JASMINA GORJANSKI
9.6.2020., 17:52
I LJUBAV I POSAO
Susi medicinskušpricu zamijenila- slastičarskom
Kolače priprema prema recepturama iz cijeloga svijeta, a najčešće po bakinima iz rodne Njemačke

Životna priča 53-godišnje Susanne Petrijevčanin mogla bi poslužiti kao podloga za romantični film. Kada je njezin suprug otišao u Njemačku i upoznao je, ljubav se rodila na prvi pogled, pa su krenuli planovi za zajednički život. Uplovili su u bračne vode, a s vremenom su odlučili renovirati njegovu staru kuću u Aljmašu i ondje otići na godišnji odmor. No, umjesto kraćeg zadržavanja, u Aljmašu su već 17 godina, gdje je ova nesuđena medicinska sestra ubrzo pronašla i posao života - počela je peći kolače na zadovoljstvo brojnih Slavonaca, ali i turista koji kruzerima dolaze u Slavoniju. Otvorila je "Susi's cakes".

- Nisam ja bila ta koja je sve započela jer je suprug otvorio OPG "Siniša Petrijevčanin" za turizam, odnosno pripremu jela za turiste. Kako nisam imala posao, odlučila sam da ću ja to pripremati, pa to radim i danas, a posao sam obogatila kolačima koje pripremam prema vlastitim recepturama, odnosno prema receptima iz cijeloga svijeta - priča Susi dodajući kako nije rijetkost da napravi kolač s biskvitom prema američkom, a kremu, primjerice, prema francuskom receptu, a najviše voli njemačke recepte svoje bake. Uvijek vodi računa, kaže, da u kolače stavlja sezonsko voće, te nikada ne koristi biljni šlag, već "pravi", niti koristi konzumna umjesto domaćih jaja. Priznaje kako joj je ponekad dosadno praviti iste kolače, primjerice jako tražene krempite i tiramisu. Dakako, ugađa svim željama, a ne propušta ubaciti i koji svoj originalan dodatak po čemu je doista posebna.

Umijeće pečenja kolača ubrzo je dovela do savršenstva, pa tako u njezinoj kuhinji nastaju i originalne torte za razne događaje poput vjenčanja ili rođendana. Tome su pridonijele i razne prezentacije školovanih slastičara koje je pratila uživo, odnosno preko interneta. Uzimajući od svakoga najbolje, Susi je uskoro postala omiljena slastičarka u ovome dijelu Hrvatske, a pitaju li se turisti - i kuharica.

- Sad je tijekom koronavirusa malo stala priča s kruzerima, no inače dobijem raspored i broj turista i prema tome planiram jelovnik. Bude tu i piletine, miješanog mesa, raznih priloga, obvezno kolača i svega po želji. Ovaj moj posao meni je kao droga i ne znam što bih više voljela raditi, iako sam se zapravo školovala za medicinsku sestru - iskrena je Susi dodajući kako se u Aljmaš zaljubila na prvu i već se godinama ondje ne osjeća kao strankinja. Svoju je djelatnost obitelj Petrijevčanin proširila i na iznajmljivanje soba pa su tako ona i suprug Siniša nadaleko poznati turističkim agencijama.

U svome su sretnome braku dobili i dvije kćeri. Obje su zaposlene, a kako jedna radi u Osijeku, a druga u Vukovaru, majci ipak ne mogu puno pomagati. No Susi zadovoljno kaže kako sve stigne napraviti uz dobru organizaciju.

- Obožavam svoj posao, a volim i kolače, naravno. Najviše mi smetaju kalorije koje se godinama sve više “lijepe”, ali ne mogu odoljeti raznim kombinacijama šlaga, sezonskog voća i karamela koji obožavam. Inače, osim ovim poslom, malo što drugo radim jer ne stignem. Svekrva pomaže oko čišćenja kuće, košnje trave i drugih poslova - priznaje ova simpatična Njemica, u duši Aljmašanka. n