OBŽ Sportsko ljeto 4

OBŽ Sportsko ljeto 4

15.7.2024., 17:03
RAZNOLIKA I JEDINSTVENA PONUDA

Doživite Slavoniju i Baranju uz šetnju ili bicikliranje

Osječko-baranjska županija već je neko vrijeme visoko pozicionirana na karti omiljenih kontinentalnih destinacija, a razlozi su brojni – od prirodnih ljepota kojima je teško odoljeti, preko izvrsne eno i gastro ponude, do ugodnih i srdačnih domaćina. Ne iznenađuje stoga što Županija kontinuirano bilježi povećanje broja gostiju, i u dolascima i u noćenjima.

OBŽ Sportsko ljeto 1

OBŽ Sportsko ljeto 1

- U posljednjih smo nekoliko godina napravili velik iskorak kad je riječ o turističkoj ponudi u našoj županiji, a najbolja potvrda da se trud i ulaganja isplate zadovoljni su gosti. Zbog toga često kažemo da nam posjetitelji dolaze kao gosti, a odlaze kao prijatelji. Neprestanim ulaganjem u turističku infrastrukturu i organizaciju niza manifestacija nastojimo dodatno pozicionirati našu županiju visoko na međunarodnoj karti kontinentalnog turizma – rekao je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Jedinstvene pješačke i ciklo rute

Kontinentalni turizam nudi niz mogućnosti za dodatni rast i razvoj te proširenje ponude koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije, a odavno je poznato kako gosti žele “ono nešto” od destinacije. Stoga je važno ulagati u specifične grane turizma poput ekoturizma, lovnog i ribolovnog turizma ili pak cikloturizma. Upravo planinari, trkači i biciklisti željni upoznavanja još uvijek divlje i neukroćene prirode cijele godine mogu očekivati mnoštvo raznolikih sadržaja u Slavoniji i Baranji. Iz središta Osijeka pedalom su za pola sata u Kopačkom ritu, jednoj od posljednjih netaknutih močvara u Europi. Jahanje konja, veslanje u kajaku ili promatranje ptica samo su neke od aktivnosti u tom zelenom prostranstvu, a ljubitelji bicikla u Zlatnoj Gredi mogu otkrivati podunavske šume ili se dunavskim nasipom uspeti na vinorodno Bansko brdo.

OBŽ Sportsko ljeto 3

OBŽ Sportsko ljeto 3

Gatorima i vinogradima, Putevima divljači, Beljskim vinogradima ili Baranjskim surducima neke su od novih kružnih ciklostaza, a upravo je Bansko brdo, inače visoko dvjestotinjak metara, posebna atrakcija za posjetitelje. Fantastični vidici na okolnu ravnicu te jedinstveni surduci - strmi i duboko usječeni putovi - najviše privlače bicikliste i planinare. Osim što ga lokalno stanovništvo zove Planina, na Banskom brdu postoje i službeno registrirana četiri planinarska puta Baranjske planinarske obilaznice. Također je napravljeno šest kružnih turističkih staza koje kreću iz vodećih turističkih mjesta kao što su Karanac, Zmajevac i Batina, a njih, kao i druge kružne pješačke staze, poput Našičkog puta grofova, Đakovačkog long runa, Osječkog đira i Erdutskog zelenog kruga, krasi jamstvo jedinstvenog doživljaja. I Erdutski vinski poluotok ima svoju Planinu za šetanje, koja je još niža od one baranjske. Ekološko-edukativna staza Porić nalazi se u šumama uz obalu Dunava, između Aljmaša i Erduta, ukupne duljine 12 kilometara. Jezikom kulturne baštine rečeno - šetnja dunavskim limesom od aljmaškog marijanskog svetišta do srednjovjekovne erdutske kule. Za potpuni je doživljaj nužna i okrepa dunavskim vinima i riječnim specijalitetima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Onima koji ne vjeruju u planine od 200 metara predlažemo da otkriju bajkovit, umirujući i očuvan šumski krajolik Krndije. Šetnja kroz povijest “prirode i društva” ovdje je posebice zanimljiva krene li se rutom Našičke geološke staze. Dvadesetak kilometara duga kružna trasa s ishodištem i završetkom u mjestu Seona odvest će vas 400 milijuna godina daleko u prošlost. Na južnim obroncima Krndije prema Đakovu nalazi se umjetno jezero Borovik, izletničko i rekreacijsko odredište skladno uklopljeno u okolni krajolik šumovitih brežuljaka. Borovik je i jedna od najatraktivnijih lokacija za ribolov i kampiranje u Slavoniji te mjesto brojnih manifestacija na otvorenom. Uz samo jezero nalazi se restoran te kamp-odmorište, a u blizini je i planinarska kuća, smještena na trasi Slavonskog planinarskog puta, najstarije hrvatske planinarske obilaznice. Više o zanimljivim pješačkim i biciklističkim rutama zainteresirani mogu pronaći na stranici: https://visitslavoniabaranja.com, u rubrici Outdoors.

OBŽ Sportsko ljeto 2

OBŽ Sportsko ljeto 2

Za svakoga ponešto

Ljeto pred nama nudi niz kulturno-zabavnih manifestacija na istoku Hrvatske, a ovaj dio godine prilika je i za polugodišnju rekapitulaciju do sada ostvarenog. Iza nas je tako Vinski mjesec Osječko-baranjske županije, jedinstvena turistička manifestacija koja je trajala duže od mjesec dana, odnosno od 11. svibnja do 5. srpnja, a zaključena je dvodnevnom Večeri vina i umjetnosti. Tijekom tog je razdoblja istok Hrvatske vrvio gostima, a zabilježena su i povećanja u broju dolazaka i noćenja.

- Brojke kontinuirano rastu, trenutno bilježimo 10 % više dolazaka i noćenja, a to je trend za koji očekujemo da će se zadržati do kraja godine. Dio godine iza nas obilovao je događajima i manifestacijama koje su pružale razlog za dolazak u destinaciju, a jednako dinamično bit će i u mjesecima pred nama – istaknula je direktorica Turističke zajednice OBŽ-a Ivana Jurić.