06.09.2018. Osijek, glavna tržnica - Zeleni četvrtak na temu rajčice i ostala ponuda povrća i voća.Foto: Željko Šepić/Glas Slavonije
Zeljko Sepic
6.9.2018., 11:57
AKTUALNA PRIPREMA ZIMNICE
Makedonski recept za najukusniji pinđur
Posljednji su ovosezonski dani za pripremanje zimnice od rajčice jer je sezona ovog povrća je pri kraju, a istovremeno su na osječkoj gornjogradskoj tržnici u ponudi razne vrste paprika. Onaj tko priprema zimnicu i upotrebljava i jedno i drugo može birati odličnu kvalitetu i rajčice i paprike, ali i relativno povoljnu cijenu. Iskoristila je to i sugrađanka Blaženka Bodi koja godinama pravi pinđur prema originalnom makedonskom receptu, s deset kilograma rog paprike, tri kilograma patlidžana i dva kilograma rajčice.
- Papriku očistim od sjemenki da se lakše peče i kad je pečena izrežem je na rezance. Rajčicu također stavim na roštilj i pržim je pa je iscijedim, a prethodno uklonim ljusku. Patlidžan prepolovim i pečem ga u pećnici pa potom žlicom uklonim koru i režem na veće komade. Sve to stavim u starinsku tešku posudu i miješam, ali bez ulja kako bi bolje isparila voda, a osim toga, ako se odmah stavi ulje, bude gorko – ispričala je Bodi, dodajući da nakon isparavanja vode stavlja ulje prema potrebi, otprilike oko litru i pol. U smjesu doda soli po ukusu i malo ljute papričice, a pinđur je gotov, pojašnjava, kad se kuhačom odvoji sva smjesa od dna posude i bude poput pekmeza.- Kad se počinje praviti pinđur boja bude bordo, a naposljetku postane narančast i sjajan i to je također znak da je gotov – pojašnjava Bodi koja staklenke u koju stavlja pinđur najprije drži neko vrijeme okrenute naopako, a što je, tvrdi, najbolji konzervans. Pinđur se, kaže, jede kao prilog ili namaz na kruh, a s obzirom na duljinu pripreme, kaže, žao joj ga je koristiti u kuhanim jelima.