zabrinjava me najavljeno povećanje cijena školskih knjiga i radnih bilježnica. Uz sve ostale troškove života, koji su i ovako veliki, to je dodatni udarac na džepove nas roditelja školaraca", zaključuje naša sugovornica.

- Teško je pretpostaviti kada će se koji udžbenik pojaviti, tako da kupci naručuju ono što je dostupno, iako im ponekad, ako ih imamo, znamo ostaviti sa strane komplete ili udžbenike za kojima standardno vlada velika potražnja. U kolovozu, kada je potražnja na vrhuncu, uvijek nedostaje određenih udžbenika, pogotovo onih skupljih, strukovnih, koje je ponekad u antikvarijatima teško uopće i pronaći, pa je ipak potrebno kupiti nove - dodaje te napominje kako su se cijene nekih novih udžbenika mijenjale.

Osijek, 10. 07. 2024., Antikvarijat Stakleni grad, srednjoskolski udzbenici, udzbenici, otkup udzbenika, prodaja udzbenikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Ove godine svi su izdavači povisili cijene udžbenika, i to za 4-5 eura u odnosu prema prošloj godini, pa tako, primjerice, gimnazijski udžbenik iz matematike stoji od 25 do 30 eura, a to je samo jedan udžbenik, pa vi vidite - napominje Vuksanić.

S druge strane, iako su njihovi udžbenici dobro uščuvani, antikvarijati ih nude po cijeni od 40 do 60 posto nižoj u odnosu prema novima, ovisno o tome koliko je pojedini udžbenik tražen. Najveća je potražnja, otkriva nam naša sugovornica, za stručnim zdravstvenim udžbenicima i udžbenicima iz kuharstva, a kod gimnazijskih najtraženiji su oni iz matematike i hrvatskog jezika.

Zatišje pred gužvu

I u antikvarijatu Arka knjiga, koji posluje u pothodniku, na Trgu Ante Starčevića, a koji također udžbenike prodaje i preko svojih mrežnih stranica, u ovim trenucima vlada zatišje kada je riječ o potražnji za udžbenicima.

Osijek, 10. 07. 2024., Antikvarijat Arka, srednjoskolski udzbenici, udzbenici, otkup udzbenika, prodaja udzbenika, Borislav RisticSNIMIO BRUNO JOBST

Antikvarijat Arka, Borislav Ristić

BRUNO JOBST

- Vrhunac očekujemo početkom kolovoza pa sve do 1. rujna, za sada se još sve odvija laganijim tempom - otkriva nam Borislav Ristić te dodaje kako je i do njega stigla informacija da su izdavači dobili odobrenje za podizanje cijena, što su tražili unatrag nekoliko godina, pa zbog toga u ovom trenutku nije poznato kolika će biti cijena udžbenika koji će se prodavati u ovom antikvarijatu.

- Još držimo stare cijene, no čekamo hoće li se cijene novih mijenjati, pa ćemo ih eventualno korigirati - dodaje Ristić.

Najviše se, kaže, traže udžbenici za prve i druge razrede srednjih škola, osobito gimnazija, a veća je i potražnja za udžbenicima strukovnih škola.

- Ti su udžbenici jako dugo u nastavi, jednaki su posljednjih 10-15 godina, pa ih stoga ima i najmanje na tržištu. Poprilično su izraubani, a izdavači ne izdaju nove naklade. Riječ je o udžbenicima tehničkih škola, poput strojarstva, elektrotehnike i sl., kao i ekonomskih škola, za koje još ne znamo hoće li mijenjati udžbenike zbog uvođenja eura - ističe naš sugovornik.