Grad OsijekUstupljena fotografija
Ustupljena fotografija
15.7.2024., 17:09
Ljeto u Osijeku

Rekreacija i sport: identitetske odrednice grada na Dravi

Povratni komentari sve brojnijih posjetitelja Osijeka nerijetko su vezani uz sportski i rekreativni duh grada. “Kako pokretan grad, prepun je biciklista!” znaju čuti naši turistički vodiči. “Kako lijepo uređene šetnice i sportski tereni”, primijete gosti nakon što prošeću promenadom, Parkom kralja Tomislava ili srednjoškolskim igralištem. Ipak, dvosatna šetnja centrom i Tvrđom ne može ni približno dočarati raznolikost rekreativnih prostora grada, mjesta na kojima se kuje zdrav mentalitet Osječana i Osječanki te potvrđuje ona stara “u zdravom tijelu, zdrav duh”.

Grad OsijekUstupljena fotografija
Ustupljena fotografija

U ovo ljetno vrijeme brojni se biciklisti i šetači zapute na kupalište i bazenski kompleks Copacabanu. Omiljeno je to kupalište Osječana i brojnih posjetitelja iz regije. Uz pješčanu plažu koja je idealna za vodene sportove, poput picigina i odbojke na pijesku, ipak su najveća atrakcija bazeni, koji i ove godine uz novu rasvjetu nude noćno kupanja tijekom vikenda.

Grad OsijekUstupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Brojni posjetitelji uz plivanje osvježenje mogu potražiti i u jedinstvenom “vodenom baru” ili na jednoj od terasa “beach” kafića. Osim što je popularan među posjetiteljima, olimpijski je bazen pogodan za vježbe i rekreaciju sportaša svih dobnih skupina koji ga redovito okupiraju u jutarnjim satima. Za one koji preferiraju bazene zatvorenog tipa te u kupanju žele uživati tijekom cijele godine, Gradski su bazeni već dobro poznata (i provjerena) lokacija u gradu.

Grad OsijekUstupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Duh zajedništva i ljubav prema sportu duboko su ukorijenjeni u Osijeku, a to se očituje kroz brojne sportske aktivnosti i manifestacije koje privlače i profesionalne sportaše i rekreativce svih dobnih skupina. Od konjičkog hipodroma i streljane na Pampasu, trek staza i ravnih površina pogodnih za učestale utrke i vožnje, preko teniskih terena, veslačkog kluba pa sve do najmodernijeg nogometnog stadiona u Hrvatskoj Opus Arena te dvorane i stadiona Gradski vrt, mnogi su se u Osijeku okušali u natjecanjima i sportovima te pomaknuli vlastite (i tuđe) granice i rekorde. Samo neka od velikih sportskih događanja su natjecanje u ekstremnim sportovima Pannonian Challenge, gimnastičko natjecanje DOBRO World Cup te Ferivi polumaraton. Tu su i konjička, streljačka, veslačka i druga natjecanja koja tijekom cijele godine obogaćuju i upotpunjuju ulogu grada kao sportskog središta regije. Ne čudi, stoga, da je grad iznjedrio i brojna velika sportska imena.

Grad OsijekUstupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Uz velika ulaganja grada u sportsku infrastrukturu, nema sumnje da će ih u budućnosti biti i mnogo više, kao i da će Osječani i Osječanke dobiti još raznolikije prostore za rekreativne aktivnosti u svom najdražem gradu.