Autocesta slavonika promet prometni znak izlaz osijek ilustracija Srpanj 2024.Mario Mihaljević
Mario Mihaljević
16.7.2024., 20:30
HRVATSKE AUTOCESTE:

Primjerenije ćemo obilježiti izlaz za Osijek na Slavoniki

Do završetka realizacije svih 88,6 kilometara paneuropskog prometnog koridora 5C kroz Hrvatsku preostalo je još samo pet kilometara, a radovi na posljednjoj dionici od Belog Manastira do granice s Mađarskom trebali bi završiti polovinom iduće godine. Može se očekivati da će nakon povezivanja sa sjevernim susjedima autocesta "Slavonika" biti puno prometnija, stoga ne bi bilo loše prije izlaza za Osijek postaviti informativne ploče koje bi putnike upozoravale na činjenicu da se približavaju najvećem slavonskom gradu, kada to već nije učinjeno u posljednjih godinu i pol dana otkako s tim izlazom ne prestaje autocesta.

Trenutna je signalizacija takva da putnik stranac, osim ako nije prethodno dobro informiran, ni po čemu ne može zaključiti da se približava kulturnom, gospodarskom i svakom drugom središtu istočne Hrvatske. Pred njim se nalazi tek obavijest da slijedi izlaz za Našice, Valpovo i Osijek, i to baš tim redoslijedom, što je kod nekih vozača otvorilo pitanje zašto su ova dva grada navedena ispred Osijeka ako je Osijek najbliži izlazu s autoceste, a ujedno je i najveći među njima.

Autocesta slavonika promet prometni znak izlaz osijek ilustracija Srpanj 2024.Mario Mihaljević
Mario Mihaljević

Prema odgovoru Hrvatskih autocesta, kojima smo poslali upit vezano uz informativne ploče i prometnu signalizaciju kod izlaza za Osijek, znakovi obavijesti za vođenje prometa na autocestama postavljaju se na temelju odobrene projektne dokumentacije koja se izrađuje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, između ostalih, Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 92/19) i Naputkom o prometno-tehničkim pravilima i uvjetima za daljinsko usmjeravanje i vođenje prometa na državnim cestama (NN 54/03).

“Osim što određuju sadržaj prometnih znakova obavijesti za vođenje prometa, Naputak i Pravilnik utvrđuju svrhu, ciljeve, principe i kriterije usmjeravanja i vođenja prometa u različitim okolnostima i dijelovima mreže državnih i ostalih javnih cesta, uključujući i međunarodne europske pravce. Člankom 11. navedenog Naputka propisan je redoslijed ispisivanja odredišta na način da se najbliže odredište ispisuje uz donji rub, a najudaljenije uz gornji rub prometnog znaka odnosno ploče", stoji u odgovoru HAC-a na postavljeno pitanje, no ono što je još važnije, čini se kako će izlaz za Osijek na autocesti Slavonika napokon biti obilježen onako kako grad njegova značenja i zaslužuje.

“Svjesni činjenice kako je grad Osijek najveći grad u Slavoniji te da je industrijsko, upravno, akademsko, sudsko i kulturno središte Osječko-baranjske županije, Hrvatske autoceste d.o.o. su prepoznale važnost dodatnog obilježavanja grada Osijek te ujedno i pokrenule postupak izrade projektne dokumentacije izmjene i dopune prometnog rješenja vođenja prometa na čvoru Osijek tako da se korisnicima autoceste A5 dodatno naznači da se na predmetnom dijelu autoceste A5 nalazi izlaz koji vodi prema gradu Osijek", poručuju iz Hrvatskih autocesta.