Tmurne i studene dane možemo ugrijati bojama i okusima ljeta: jednostavno, posegnemo za staklenkama džema, kompota ili nekog smrznutog voća. I tu vrijedi “poučak o bojama“ - što su boje tamnije i intenzivnije, manje je od snage tih plodova izgubljeno.
Znalci nam kažu da su zapravo najbolji i nutricionistički vrlo vrijedni blago opijeni voćni plodovi. Riječ je o voćnim vinima, sve popularnijim posljednjih nekoliko desetljeća. Prema udjelu biološki aktivnih komponenti kao što su polifenoli, vitamini i minerali, voćna se vina smatraju funkcionalnom hranom. To znači da umjereno konzumiranje tih vina može smanjiti rizike od nekih bolesti, odnosno ublažiti simptome nekih kroničnih bolesti. Tamna, crvena, plava, modra, ljubičasta boja ploda govori o sadržaju antocijana, vrlo moćnog antioksidansa koji blagotvorno djeluje na cijeli organizam, a osobito je dobar za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Višnja osim antocijana sadrži i druge antioksidanse te obiluje vitaminima i mineralima koji su korisni za reguliranje probave, zdravlje očiju, funkcioniranje mozga i živčanog sustava, za lijepu i zdravu kožu.