33. godišnjica osnutka postrojbi Zbora narodne garde za općinu Antunovac
OBŽ
15.7.2024., 18:07
OBLJETNICA OSNUTKA ANTUNOVAČKE SATNIJE

Utvrdili južnu crtu obrane Osijeka

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima na Spomen-obilježju kod crkve svetog Antuna u nedjelju je u Antunovcu obilježena 33. godišnjica osnutka postrojbi Zbora narodne garde za općinu Antunovac.

Sjećanju na 14. srpnja 1991., kada je osnovan ZNG u općini Antunovac, nazočili su predstavnici brojnih braniteljskih udruga, kao i izaslanstva civilnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, a herojima Antunovačke satnije poklonili su se i obnašatelj dužnosti Osječko-baranjskog župana Mato Lukić i zamjenik župana Josip Miletić.

- U vrijeme osnivanja ZNG-a ovdje u Antunovcu neprijatelj je počeo ozbiljnije napadati okolna sela i općinu, no branitelji su utvrdili južnu crtu obrane grada Osijeka - kazao je Lukić napominjući kako su već nakon toga vrlo brzo uslijedili teški dani za branitelje i civile. Antunovac je okupiran 5. prosinca 1991., no neprijatelj je uspješno zaustavljen u pokušaju zauzimanja Osijeka, a Hrvatska je međunarodno priznata u siječnju 1992.