Ivan Radić i Gordana KovačevićPotpisivanje ugovora za mobilnu aplikaciju i web17. srpnja 2024.Foto: Grad Osijek
Grad Osijek
17.7.2024., 16:18
BEZ PAPIROLOGIJE I ČEKANJA U REDOVIMA

Grad i građani kao "BFF": U stalnoj vezi preko aplikacije

Radić: Riječ je o velikom koraku naprijed u pitanju digitalizacije Grada

Građani Osijeka uskoro će na raspolaganju imati jedinstvenu mobilnu i web Gradsku aplikaciju, koja će im umnogome olakšati sve poslove koji su na bilo koji način povezani s Gradom Osijekom i gradskim poduzećima i ustanovama. Na jednom mjestu, bez papira i birokracije, moći će plaćati račune ili pak zakupiti javne površine. Dolazit će im notifikacije vezane uz kulturne, sportske i druge sadržaje na području grada Osijeka, kao i notifikacije o infrastrukturnim projektima (otvaranje i zatvaranje ulica). Imat će uvid u raspoloživost gradskih resursa i moći će podnositi različite zahtjeve zbog kojih sada moraju dolaziti u gradsku upravu ili u gradska poduzeća.

Digitalna transformacija

Ugovor o razvoju i implementaciji Gradske aplikacije sa zajednicom ponuditelja Ericsson Nikola Tesla d.d. i A1 Hrvatska d.o.o., vrijedan 700.000 eura, u srijedu je potpisao gradonačenik Ivan Radić, koji je istakno kako je riječ o velikom koraku naprijed u digitalizaciji Grada Osijeka.

- Kada sam prije tri godine preuzeo odgovornost za vođenje grada Osijeka, situacija s digitalizacijom nije bila na zadovoljavajućoj razini, osobito ne za grad koji je centar Slavonije i Baranje, koji je prvi 5G grad, s jakim sveučilištem i jakom IT industrijom. Odlučili smo to promijeniti, te smo prije tri godine počeli graditi kostur u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), koji u ovom procesu ima savjetodavnu ulogu. Nakon toga odlučili smo pokrenuti nove trendove, te po digitalnoj transformaciji postati predvodnikom svih gradova u Hrvatskoj. Cilj je razviti jedinstvenu mobilnu i web aplikaciju koja će olakšati suradnju i komunikaciju Grada Osijeka i gradskih poduzeća i ustanova s građanima Osijeka, koja će biti prva takva aplikacija u Hrvatskoj, a iako je njezina puna funkcionalnost predviđena za tri godine, naši će sugrađani već u proljeće iduće godine vidjeti prve rezultate, kada će određene stvari u aplikaciji biti postavljene - rekao je gradonačelnik, dodavši kako se paralelno s ovom aplikacijom, koja povezuje gradsku upravu, gradska poduzeća, ustanove i građane, u suradnji s FERIT-om radi na internoj aplikaciji gradskog sustava, kako bi se olakšali protokoli te postigla veća brzina i efikasnost.

Vizionarski pristup

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević, rekla je kako ugovor svjedoči o vizionarskom pristupu Grada Osijeka i njegovoj želji da krene prema digitalno-transforamacijskim procesima na kvalitetan način, koji će građanima Osijeka donijeti puno benefita, osobito u smislu transparentnosti procesa, smanjenja troškava i integracije postojećih sustava u zajedničku platformu, što će pak omogućiti lakši i kvalitetniji život i rad i zaposlanika Grada i gradskih poduzeća te građana Osijeka.

KOVAČEVIĆ: APLIKACIJA NIJE OTOK

"Ovaj se projekt ubraja u kategoriju digitalno-transformacijskih projekata, što znači da se na početku treba napraviti jako dobra priprema, snimiti sve postojeće procese i definirati način rada u budućnosti, jer nije bit nešto samo digitalno transformirati, a raditi kao što smo radili prije, nego je bit transformirati cijelu organizaciju i njezin način rada, porcese i sve ostalo. S druge strane, jednom kada razvijete aplikaciju, ona nije otok, mora biti integrirana s postojećim aplikativnim sustavima koje Grad Osijek u ovom trenutku ima, i to sve mora skladno funkcionirati, tako da je to iznimno zahtjevan projekt, koji podrazumijeva uljučenost stručnjaka iz više područja, koji će onda zajedno u svim detaljima definirati faze realizacije projekta", rekla je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla.

- Naš je konzorcijski partner A1 Hrvatska, vodeća tvrtka u svom području djelovanja, koju ne treba posebno predstavljati, a Ericsson Nikola Tesla najjača je ICT kompanija u Hrvatskoj, rekla bih, i šire, tako da vjerujem da su sve naše reference, znanja i kvaliteta naših stručnjaka jamstvo da ćemo u bliskoj suradnji sa stručnjacima s FERIT-a i iz Grada kvalitetno i na vrijeme realizirati ovaj projekt. On nam puno znači i emotivno, jer smo u Osijeku bili otvorili naš razvojno-istraživački centar, u kojem danas radi više od 130 stručnjaka, te postoji potencijal daljnjeg širenja u suradnji s FERIT-om. Ti će stručnjaci biti uključeni zajedno s kolegicama i kolegama iz Zagreba u realizaciju ovog projekta - rekla je Kovačević.

Prof. dr. sc. Kruno Miličević s FERIT-a istaknuo je kako je, za razliku od niza drugih sličnih strategija, želja Grada i FERIT-a bila izraditi uistinu operativan dokument.

- Neki bi možda rekli da ova priča ide sporo, no ako će se nešto sustavno i kvalitetno raditi, onda je potrebno dovoljno vremena kako bi se definirali svi procesi, pregledali sustavi te razmotrili svi relevantni tehnički aspekti. Moglo se ići na brža, ali polovična rješenja, no odlučili smo se na sustavan i sveobuhvatan pristup. Projektu se kao inženjeri posebno veselimo upravo zbog tehničkog izazova ovog sustava, jer govorimo o integraciji više od 20 već postojećih softverskih rješenja koja se koriste u Gradu Osijeku i gradskim poduzećima - rekao je prof. Miličević.