OSIJEK, 13. 07. 2008, PETRIJEVCI, PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI, PRIKAZ NARODNIH OBIČAJA...snimio GOJKO MITIĆ

Petrijevačke žetvene svečanosti

GOJKO MITIĆ
17.7.2024., 20:14
IZLOŽBA NA PETRIJEVAČKIM ŽETVENIM SVEČANOSTIMA

Fotografija - velika ljubav Vesne Mores

U sklopu bogatog programa jubilarnih, 30. Petrijevačkih žetvenih svečanosti priređeno je i otvaranje samostalne izložbe fotografija Osječanke Vesne Mores, naslovljene Starinska kosidba - žetva u Petrijevcima.

Fotografija je, uz glazbu, velika ljubav umirovljenice Vesne Mores i njome se amaterski bavi od 1998. godine. Na njezinim fotografijama koje govore o žetvi vidljiva je ljubav prema očuvanju tradicije i narodnih običaja. "Volim Petrijevce i Žetvene svečanosti, a prikaz žetve za mene je događaj koji nastojim zabilježiti fotografijom, jer ono što nije zabilježeno, kao da se nije ni dogodilo", rekla je Mores na otvorenju izložbe.

Poslovi vezani uz običaje žetve i vršidbe žita među većim su i važnijim poslovima koji su se utkali u društveni kulturni život Slavonaca. Stoga je cilj ove kulturne manifestacije sačuvati od zaborava tradicijsku slavonsku žetvu i dati vjeran prikaz žetve kako su to radili naši stari.

Izložba Vesne Mores postavljena je u Osnovnoj školi Petrijevci, a ovo je njezina treća izložba u Petrijevcima. Ovom se izložbom autorica predstavila u Osijeku, Subotici i Pečuhu.

- Fotografije izložbe tradicijske žetve nastale su upravo na našoj manifestaciji te su svojevrstan vremeplov od 2008. godine do današnjih jubilarnih žetvenih svečanosti. Ova izložba daje osobitu emotivnu notu našim svečanostima jer je obojena nostalgijom i uspomenama - rekla je na otvorenju izložbe Višnja Gubica.

Vesna Mores imala je niz samostalnih izložbi fotografija. Uz izložbu Žene svijeta u crvenom, široj su publici kroz samostalne izložbe prikazane njezine izložbe fotografija s Floride, Kube i Venezuele, gdje je ova svjetska putnica i osobno boravila i sve zabilježila svojim fotoaparatom.

Dobitnica je mnogih nagrada za fotografiju, pohvala i zahvalnica, njezina je fotografija odabrana na natječaju za kalendar Grada Đakova, a 2002. godine dobila je najveće priznanje, nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo ostvareno u području kulture.
V. Latinović n