Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Osijek/Nemtiniz zrakaGrad Osijek16. srpnja 2024.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Osijek/Nemetin

Grad Osijek
16.7.2024., 16:44
PROJEKT VRIJEDAN 50 MILIJUNA EURA

Predstavljen najveći uređaj trećeg stupnja pročišćenja u Hrvatskoj

Radi se o mehaničkom, biološkom, organskom i kemijskom pročišćavanju, na dobro naših prirodnih resursa i cijele zajednice

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Osijek vrijedan 50 milijuna eura, kao dio projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, s ciljem unaprjeđenja sustava vodoopskrbe i odvodnje na području grada Osijeka i okolnih naselja, u utorak je predstavljen u Nemetinu.

Zaštita rijeka

Kao jedan od najvećih EU projekata u Osijeku, UPOV je i jedan od tehnološki najzahtjevnijih objekata vodnokomunalne infrastrukture istoka Hrvatske, čini ga čak 28 zasebnih građevinskih objekata, na površini od 165 tisuća četvornih metara, a pokriva područje ekvivalentno oko 170.000 stanovnika. Nužan je za smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog slijeva, a osnovna mu je funkcija pročišćavanje otpadnih voda kako bi se kvalitetno zaštitila rijeka Drava, ispuštanjem u nju pročišćenih voda.

Na predstavljanju uređaja izaslanica hrvatske Vlade bila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, koja je ocijenila kako je riječ o najvećem objektu s trećim stupnjem pročišćavanja u Hrvatskoj.

- To znači da se odvijaju tri stupnja zaštite pročišćavanjem i da je voda koja se vraća u ovaj naš biser, rijeku Dravu, izvanredne kvalitete. Radi se o mehaničkom, biološkom, organskom i kemijskom pročišćavanju, na dobro naših prirodnih resursa i cijele zajednice - kazala je Vučković.

Osijek, 16. 07. 2024, Nemetin 75. Svecano predstavljanje uredjaja za prociscavanje otpadnih voda. Marko Eljuga, Zoran Djurokovic, Mato Lukic, Ivan Radic, Marija Vuckovic...snimio GOJKO MITIĆ

Marko Eljuga, Zoran Đuroković, Mato Lukić, Ivan Radić, Marija Vučković...

GOJKO MITIĆ

Naglasila je također da je Vlada u vodoopskrbu, odvodnju i vodnokomunalnu infrastrukturu u mandatu premijera Andreja Plenkovića uložila nešto više od 376 milijuna eura, te da se trenutno, uz poznate investicije, odvijaju iznimno važni i vrijedni radovi ne samo u Osijeku nego i ostalim dijelovima Osječko-baranjske županije.

- Preko programa Slavonija, Baranja i Srijem, koji se odvija osam godina i koji je dao projektima formu, strukturu i sadržaj na području cijele Slavonije, uložene su tri milijarde eura,o d čega u OBŽ-u 1,05 milijardi eura. Riječ je o projektima u zaštiti naših najvrjednijih resursa, podrške kvaliteti života, rastu gospodarstva, unaprjeđenju uvjeta za rad kulturnih i umjetničkih ustanova, obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog sustava te svega što državu čini boljom - poručila je Vučković čestitajući direktoru Vodovod-Osijeka Marku Eljugi na viziji kako ići dalje te obećavši punu potporu Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Osijek, 16. 07. 2024, Nemetin 75. Svecano predstavljanje uredjaja za prociscavanje otpadnih voda. Marko Eljuga, Zoran Djurokovic, Mato Lukic, Ivan Radic, Marija Vuckovic...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Vodovod-Osijek nositelj je projekta, čiji je direktor Marko Eljuga podsjetio da je UPOV izgrađen na poplavnom području rijeke Drave, zbog čega je prvo trebalo napraviti obaloutvrdu u duljini od 405 metara. Predstavljajući postupak rada tog vrijednog uređaja, Eljuga je istaknuo da pročišćena voda preko mjerača protoka završava u Dravi, gdje se u svakom trenutku mjeri količina pročišćene vode te svaki sat uzima uzorak vode kako bi se utvrdila njezina kvaliteta.

PROJEKTI 133 MIL. €

Tvrtka Vodovod-Osijek imala je projekte vrijedne 133 milijuna eura, od čega je 77 milijuna nepovratnih sredstava. To je uz ovaj uređaj i Regionalni vodoopskrbni sustav, kojim je poboljšana vodoopskrba za ukupno 10.000 stanovnika OBŽ-a, zatim 70 kilometara cjevovoda i dvostupanjska filtracija.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić prisjetio se kako je pri preuzimanju gradonačelničke dužnosti taj projekt zatekao "u problematičnom stanju", s obzirom na to da je 2018. godine bio raskinut ugovor s tadašnjim izvođačem radova.

U Osijeku predstavljen najveći uređaj trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj
Grad Osijek

- U srpnju 2021. potpisan je novi ugovor, a 2022. povučeno je 13,6 milijuna eura nepovratnih EU sredstva koja su nedostajala za realizaciju projekta. Ovo je jedan od najvećih projekata na području grada Osijeka, financiran sa 73 posto nepovratnih EU sredstava, uz deset posto Ministarstva i Hrvatskih voda te sedam posto Grada Osijek i Općine Čepin - kazao je Radić, naglasivši kako se ovako štiti rijeku Dravu, s kojom grad živi i uz koju se gradi jedna od najdužih šetnica u ovom dijelu Europe.

Podsjetio je također da je Grad Osijek u protekle tri godine u vodnokomunalnu infrastrukturu uložio 90 milijuna eura.

Osijek, 16. 07. 2024, Nemetin 75. Svecano predstavljanje uredjaja za prociscavanje otpadnih voda. Marko Eljuga, Zoran Djurokovic, Mato Lukic, Ivan Radic, Marija Vuckovic...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Osim ovog uređaja tu je i projekt Osijek 4, vrijedan nešto više od 21 milijun eura, čime će se rekonstruirati 27 kilometara vodoopskrbne i kanalizacijske mreže te smanjiti gubitke za čak 25 posto. Tu je i promenada kojom će se spojiti Gornji i Donji grad, vrijedna 13 milijuna eura - rekao je i najavio da je uskoro u planu i potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama o produžetku promenade kroz Retfalu prema Višnjevcu.

Standard 21. stoljeća

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je da novi uređaj znači "da ćemo imati čistiju Dravu" te dodao da su takvi uređaji dovršeni u Virovitici i Pitomači, a grade se u Slatini, Belišću i Petrijevcima.

Osijek, 16. 07. 2024, Nemetin 75. Svecano predstavljanje uredjaja za prociscavanje otpadnih voda. Marko Eljuga, Zoran Djurokovic, Mato Lukic, Ivan Radic, Marija Vuckovic...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- To su veliki projekti za naše građane, koji omogućuju sigurnost obrade otpadnih voda, što je standard 21. stoljeća. U razvoj vodnokomunalne infrastrukture u Osječko-baranjskoj županiji ulažemo 375 milijuna eura, od čega je 220 milijuna eura nepovratnih EU sredstava - rekao je Đuroković.

Prema riječima obnašatelja dužnosti osječko-baranjskog župana Mate Lukića projektima vrijednim 375 milijuna eura u sedam aglomeracija ušlo se u svaki dio Osječko-baranjske županije i gdje god do tada nije postojao sustav vodoopskrbe i odvodnje, napravljen je, a ondje gdje je bio zastario, obnovljen je.