Osijek, 15. 07. 2024, Groblje sv. Ane, Anino groblje, gorblje ilustracijeSNIMIO BRUNO JOBST

Groblje sv. Ane

BRUNO JOBST
15.7.2024., 18:11
TRAGOM PITANJA GRAĐANA

Moraju li pogrebi za toplinskog vala biti baš u podne?

Novokmet: Nemamo pritužbi obitelji * Tehnički nije izvedivo pokapati ujutro i kasno popodne

Posljednjih nam se dana javljaju čitatelji nezadovoljni činjenicom da se u vrijeme toplinskog vala, kada temperature u Osijeku dosežu i do 37 Celzijevih stupnjeva, posljednji ispraćaji pokojnika na osječkim grobljima organiziraju gotovo bez iznimke između 11 i 14 sati. Rasprave o tome pojavile su se i na društvenim mrežama, gdje ne nedostaje ni crnog humora.

Mediji ovih dana, kao i za svakog toplinskog vala, neprestano prenose preporuke liječnika, koji na prvom mjestu naglašavaju izbjegavanje boravka na otvorenom između 10 i 17 sati (pa i duže ako je riječ o kroničnim bolesnicima), no što učiniti u situacijama kao što su posljednji ispraćaji dragih nam osoba? "Malo koga će ekstremne vrućine spriječiti da ode na pogreb majci, bratu, sestri, bliskom rođaku ili prijatelju, no zar se tim osobama u ionako teškim trenutcima ne bi moglo olakšati, moraju li trpjeti i ekstremne vrućine, koje im mogu narušiti zdravlje", pita u mailu Glasovoj redakciji čitatelj koji je nabrojio pogrebe posljednjih nekoliko dana, dodavši kako se u nekim drugim sredinama oni u ovo vrijeme održavaju u 18 sati.

I U DRUGIM GRADOVIMA ISTA PRAKSA

Novokmet kaže kako je termin pogreba vezan i uz dolazak svećenika, organizaciju karmina, preuzimanje pokojnika iz hladnjače, bolnice ili iz drugog mjesta gdje je nastupila smrt, te dodaje kako i druga groblja u Hrvatskoj pogrebe organiziraju u istim terminima. “Dok je pomicanje termina na ranije ujutro nemoguće organizirati, pomicanje na kasnije, što je u teoriji moguće, donijelo bi niz implikacija i izvan tvrtke Ukop d.o.o.”, zaključio je u odgovoru na naš upit direktor Ukopa, koji nije propustio pohvaliti svoje djelatnike, koji, istaknuo je, “nikada nisu iznevjerili iako rade u teškim uvjetima i zimi i ljeti”.

Direktor Ukopa Vedran Novokmet ističe kako su svjesni preporuka liječnika, no da "postoje mnoga zanimanja i mnogi poslovi kod kojih to, nažalost, nije moguće izbjeći". Priznaje da i tvrtka Ukop dobiva upite zašto ne organizira pogrebe izvan kritičnog razdoblja dana, no dodaje kako takva pitanja nikada ne dolaze od članova obitelji pokojnika te da u Ukop, u pravilu, ne dolaze kritike na račun održavanja pogreba u vrijeme najvećih vrućina.

“Trenutno tehnički nije izvedivo obavljati pokope rano ujutro, kao ni kasno popodne. Grobne rake mogu se pripremati tek kada obitelj potvrdi lokaciju i kada je pokojnik pripremljen za ukop. U pravilu, grobno se mjesto priprema za ukop istog dana kada se pogreb i obavlja. Grobna raka često nije prazna i nikako ne bi smjela ostati otvorena preko noći. Dakle, priprema grobnog mjesta dan prije rijetka je opcija koja mora zadovoljiti određene preduvjete", stoji u odgovoru direktora Ukopa.

Dodaje kako se sam posao iskopa obavlja ručno na grobnim mjestima gdje nije moguć pristup radnog stroja te da građanima koji su, prema njegovoj ocjeni, suncu najizloženiji u pogrebnoj povorci, osiguravaju hladnu vodu, tende, stolice i klimatizirane mrtvačnice, uz napomenu da sam termin pogreba dogovara i bira isključivo pokojnikova obitelj, koja pokop i organizira, a da pritužbi na termine od obitelji pokojnika u Ukopu nisu imali.