GOJKO MITIĆ
16.1.2023., 00:00
ZAVRŠIO OSMI WINEOS, ŽIVIO DEVETI!
U vinu je istina. Uzdravlje!
Na ovakvim vinskim manifestacijama publika proširuje znanja, izoštrava osjetila i razmazi nepca

Apsolutno smo zadovoljni, ponajprije reakcijama naših izlagača, a potom i posjetitelja. Svi su nam odreda izrazili superlative za ono što smo im ponudili, a potrudili smo se dati što veću širinu, što više smisla svemu ovome - tako Boris Ocić, uime organizacijskog odbora, daje završnu ocjenu sada već okončanom 8. izdanju WineOsa.



Osjetljiva nepca


WineOs, prema svojoj definiciji sajam vina, delicija i ugodnog življenja, drugu je godinu zaredom održan u dvorani Gradski vrt. Petak i subota bili su dani ponaprije ugodnog druženja i zdravica promoviranim vinima, ali i edukacije. Važno je istaknuti kako je WineOs bio prva ovogodišnja vinska manifestacija u Hrvatskoj, koja se kao takva etablirala na domaćoj enološkoj, sada već i gastronomskoj, sceni.


Potvrđuje to ukupno 115 izlagača, koliko je ih predstavilo ukupno 500 etiketa vina. Naglasak je, kao i uvijek, na lokalnim vinarima, odnosno onima koji proizvode u vinogorjima Slavonije i Podunavlja, no sve su brojniji i gosti iz drugih vinogradarskih regiji Hrvatske, ali i susjednih zemalja Mađarske, Srbije i BiH.

Uz vino predstavljeni su slavonsko-baranjski autohtoni suhomesnati proizvodi, ali i moderna kuhinja te slastice. Predstavili su se i proizvođači vinogradarsko-podrumarske opreme, kao i usluga poput kreiranja i proizvodnje etiketa. Dakle, zaokružena priča. Potvrđena je latinska sentencija da je u vinu istina. I nazdravljalo joj se često!

No svega toga ne bi bilo bez potvrde onih kojima je krajnji proizvod namijenjen - potrošača. U ovom slučaju posjetitelja, kušača. Osječka, ali i šira publika na ovoj je manifestaciji proširila znanja, izoštrila osjetila i razmazila nepca. Bilo je ovdje i onih koji su samo za ovu prigodu potegnuli do Osijeka, naročito se moglo čuti zagrebačkog govora...


Sajam je ponudio i edukaciju, održano je jedanaest radionica (počev od četvrtka) s ekskluzivnim i privlačnim temama, uglednim vinarima i vrhunskim vinima. Predstavljena su i strukovna zanimanja Regionanog centra kompetencije Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, kako bi šira javnost dobila bolji uvid u to što ta zanimanju pružaju i na koji način aktivnim uključenjem u tržište rada mogu generirati razvoj turizma. Chefovi lokalnih restorana na pozornici su pripremali jela od svinjetine (posebice sada aktualne crne svinje) i divljači, no kuhala se i pašticada te nudio carpaccio od morske ribe.

Uloga kumova


Za zabavni su se dio festivala pobrinuli njegovi sjajni kumovi, osječki glumci Miroslav Čabraja i Aljoša Čepl, a kako oni ne bi "iskočili iz tračnica", pobrinula se njihova kolegica Areta Ćurković. Zaključnu ocjenu dao je jedan od veterana ove scene, Mladen Siber, prema kojemu je ovo "odličan termin održavanja, jer nije preopterećen drugim terminima, a i u vinogradu se još uvijek ništa ne događa".

Osmo izdanje WineOsa u petak je službeno otvorio Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana, koji je goste pozvao na ugodan boravak u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, što su se etablirali na domaćoj vinskoj sceni i u ponudi kontinentalnog turizma. Uime Grada Osijeka goste je pozdravio Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća, a poziv na ugodan boravak svima je uputila, ali i poželjela ponovni dolazak na ove prostore, i Ivana Jurić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Uz svesrdnu pomoć Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te njihovih turističkih zajednica, organizatori WineOsa - Vinoteka Vinita i Udruga za promicanje enogastroturizma Hrvatske “Dekanter” - odmah su započele pripreme za deveto izdanje. Uzdravlje!

Dario Kuštro
{embed_infobox_gray}241778{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}241779{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}241780{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}241781{/embed_infobox_gray}